19. maj, 2009 | Nejc Koradin

VIZIJE 2009

Svetovalec za gledališče Matjaž Šmalc o festivalu Vizije.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je letos v Novi Gorici spet organiziral Festival VIZIJE 2009 – Festivalu mladinskih gledaliških skupin Slovenije, ki je potekal od 15. do 17. maja. V tekmovalnem programu je nstopilo deset mladinskih gledaliških skupin: Gledališče Moment Maribor, Dramsko gledališka gimnazija Nova Gorica, Gledališka šola prve gimnazije Maribor, Mladinsko športno kulturno društvo Dlan na dlan Logatec, Mladinska lutkovna skupina Hišni molji Ljubljana, Gledališka skupina Lokal patrionir Ljubljana, Teater Harlekin Postojna, KUD Zarja Trnovlje Celje, Teater Šentjanž/St. Johann iz Avstrije in Slovensko dramsko društvo Jaka Štoka Prosek – Kontovel iz Italij. V spremljevalnem programu pa se je poleg domače skupine predstavilo tudi Mladinsko gledališče Dadov (Omladinsko pozorište Dadov) iz Beograda.

Festival ni tematsko ali zvrstno opredeljen, sodelujejo lahko povsem »klasične« predstave, pa vse do tistih, ki bi jih zgolj v izhodišču lahko opredelili kot dramsko gledališče: plesno-gibalne predstave, performansi, lutkovne predstave za otroke in odrasle, ulično gledališče, idr. Osnovni kriterij za izbiro je bil poudarjen avtorski pristop pri ustvarjanju predstav. Festival želi predstaviti inovativne predstave, ki jih odlikuje jasnost koncepta in izvedbe. Drugi uprizoritveni elementi (oblikovanje scenskega prostora, oblikovanje zvoka in luči, kostumografija) naj bi delovali kot konceptualno utemeljen sestavni del uprizoritve. Posebna pozornost je namenjena igralcu/plesalcu/performerju/animatorju kot tistemu, ki udejani idejo v scenskem prostoru.

Vsako leto na izborih sodeluje do 50 predstav, s približno 250 udeleženci. Predstave za letošnji festival je izbirala selektorica igralka Dunja Zupanec.

Na krajšem intervjuju o poteku festivala smo se dobili z Matjažem Šmalcem, svetovalcem za gledališko dejavnost na JSKD-ju.

Ob koncu festivala je strokovna žirija v sestavi: igralec Gorazd Žilavec, dramaturginja in dramatičarka Simona Hamer ter srbski režiser Predrag Stojmenović; podelila tudi priznanja - VIZIONAR.

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti:
Avtorski projekt: EDdA2, Gledališča Moment, KUD Moment Maribor

Avtorskemu projektu EDdA2, za katerega je zaslužna ekipa Gledališča Moment, je uspelo poleteti na krilih nebesednega slikanja evolucije človeštva in znotraj tega dveh posameznikov, da o kuri niti ne govorimo. Navidezna enostavnost obravnavanja skoraj filozofskih vprašanj, ki opajajo osnovni uprizoritveni okvir, je prikazana z veliko mero domišljije in premisleka. Minimalna sredstva za prestavljanje gledalca skozi prostor in čas so sveža, preprosta in predvsem funkcionalna. Iskanje drugačnih izraznih sredstev in ekipna usklajenost privedeta do filigranske izvedbe, ki je motor uprizoritve.

Vizionar za izjemen igralski dosežek:
MATEJ REPIČ za vlogo kaplana v predstavi France Bevk: ŽERJAVI, Dramsko gledališka gimnazija Nova Gorica

Da se vloge ne delijo na velike in male, ampak na dobre in slabe je Matej Repič dokazal v vlogi kaplana v predstavi Žerjavi. Doslednost izvedbe in ravno prav začinjeno podajanje lika, z minimalnimi igralskimi sredstvi, a vseeno s širokim diapazonom domiselnosti in obvladovanjem besed in telesa, nam postreže s pravo igralsko poslastico.

Vizionar za igralsko usklajenost in iskrenost pri obravnavanju teme:
Avtorski projekt: 5. PUNC.COM, Gledališka skupina Lokal patrionir, Pionirski dom Ljubljana

Entuziazem, iskrenost in povezanost skupine je edina prava in uspešna formula dobrega gledališča; še posebej amaterskega. Pet punc v predstavi 5. punc.com nas je prepričalo prav z ekipnim duhom in željo po premlevanju problemov, s katerimi se same srečujejo. Odtujitev posameznika sebi in družbi, procesi spoznavanja in raziskovanja sebe, potreba po kritičnem pogledu na svet in razmišljanje o vrojenih in privzgojenih principih obnašanja, delajo uprizoritev živo in aktualno že na nivoju same dramske predloge. Prepričljiva izvedba, spontanost in usklajenost, ki živi še na poklonu, je tisto, kar začara – najprej njih, že v samem procesu dela in tako posledično tudi nas – gledalce.

Vizionar za izredno gibalno usklajenost:
Dragica Potočnjak: GUERRnicA – PROPAD EVROPE, Teater Šentjanž/St. Johann (Avstrija)

Gibalno – plesni vložki v predstavi GUERRnicA – Propad Evrope so izvedbeno zelo zahtevni in kompleksni. Igralci uspejo precizno izvajati fizično zahtevne koreografije in delujejo kot dobro uplesana ekipa, kjer vsak posameznik z doslednostjo svojega izraza prispeva kamenček v mozaik skupinske pisanosti in trdnosti gibalnega dela predstave.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano