16. december, 2009 | Nikola Maljković

Ali lahko ameriški dolar ustavi rast delnic?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pretekla dva tedna sta prinesla nekaj zanimivih premikov na trgu surovin, kovin ter valutnem trgu. Kot sem pisal v prejšnjih člankih, je bilo v zadnjem času veliko govora o slabitvi dolarja in njegovem vplivu na rast delniških tečajev, tečajev surovin in kovin. Trgovalci so slabše ameriške ekonomske podatke od pričakovanih sprejeli kot pozitivne, saj je to pomenilo, da bodo predstavniki FED-a držali ključno obrestno mero okoli ničle še kar nekaj časa.
Podatek s trga dela v ZDA je večino trgovalcev močno presenetil, saj je v veliki meri presegel pričakovanja analitikov. Število zaposlenih se je zmanjšalo za enajst tisoč, stopnja brezposelnosti pa se je znižala iz 7,2 odstoka na 7 odstotkov.
Reakcija na delniških trgih ni bila presenetljiva. Delniški indeksi so nemudoma precej pridobili, vendar je rast ustavil ameriški dolar, ki se je zaradi dobre objave prav tako začel krepiti. Krepiti pa se je začel zato, ker je bil objavljen podatek toliko nad pričakovanji, da so začeli trgovalci špekulirati o hitrejšem dvigu obrestnih mer s strani FED-a.
Rast dolarja namreč negativno vpliva tudi na tečaje surovin ter kovin, zato smo v prejšnjem tednu videli opaznejši padec tečaja zlata, srebra ter nafte.

sp500

Dolar nasproti košarici svetovnih valut

Kljub nadpovprečnim negativnim premikom na omenjenih trgih, ki jih dolgo časa nismo bili vajeni, pa je prišlo do relativne moči na delniških trgih. Delniški indeks SP500 se je uspel ustaviti znotraj omejenega območja, v katerem tečaj vztraja že mesec dni.

dxy

Tudi boljši podatki o maloprodaji ter zaupanju ameriškega potrošnika niso bili dovolj za preboj omejenega območja, saj so trgovalci ob teh objavah le še povečali nakupne pozicije na dolarju in tako nudili odpor tečajem delnic.
Tako ostaja indeks SP500 še vedno znotraj območja med 1085-1120 in izgleda, da bo do preboja težko prišlo brez pomoči oziroma slabitve dolarja. Preboj in zaključek nad 1120 pa odpira pot za rast ob koncu leta.
Ravno zato, ker je trenutno dogajanje okoli dolarja izjemno pomembno za smer delniških tečajev, bo zasednje Odbora za odprti trg v ZDA (FOMC) to sredo še toliko pomembnejši, saj bodo trgovalci ponovno poskušali analizirati izjave predstavnikov FED-a o morebitnih namigih glede obrestnih mer. Po sredinem dogajanju bo verjetno več znanega glede smeri tečajev ob koncu letošnjega leta.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS