19. december, 2009 | Denis H.

Božični francoski poljub

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Še preden je obstajal Technics 1200 in klubi kot so Disco, The Garage, The Music Box, The Warehouse in The Power Plant, je obstajal Louis Burns. Odraščajoč v zahodnem delu Chicaga, mu zaradi družinskih glasbenih korenin glasba ni bila tuja, saj je oče igral bas kitaro pri nekaterih R´n´B skupinah tistega časa.
Louisovi pričetki niso potekali v najbolj popolnih razmerah. Pričenjal je ravno v času, ko so potekali boji med najbolj razvpitimi tolpami tistega časa, med Latin Kingsi, Black Gangster Discepli in Vice Lordi, ki so si lastili vsak svoj del Chicaga. Tako je leta 1974 njegova mati, ki je takrat vodila lokalni mladinski center, ob neki priložnosti organizirala zabavo, na katero tudi je povabila tudi vse predstavnike omenjenih tolp. V čudnem zapletu je predvideni DJ, ki bi moral zabavati razgreto množico, doživel epileptični napad in mati ni veliko razmišljala, preden je padel ukaz, da se mora takrat dvanajst letnik spraviti za gramofone. V vsej zmedi mu je uspelo že s prvo izbiro in to je s ploščo Funky Stuff, Skupine Kool & The Gang.

Tako se je na zelo zanimiv začela njegova pot in že čez dve leti, je postal pravi profesionalni DJ, saj je za svoje vrtenje v klubih že prejemal plačilo. In že takrat se kljub svoji mladosti ni oziral na popularnost glasbenih izdelkov, temveč je izbiral tisto, v kar je sam verjel. Že istega leta pa je dobil prvo pravo priložnost. Milton Green, DJ in lastnik kluba Rivers Edge, je opazil njegov talent in ga povabil k sodelovanju v svoj klub, kasneje pa tudi v MGM Grand in Keyman´s. A Ravno v Rivers Edgu je Loius dobil novo ime, ime s katerim se danes predstavlja. Ob raciji v klubu so bili policisti šokirani nad njegovo mladostjo in zato so mu rekli ˝Lil˝ in tako je nastala zvezda, ki je ustvarila najbolj prodajan elektronski plesni izdelek do sedaj – French Kiss.
Leta 1989 je Lil Louis ustvaril ta nepozabni hit in z njim prevzel vse lestvice sveta, od prvega mesta na Dance Chartih, do 50 na Billboard Hot 100. Izdelek je do sedaj prodan v približno 6 mio primerih in še vedno je uporabljan kot podlaga za mnoge druge, tako v obliki vzorca, kot predelavah. Poleg tega edinstvenega primerka, pa je Louis ustvaril še mnogo drugih kot je recimo The Conversation, I Called You, Club Lonely, Saved, Wargames, itd, nekaj v sodelovanju druge v lastni produkciji. Njegov zadnji album, izdan v letošnjem letu nosi naslov Two Sides of Every Story, je pospremljen s knjigo A Man’s Diary, lastno biografijo o odnosih s svojimi ženskami, skozi oči ženske.

Legenda, ki je svojo pot pričel na bizaren način, nadaljeval v velikem slogu, nekoč doživel vrhunec slave, se bo ustavil 26.12.2009 v Ljubljani, skupaj z vedno zvenečo Barbaro Tucker, ki na svoji novi turneji predstavlja singel z naslovom Feelin’ Like a Superstar. Zanimivo bo slišati velikana, ki je umirjal strasti tolp in kot eden pionirjev house glasbe še vedno ostaja tam pri vrhu, med imeni, ki so nastala kasneje a očitno bodo odzvanjala še dolgo v prihodnost.

Več o samem dogodku na organizatorjevi strani.

Lil Louis - French Kiss


Vir: Youtube, avtor: infodisco

Lil Loius - The Conversation


Vir: Youtube, Avtor: Chicagomack1


Lil Louis - Blackout


Vir: Youtube, avtor: Chicagomack1

Lil Louis - Jupiter


Vir: Youtube, avtor: djonparis

Barbara Tucker - Stop Playing With My Mind


Vir: Youtube, avtor: rover2185

denis h.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.