8. november, 2008 | Borut Levart

LIFFe 19. Še 5 dni

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

YouTube - 19 LIFFe napovednik

Napišemo LIFFe, LIFF, rečemo tudi “lajf”, surfamo na www.liffe.si, čeprav gre za kratico angleškega imena in priljubljen domači dogodek, angl. Ljubljana international film festival. Zakaj internacionalen? Zaradi filmov seve. Festival slovenskega filma ne more biti tako priljubljen, ker ima le par, morda le en ali dva filma, ki ju radi prostovoljno pogledamo. Pa še tem rado kaj manjka; konkretnih lukenj v scenariju letošnjega zmagovalca, Pokrajine št. 2, ni težko spregledati. Neresno. Zato je dobro, da ima ljubljanski festival v naslovu tudi to besedo možne kakovosti, mednarodno.

Ni vse tuje že dobro. Zato ima festival selektorja, programskega vodjo, ki naj bi krožil po tujih festivalih in pozorno spremljal svetovno produkcijo. Simon Popek je tak človek, za njegovo ekipo je “skoraj šest mesecev dela, izbire, sortiranja, pregovarjanja, lobiranja in prijaznega diplomatskega odklanjanja.” Letos Popek izbira filme drugič, program in urnik pa sta bila dokončno predstavljena 21. oktobra. Kar je nekoliko drugače, kot je bilo “pod” prejšnjo selektorico Jelko Strgel. Je takrat bilo leto, ko je bil program kakor da nared, pa se potem urnik ne bi še spreminjal in spreminjal (celo med festivalom)?

Ne vem, koliko vpliva ima programski vodja na organizacijo, ampak v uspešnih ekipah dihajo usklajeno. Sam sem opazil še nekaj: manj Hollywooda. Letos ga domala ni, še najbolj hollywoodski je otvoritveni film Vicky Cristina Barcelona, sicer posnet v Španiji in v režiji razmeroma neodvisnega Woodyja Allena. Morda bi imeli pri Strgelovi na voljo nekaj predpremier velikih studiev, festival bi morda odprl Burn After Reading, ki bo itak zaživel v Koloseju. Svetovna produkcija ima brez Amerike dovolj dobrih filmov; tako razumem delo nove ekipe.

Takoj zdaj se bom ugriznil v jezik in potarnal, zakaj manjka Rokoborec Darrena Aronofskega, mladega, razmeroma neodvisnega in zanimivega ameriškega avtorja? “Rokoborca ni, ker ga lokalni distributer ni mogel zagotoviti. S filmi z beneškega festivala je nemalokrat križ, LIFFe je na sporedu dejansko prekmalu, producenti filma dostikrat še nimajo izdelane distribucijske strategije. Običajno vsi čakajo na start filma v ZDA in na podlagi uspeha (ali neuspeha) se odločajo za lokalno distribucijo.” (Popek)

Luštna novica je gotovo prenovljena Kosovelova dvorana, ki je zdaj baje resnično filmsko udobna. Direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik se zaveda “izjemnega pomena prenove oziroma posodabljanja hiše.” Zakaj potem tolikšno obdobje v znamenju nizkostandardne Kosovelove dvorane? Tudi Linhartova naj bi bila v kratkem estetsko, tehnološko in sedežno prenovljena. In LIFFe bo morda še boljši, podobno kot resnični “lajf” pa bo imel vedno svoje dobre in slabe lastnosti. En minus je že zlajnani ta, da je preveč filmov in premalo časa.

Borut Levart

P.S. Na LIFFe pluse in na LIFFe minuse, vtise, mnenja sogledalcev in razne zanimivosti bova opozarjala s Petrom Bizjakom na blogu LIFFe 19 (izgled v delu). Če bi želel še kdo kaj objaviti tam, četudi enkratno, naj, naj sporoči, ne nujno slava, vsekakor hvala mu.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.