2. februar, 2010 | Vest

TAKLE MAMO 102

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

DIVIDE & CONQUER OZ. PARA BUŠI GDE BURGIJA NE MOŽE
Na konferenci o Afganistanu, ki je potekala v Londonu, so predstavniki 20 držav ustanovili Mednarodni sklad za vzpostavitev miru in reintegracijo. Glavni donatorji so ZDA, Japonska in Velika Britanija. Velikost sklada bo nekaj sto milijonov dolarjev. Njegov namen je s finančnimi spodbudami razklati Talibane na radikalne in zmerne oziroma tiste, ki se bodo dovolili podkupiti. Sklad bo talibanskim borcem ponudil usposabljanja in zaposlitve, njihovim voditeljem pa omogočil sodelovanje v političnem procesu in vlogo pri upravljanju države. Edini predpogoj je, da se odrečejo nasilju, torej uporu. Vodja Združenih narodov za Afganistan Kai Eide je sočasno napovedal, da bo kot uvod v pogajanja s terorističnega seznama ZN umaknjenih precej talibanskih voditeljev. Z ustanovitvijo stabilizacijskega sklada okupatorske države posredno priznavajo, da z vojsko ni mogoče poraziti nasprotnika.

USMRTITVE V IRANU
V Iranu sta bila obešena dva človeka, ki so ju aretirali med demonstracijami po lanskih predsedniških volitvah. Obsojena sta bila za žalitve boga, za pripadnost prepovedani skupini, ki zagovarja obnovitev monarhije, za širjenje sovražne propagande in izdajo domovine. Eden izmed njiju je bil obsojen tudi za sestajanje z ameriškimi predstavniki v Iraku.
Devet drugih obsojencev še čaka na usmrtitev v seriji obsodb proti ljudem, ki so sodelovali v demonstracijah proti sedanjemu predsedniku in oblasti. V povolilnih demonstracijah je bilo aretiranih več kot 5000 ljudi, v spopadih s policijo in milico, privrženo oblasti, je umrlo preko 40 ljudi.
Amnesty International procese proti demonstrantom in eksekucije obsoja. Oblast ne izbira sredstev, da bi zatrla miroljubne proteste po državi.

TISOČI PROTI VOJAŠKI PRISOTNOSTI
V Tokiu so potekale demonstracije proti ameriški vojaški prisotnosti na Japonskem. Sindikati, mirovniki, ekologi in študentje so pod Obamovim geslom o spremembah zahtevali, da Američani v celoti zapustijo japonsko ozemlje. Ni več problem le njihova prisotnost na Okinavi, kjer je stacionirana polovica od 47.000 ameriških vojakov na Japonskem. Njihov odhod zahtevajo tako prebivalci v bližini drugih oporišč, ki jih motijo hrup, onesnaževanje in kriminal, kot javnost nasploh, ki Američanom zameri militarizem. Prebivalce 150 držav, kjer imajo ZDA večja vojaška oporišča, zato pozivajo, da se jim pridružijo v skupnem boju proti ameriški vojaški prisotnosti.
Na demonstracijah je sodelovala tudi ministrica sedanje vlade, ki je zbranim obljubila zmago, torej preprečitev gradnje nove pomorske baze na otoku Okinava. Ta je posledica meddržavnega sporazuma iz leta 2006, ki ga je sklenila prejšnja japonska vlada.
Novi japonski premier Jukijo Hatojama je v zagatnem položaju, saj je ujet med pritiske ameriške administracije in nasprotovanjem vojaški prisotnosti prebivalstva ter celo poslancev in ministrov koalicijskih in lastne stranke. Premier ponovno odločanje o sporazumu iz leta 2006 prelaga in obljublja, da bo odločitev sprejel do meseca maja, torej tik pred državnimi volitvami.

DESETLETJE PROPAGANDE
Raziskovalci britanske Univerze Zahodne Anglije so objavili analizo spremljanja BBC-jevih poročil o Venezueli v obdobju 10ih let, torej od prve izvolitve Huga Chaveza. Po mnenju raziskave BBC-jevo poročanje ne zadostuje zakonskim standardom o nepristranskosti, resničnosti in natančnosti.
V 304 poročilih o dogajanju v Venezueli so le tri omenila kakršenkoli pozitiven ukrep Chavezove vlade. BBC ni poročal o nobeni pobudi za demokratizacijo družbe, o sprejemu zakonodaje, ki ščiti človekove pravice, programih subvecioniranja hrane in ukinjanje revščine ali uvedbi javnega zdravstva. Program za ukinjanje nepismenosti, ki je največji v sodobni zgodovini, je bil omenjen le bežno.
Glede na BBC-jeva poročila ta nikoli ni sprejel legitimnosti predsednika Chaveza, stalno je namigoval, da ta nima podpore volilcev, čeprav je bil ta večkrat izvoljen ali ponovno potrjen s podporo v rangu med 56 in 60%. Kot primer navajajo Veliko Britanijo, kjer so vladajoče stranke večino časa imele le 35 do 44% volilno podporo, večina ministrov pa nikoli ni bila izvoljena. V legitimnost njihove oblasti BBC nikoli ni podvomil. V enem primeru BBC-jevega poročanja si je predsednik Chavez prislužil celo primerjavo s Hitlerjem.
Ostro kritiko si je BBC zaslužil tudi s poročanjem o državnem udaru leta 2002. Serija člankov in poročil je bila bazirana skorajda izključno na verziji dogodkov predstavljenih s strani prevratnikov, ki jih je BBC prikazoval kot rešitelje države. Čeprav je poročal o državnem udaru, je celo samo besedo »državni udar« označeval kot navedbo ali obtožbo Chavezovih podpornikov. Po BBC-jevem poročanju je Chavez »padel«, »se odpovedal«, »odstopil« ali »odšel«.
Iz raziskave je mogoče potegniti zaključek, da BBC ni medij, ki bi verodostojno pokrival dogajanje v Venezueli in Latinski Ameriki nasploh.

ENAKOST IN NARAVNI ZAKONI
V Veliki Britaniji se zaključuje obravnava Zakona o enakih možnostih. Država se bo s tem prilagodila smernicam Evropske unije o enakopravnosti ne glede na spol, spolno usmerjenost, starost, hendikepiranost, versko prepričanje ali etnično pripadnost. Delovna sodišča bodo dobila večje pristojnosti v primerih obtožb proti delodajalcem na osnovi diskriminacije, delodajalci bodo primorani objavljati poročila o neenakosti plač glede na spol. Zakon bo posegal tudi na področja izven delovnega mesta ali šole. Zaščita pred diskriminacijo bo tako razširjena na članstvo v zasebnih klubih in povezavah. Področnemu ministru bodo dana pooblastila, da nove uredbe EU s področja enakopravnosti uveljavi brez predhodnega zakonodajnega postopka.
Vsebina zakona se zdi problematična katološki cerkvi. Papež je zato pozval katoliške škofe v Veliki Britaniji, da se borijo proti delom Zakona o enakih možnostih z misionarsko gorečnostjo. Ti skrunijo naravne zakone, na katerih temelji enakost vseh človeških bitij, in bi lahko posegali v pravico Cerkve, da homoseksualni duhovščini onemogoča zasedanje višjih položajev v njeni hirearhiji.

IDF PROTI SVOJIM POVELJNIKOM
Izraelska vojska je sprožila 5 preiskav o problematičnem delovanju enot pri napadu na Gazo. Ena izmed komisij se je ukvarjala z primerom uporabe belega fosoforja v gosto naseljenem predelu Gaze. V zaključnem poročilu je okarala dva visoka poveljnika, poveljnika divizije in brigade. Ta sta s svojim delovanjem ogrožala človeška življenja z izstreljevanjem zažigalnih granat proti zgradbam Združenih narodov. S kakšnimi disciplinskimi ukrepi bosta poveljnika kaznovana ni jasno.
Po najnovejših informacijah tiskovni predstavnik IDF pravi, da poveljnika ne bosta deležna nikakršnih sankcij.
Do sedaj je izraelska oblast dejanja vojske opravičevala z uporabo podobnih granat drugih zahodnih zaveznikov, beli fosfor naj bi uporabljali le na odročnih in manj naseljenih delih Gaze. Organizacije za človekove pravice pravijo, da je bila uporaba zažigalnih sredstev sistematična, gostota poselitve civilnega prebivalstva ni vplivala na odločitve o uporabi kemičnih sredstev. Sočasno te organizacije pozdravljajo začetek preiskav in prvo priznanje IDF, da je tekom napada na Gazo delal napake.
Varnostno-obveščevalna služba Šin Bet je izdala poročilo za leto 2009. To je prvo leto, v katerem ni bilo niti enega samomorilskega napada. Število samomorilskih napadov je v zadnjih letih upadalo, še posebej v primerjavi z vrhuncem po začetku druge intifade, s 35imi takšnimi napadi leta 2001 in 53imi 2002. Upadlo je tudi število raketnih napadov in žrtev le-teh. Če je bilo leta 2008 preko 2000 raketnih napadov, jih je bilo leta 2009 le 566, večina je bila izvedenih v času napada na Gazo.

Jura Štok

A mamo takle vprašanja:
1. Kakšna bi morala biti sporočila s Svetovnega socialnega foruma? In kakšna tista iz Davosa?
2. Kaj menite o vsebinskih poudarkih ameriškega proračuna?
3. Ni vprašanje, ampak namig: oglejte si prispevek o Latinski Ameriki na rtvslo.si.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    te teme so kot Katjin dekolte - nič :(

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Top sekret:

    SAIC

    http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=4785

    Peter Dale Scot a former Canadian diplomat and Professor of English at the University of California, Berkeley, is a poet, writer, and researcher. His most recent books are Drugs, Oil, and War (2005), The Road to 9/11: Wealth, Empire, and the Future of America (2007), The War Conspiracy: JFK, 9/11 and the Deep Politics of War (2008) and Mosaic Orpheus (poetry, 2009).

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=4777

    Ronald Charles is a Ph.D. student in Biblical Studies at the Department of Relgion, University of Toronto. He is a poet and a violinist. And he was lecturer at Christianville University College in Haiti, where he translated parts of the Bible into Haitian Creole

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=4783

    COHEN: Yeah, right. And what’s interesting is that that memo to the US Chamber of Commerce—we look at the Scott Brown victory, where he takes Ted Kennedy’s seat, and everyone knows that the US Chamber of Commerce was a big player in getting Scott Brown elected as a populist. Alright. So, largely their goal was how do we take a mainstream party, the Republican Party, and turn it into an agency of the corporate right. And they did that over a period of decades. What’s not talked about as much is that there was a parallel movement that started in the 1980s, which was to take the other major party, the historic party of the people, the Democratic Party, and turn it more toward the corporate right. And what happened in the 1980s—and it was in fear of these same forces—labor unions, new left, antiwar, environmentalist, feminist. There was this sense that the Democratic Party was too allied with these movements, these social movements that were representing millions of people, so the Democratic Leadership Council was set up. It was set up, funded by oil companies, pharmaceutical companies, tobacco companies, some of the biggest companies in the country. It was largely a corporate front inside the Democratic Party to fight the movements in the Democratic Party and move the leadership of the party toward corporate prerogatives. Who were the leaders of it? Bill Clinton, Al Gore, Joe Lieberman. These were three of the big figures, and, of course, they were the presidential and vice presidential candidates in ‘92, ‘96, and 2000. So it was, frankly, a very successful movement. Well, let’s update the Democratic Leadership Council. In 2000—. And they set up a few other groups, think tanks, that would push what was their agenda, so-called free trade, deficit reduction, budget balancing, and taking on the teachers unions, school vouchers. So now let’s move to 2006, and a new group is formed as part of this constellation of moving the Democratic Party to the corporate right, and it’s a group called the Alexander Hamilton Project of the Brookings Institution. And the director of it is Robert Rubin, who had been the Treasury Secretary for Clinton, had been at Goldman Sachs and, later, Citigroup. Roger Altman had been US Treasury Department under Clinton. And there’s an amazing thing. And this group is set up for budget deficit, international trade, taking on the teachers union, and they had their founding meeting in April 2006. And only one US senator shows up to speak at this founding meeting, and that’s a very new senator, Barack Obama from Illinois, who’s only been in Washington a little over a year. So for a lot of us who were tracking Obama in 2007, of course he got a lot of $25 and $50 donations from people that really wanted change they could believe in, but in 2007, way before he was a front-runner, he was out-fundraising all the other candidates from Wall Street. And it was something I’ve never quite been able to figure out. There were two presidential candidates from the state of New York, Rudy Giuliani and Hillary Clinton, and Obama was out-fundraising them from Wall Street early in ‘07. Now, Wall Street money and corporate money always goes to the front-runner. Obama was getting this money before he was the front-runner. So the missing piece to the puzzle is this clip where Obama is the only senator who shows up at the Alexander Hamilton Project.

    SEN. BARACK OBAMA (D-IL): Thank you very much. I would love just to sit here with these folks and listen, because you’ve got on this panel and in this room some of the most innovative, thoughtful policymakers. I want to thank Bob and Roger and Peter for inviting me to be here today. I wish I could be here longer.

    COHEN: By the way, Alexander Hamilton in American history was, you know, leader of the Federalist Party, was seen as the elitist party. And the Democratic Party of Thomas Jefferson was founded as a party of the people that would challenge the elitism of Alexander Hamilton. And here you have all these Wall Street Democrats setting up this group, had Obama as their first speaker from the US Senate, and in the clip Obama says that he wants to thank Bob, Roger, and Peter. Bob is Robert Rubin. Roger is Roger Altman. These are Clinton Wall Street Democrats. And who’s Peter? It’s Peter Orszag, the first founding director of the Hamilton Project, who then becomes, later, Obama’s head of Office of Management and Budget. So what you’ve had is the Democratic Party since the ’80s, big corporate money going in there, trying to elevate these candidates, giving them money, giving them a lot of media protection. This is a Democrat who can get elected, who can appeal to those swing voters. And so we’ve had Clinton, Gore, Lieberman, and now Obama that are part of this. Now, Obama was never close to the Democratic Leadership Council, but it’s interesting that a newer incarnation of Wall Street Democratic think tank, he’s there at their founding meeting.

    JAY: So the progressive political movement or segment of the population should have known most of this. Now, they may not have known about the Hamilton Project, they may not have known some of the specific details, but if you listen to what candidate Obama said philosophically—he was asked about his foreign policy. He said, “I come from a tradition of American pragmatism.” He would date—the lineage began with Truman. He would even include George Bush senior. On economics, on any serious interview, he talked like a center, center-right politician, but the progressives all kind of drank the Kool-Aid.

    COHEN: They heard the slogans, which was “change you could believe in”. When there’s thousands of people at a rally all holding up signs that say “change”, you know, people sort of glommed on a message that they wanted to hear. The important thing that Obama said as soon as Hillary was out of the race—. Remember when both Hillary and Obama were trying to present themselves as populists who are against NAFTA in Ohio? Which is a joke, ’cause they’re both free traders. But as soon as Hillary was out of the race, what did Obama do? He runs to CNBC and says, “I’m a free-market guy. I believe in the market.”

  • Q_ je rekel/-la:

    Tri tedne po potresu: Clintona na sedežu haitijske vlade pričakalo dvesto besnih protestnikov

    Svet - petek, 05.02.2010 19:54 Tekst: (sta)

    Port-au-Prince - Posebni odposlanec ZN za Haiti, bivši ameriški predsednik Bill Clinton je danes prispel na sedež haitijske vlade v Port-au-Princeu, kjer ga je pričakalo 200 protestnikov, ki so tri tedne po uničujočem potresu zahtevali šotore in ustrezna bivališča. ZDA so medtem izrazile naklonjenost odpisu dolga Haitiju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.