21. april, 2009 | Nikola Maljković

Korekcija ali začetek obrata?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Po največji šesttedenski rasti ameriškega delniškega indeksa SP500 od leta 1938 je včeraj prišlo do največjega padca od 2. marca. Mnenja glede padca so deljena, nekateri pravijo, da gre le za unovčevanje dobičkov po močni rasti, drugi pač menijo, da je to začetek morebitnega novega večjega padca.

Če pogledamo s tehničnega vidika, včerajšnji padec ni bil nepričakovan, saj že nekaj časa opozarjam na pomembno tehnično območje pri indeksu SP500 med 875/880. V petek je tečaj dosegel najvišji tečaj pri 875,63, nakar je ob zaključku prišlo do padca, ki se je nadaljeval tudi včeraj.

Največ so izgubila tista podjetja, ki so od najnižjih nivojev v marcu tudi največ pridobila. Verjetno so tisti, ki so imeli odprte dobičke izkoristili včerajšnji dan za unovčevanje dobičkov, spet drugi so izkoristili močno rast tečajev za prodaje na kratko.

Bespoke

Vir: Bespoke Investment Group

Naslednje podporno območje, na katerega moramo biti pozorni pri tečaju indeksa SP500, se nahaja okoli 833 in preboj tega območja bi pomenil, da bo tečaj prekinil niz višjih dolin, kar bi kratkoročno lahko dalo več hrabrosti prodajalcem.

To bi s tehničnega vidika povečalo možnosti za dosego naslednjega pomembnega podpornega območja med 800/805. Okoli tega nivoja lahko pričakujemo prve večje nakupne pritiske. Tisti, ki so izbrali strategijo “kupuj padce”, bodo pri tem nivoju začeli resneje povpraševati po delnicah, hkrati bodo tisti, ki so izkoristili odpor med 875/880 za prodaje na kratko, začeli unovčevati dobičke.

slika2

Vir: Tradeport

V naslednjih dveh tednih se bo zvrstilo ogromno število objav poslovnih rezultatov podjetij, zato bo samo gibanje indeksov odvisno v veliki meri od njih. V preteklem tednu so bančna podjetja presegla pričakovanja, vendar je znatnejši del posledica tudi spremenjenih računovodskih pravil. V prihajajočih tednih bodo objavljala podjetja iz “realne ekonomije”, izven finančnega sektorja, ki je prejel ogromno državne pomoči, zato bodo vlagatelji še posebej pozorni na učinke trenutne krize na poslovanje teh podjetij.

Vsekakor pa gre večina poudarka k lastnim napovedim podjetij, ki pa niso ravno navduševala, večina pa jih verjetno sploh ne bo dajala, saj naj bi bile razmere preveč negotove.

V tem tednu objavlja poslovne rezultate kopica pomembnih podjetij: Apple, IBM, Microsoft, Ebay, Amazon, Qualcomm, Merck, Novartis AG, Caterpillar, American Express, Coca-Cola, DuPont, McDonald’s, Morgan Stanley, US Bancorp, Ford Motor, Volkswagen.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano