6. maj, 2010 | Peter Štrovs

V boj (,) s pametjo!

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

“Brez tega, kar slavimo s tem uporom, ne bi praznovali tudi 26. decembra, Dneva samostojnosti in enotnosti, ter tistega, kar praznujemo 25. junija, Dneva državnosti.
(Borut Pahor, Ljubljana, 27.4.2009)
.
“Partizanski upor proti okupatorju je bil odločilnega pomena za kasnejšo zgodovino. Brez tega upora bi bil naš narod prepuščen volji in odločitvam drugih, narodova usoda pa bi bila popolnoma negotova. Z uporom pa je slovenski narod dokončno postal gospodar svoje usode in svoje prihodnosti. Vse, kar je bilo doseženega od takrat do osamosvojitve in po osamosvojitvi, ima svoj temelj v narodnoosvobodilnem boju.”
(dr. Danilo Türk, Nanos, 25.04.2010)
.
“Če bi ta pravičniški boj proti partizanom, čeprav v imenu protikomunizma, zmagal, nas danes ne bi bilo tukaj, pa tudi oni sami in njihovi potomci se ne bi več izživljali nad NOB v maternem jeziku. … Poleg tega bi bili Slovenci obeleženi z najbolj nespodobnim blatnim madežem ter bili edini evropski narod, ki se ne bi bi uprl genocidu. Tako pa smo z NOB postali narod z zavestjo, s katero lahko enakopravno nastopamo v dialogu z drugimi narodi.”
(Ciril Zlobec na slavnostni seji predsedstva ZZB NOB Slovenije, Ljubljana, 26.4.2010)
.
“Brez prve povojne revolucionarne vlade Borisa Kidriča tudi ne bi bilo prve demokratično izvoljene vlade Lojzeta Peterleta.”
(Borut Pahor, Ajdovščina, 2.5.2010)
.
Oblast nam vseskozi zatrjuje, da imamo priložnost, da iz krize pridemo kot zmagovalci - le če se opremo na znanje, na pamet. Pa sem napaberkoval par aktualnih izjav naših pomembnežev, da bi se učil pameti. Preden se lotimo spopada s pametjo, pa preberimo še tale stavek, za hrabrost:
“Butalci so se nekoč skregali s pametjo - pa ni zmagala pamet, nego hrabri Butalci.”
(po Franu Milčinskem)
.
Pa začnimo:
Če ne bi bilo Hitlerja, ne bi bilo passatov.
Če ne bi bilo dinozavrov, ne bi bilo tort.
Če ne bi bilo Bohoriča, bi pisali v bohoričici.
Če Pahor ne bi bil predsednik vlade, ne bi imeli krize.
Če ne bi bilo Eisenhowerja, ne bi bilo Hude jame.
Če ne bi bilo nacizma, bi imeli v Zahodni Nemčiji po vojni tak standard kot v Jugoslaviji.
Če ne bi bilo fašizma, Jugoslovani ne bi švercali škart robe s Ponte Rossa.
Če Stalin in Hitler ne bi 2 leti paktirala, slovenski komunisti ne bi ubogali Kominterne.
Če naša država v 1. svetovni vojni ne bi izgubila proti Srbom in Italijanom, Türk danes ne bi bil Predsednik Slovenije.
Če ne bi bilo NOB, kasneje ne bi bilo vojne v BIH.
Če naši komunajzarji do leta 1948 ne bi bili zlizani s Stalinom, potem po nenadnem obratu za 180° naši komunajzarji preostalih stalinistov ne bi strpali na Goli otok.
Če ne bi bilo sestanka v Vidmarjevi vili, ne bi bilo Srebrenice.
Če ne bi bilo Tita, ne bi bilo nas.
Če se OF ne bi borila za osvoboditev delavskega razreda, proti angloameriškemu kapitalističnemu imperijalizmu ter proti gnili buržoaziji in kulakom, potem Katarina Kresal, današnja predsednica naslednice OF (OF>SZDL>Socialistična stranka>>LDS), ne bi prakticirala dekadentno buržoaznega življenjskega sloga (z najetim reaktivcem na Pandurja in podobno).
Če ne bi bilo povojnih pobojev, potem član naslednice avantgarde delavskega razreda, vladajoče SD, Cvikl, ne bi prejemal 21.000 ojrof bruto plače, obdavčene s pičlimi 18%.
Če Kurt Waldheim ne bi bil nacist, Janez Stanovnik v OZN ne bi bil njegov namestnik.
Če domobranci ne bi prisegli na Plečnikovem stadionu na Hitlerjev rojstni dan, Baričeviču ne bi vrnili psov.
Če Plečnikovih tržnic ne bi zgradili v času nacifašistične okupacije, Janković ne bi gradil stadiona.
Če ne bi bilo Leona Štuklja, Grčija danes ne bi bila pred bankrotom.
Če Ljubo Sirc ne bi bil v partizanih, ga na montiranem procesu naša revolucionarna oblast ne bi obsodila na smrt.
Če ne bi bilo Borisa Pahorja, ne bi imeli proračunskega primanjkljaja.

.
Če predsednik vlade reče: “Brez prve povojne revolucionarne vlade Borisa Kidriča tudi ne bi bilo prve demokratično izvoljene vlade Lojzeta Peterleta,” lahko to razumemo dobesedno. V smislu, da je današnje stanje sveta, v vseh podrobnostih, posledica natančno ene, dejanske zgodovine, v vseh podrobnostih. Zamah metulja pa to… Ampak če bi imel Pahor v mislih tako ozko gledanje, bi bila izjava, se pravi, bebava. Odveč.
Nauk iz predsednikove modre misli pa se da izvleči, če vzamemo, da ne gre za konkretnega, pač pa za generičnega Peterleta. Nekako tako: “Brez samorazglašene, neizvoljene, revoluconarne, komunistične vlade - ne bi imeli demokratično izvoljene vlade Boruta Pahorja.” Ampak - četudi izjavo vzamemo tako dobronamerno, je čudna. Istega tipa je, kot : “Če v AvstroOgrski, SHS, Kraljevini Jugoslaviji (in Italiji, ki si je po zmagi v WW1 vzela dober kos našega nacionalnega ozemlja) ne bi imeli strankarskega pluralizma - ne bi bilo nedemokratične revolucionarne vlade Borisa Kidriča”. Oziroma, če smem poenostaviti: “Če pred ekskurzom v socialistično enoumje ne bi bilo strankarskega pluralizma, ga tudi po propadu socialističnega ekskurza ne bi bilo.” Kar je spet nekako čudno…
Pahorjeva argumentacija se sklicuje na sosledje dogodkov, ki pa so vsaj, treba je priznati, v določeni liniji. Njegova izjava je tipa: “Če ne bi bilo Hitlerja, ne bi bilo passatov”. V smislu, da so imeli v nacionalsocialistični diktaturi organizacijo Kraft Durch Freude (KDF), pač ekvivalent naše SZDL (prej OF, potem LDS). No, in za ljudstvo je dal Hitler ustvariti avtoceste in takozvani KDF Wagen, se pravi Porschejevega hrošča. Okoli avta KDF pa se je po zmagi angloameriških imperialistov razvila tvrdka Volks-Wagen aka VW. Za katero je aktualnega passata narisal neki Lešnik, naše gore list. Ampak - ali lahko trdimo, da brez Hitlerja ne bi bilo generičnega passata? Ker razvoj avtomobila se je začel, če je Pahorju prav ali ne, že pred Hitlerjem in neodvisno od njega, in se je nadaljeval tudi po Hitlerju in neodvisno od njega. Res, med Hitlerjem in hroščem obstaja neka linija - ampak ali lahko zagotovo trdimo, da Porsche brez Hitlerja ne bi risal avtov?
Pahorjeva izjava je tudi tipa: “Če ne bi bilo dinozavrov, ne bi bilo tort.” To dvoje je v neki zgodovinski liniji, v smislu da so se iz dinozavrov razvili ptiči, ptičja jajca pa se rabi za izdelavo tort. Ampak - mogoče bi se ptiči (in njihova okusna jajca) razvili, tudi če dinozavri ne bi izumrli? No, če dinozavri ne bi izumrli, bi se najbrž ljudje težko razvili… Pa poskusimo takole - ali res ne bi bilo generičnih tort, če ne bi obstajala kurja jajca? Saj se da torte najbrž delati tudi iz kačjih ali krokodiljih jajc? Ali pa bi se sladokusci vrste homo sapiens znašli kako drugače, s kakim surogatom beljakovisko - lecitinskih žogic? Ma jaz dam roko v ogenj, da bi se neke vrste slaščičarstvo razvilo tudi v primeru, da kurja jajca ne bi obstajala…
.
V Pahorjevi argumentaciji skratka obstaja problem - kako lahko trdi, da brez revolucionarne Kidričeve vlade ne bi imeli demokracije? Poglejmo denimo naše fašistične sosede Italijane, ali naše nacistične sosede Avstrijce, ki so iz fašizma in nacizma padli direktno pod angloameriški imperializem, ne da bi doživeli blagoslov revolucionarne vlade Borisa Kidriča - pa so kljub temu dosti prej doživeli demokracijo, da o 65 letih precej višjega standarda ne govorim.
.
* * *
Da je argumentiranje v skladu z zdravo kmečko pametjo, mora sklep slediti iz premis. Tule pa očitno ne. Se pravi: “ne sledi”. Naši veljaki, cvet našega naroda, ljudje, ki bi nas radi popeljali iz krize kot zmagovalce - množično obolevajo za težko boleznijo, ki se latinsko imenuje “non sequitur”.
.
Če pogledamo podrobneje, v besedičenju naših veljakov zasledimo logično napako, da iz dejstva, da se neki dogodek B zgodi za dogodkom A, sklepajo, da je dogodek A vzrok za dogodek B. Se pravi: “po tem, torej zaradi tega”. Diagnozo lahko torej postavimo še bolj precizno. Cvet našega naroda je množično obolel za “non sequitur” tipa “post hoc ergo propter hoc”.
.
Bolezen je huda, predvsem pa je očitno strašno nalezljiva.
Ker je trava na štadionu že položena, bližajo pa se bakanalije na temo “Dan zmage” in “Rojstni dan tovariša Tita”, se bojim, da nam ne uide še na ducate modrih, v prihodnost zazrtih, globokih, antikriznih in protirecesijskih, izhodnostrategijskih krilatic. Tipa: “Če ne bi bilo Tita, _______”.
.
Kaj jaz vem… Da bo naše modro vodstvo ta narod v boju s pametjo popeljalo k bleščeči zmagi, to že verjamem. Kljub temu pa se mi zdi, da gremo naravnost v smeri Grčije.

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
51 x komentirano
 • NoMercy je rekel/-la:

  če nebi bral Vesti nebi vedel za Petra Štrovsa - in nebi imel referenca kaj je totalen butel :)

  • Nogavička je rekel/-la:

   Aaa … :)))

  • Mirjana je rekel/-la:

   aha:))

  • Mastermind je rekel/-la:

   BTW: nisem si mislil, da mi bo url cenzuriral.

   Ampak, tale misli, da smo ljudje kot vreme, ki ga metuljev zamah obrne v vihar.

   kaj pa meme.

   Ampak večino stvari je dobro napisal, lahko bi vam jih posamično razložil na komično-parapsihološki-satiričen način, vendar se brez vaše želje, tega ne bom lotil.

  • Mirjana je rekel/-la:

   Mastermind..Ampak večino stvari je dobro napisal, lahko bi vam jih posamično razložil na komično-parapsihološki-satiričen način, vendar se brez vaše želje, tega ne bom lotil.
   …bodi zahvaljen …
   oki, počakam še mau, pa grem sadit …por, nekaj bučk, pa še nekaj pelatov …in solatko…nakar okopljem patatine in patatone,..grah,…ali pa jo ruknem v Lj,..na tek …po poteh okupirane Ljubljane…navijat za njih..se razume, saj veste…emšo ehehe
   pa lep we vsem!
   :)

 • marulek je rekel/-la:

  Resnica je prav nasprotna. Naša zgodovina ne teče kontinuirano, ampak po ostrih prelomih z vsem, kar je bilo prej. Ta stari so dali skozi že po štiri ali celo pet držav: rajnka Avstrija, Stara Jugoslavija, Tisočletni nemški rajh ali Italija, Socialistična Jugoslavija, in zdaj Samostojna Slovenija. In vsaka od teh držav je štela zgodovino od začetka, ali pa skozi svoja očala. Tako kot vse prejšnje se je dokončno in v celoti sfižila in propadla tudi ideja o socialistični Jugoslaviji, ki se je v Sloveniji začela z OF in propadla, ko je bila JLA kot naslednica partizanske vojske pri nas poražena in je morala zbežati ven. Tisti, ki skušajo v Sloveniji spet oživljati crknjen kadaver komunistične Jugoslavije, se norčujejo iz zdrave pameti in Slovencev. Če pa kdo hoče širše razumeti državotvopsrnost Slovencev, pa nikakor ne sme poseči samo v čas zavožene socialistične Jugoslavije, temveč v čas Karantanije, ali pa vsaj v čas po osamosvojitvo Slovencev izpod Avstrije.

  • Mastermind je rekel/-la:

   Ma jebeš tvojo zgodovino, ki je ni. Kako daleč pa ti lahko pogledaš, če sam sem šel le do rdečih
   uniform izredno velikih žepov, kdaj koli je že to bilo. a so bili crveni mundiri?

 • Neja je rekel/-la:

  Če bi slikarji več slikali in manj pisali, bi jim to prineslo več občudovalcev.
  Če bi tisti, ki niso živeli v Jugi, manj ocenjevali, kako je takrat bilo, bi bilo za vse bolje.
  Če ne bi bilo Tita, /ki ga Janša in …imenujejo diktatorja, zločinca/, mu JJ ne bi mogel lesti v rit, kot tudi v bližnji preteklosti ne Bushu, /ki je zame večji zločinec/.

 • Šefe je rekel/-la:

  Kad je bilo Tita, bilo je i šita

 • [...] This post was mentioned on Twitter by Aleš Golli. Aleš Golli said: LOL "Če ne bi bilo dinozavrov, ne bi bilo tort." in druge post hoc ergo propter hoc zablode politike. http://digs.by/aix7qR [...]

 • Mimi je rekel/-la:

  Mislim kok ste dosadni s temi temami! :[
  Kaj se hoče doseči? Kaj bo drugače (recimo če bi hipotetično vsi rekli, ja imaš super prav, tako je kot praviš)?
  Ne štekam.
  Bo kdo zato bolje živel? Bomo boljši prijatelji med sabo? Bo to na koga vplivalo dobro in če, na koga - in kako?
  Bo zarad tega kaj manj lačnih? Kaj več keša? Manj tajkunov? Meje bodo pri Puli?

  Saj je vse zlizano, a eni pa mi hočejo na vsak način utupiti v glavo, kako moram videti stvari in to te, ki sem (v n-)jih živela, in to taki, ki niso? :o||

  Če česen ne bi imel če-, bi bil sen. :o))

  • Mastermind je rekel/-la:

   Če bi krava mela jajca, bi bla bik.

  • Rad je rekel/-la:

   @ Mastermind :)))

   Iz tvoje nedvomne izjave - lahko torej mirne vesti zaključimo, da so naši veleumni govorniki v bistvu retoriki, in da torej vedo tudi kaj se bo zgodilo naprej.

   …in če kura nebi imela jajc, potem niti petelina nebi bilo! :))

  • Mimi je rekel/-la:

   Vol je že bližje, pa še tudi ni bik. :)

  • Mastermind je rekel/-la:

   @Rad

   To si pa preveč nemetaforično razumel. <ne gre se za Darwinovo teorijo.

 • dado je rekel/-la:

  Nam Peter lepo osvetli, kako politika narod slepi.
  Cvet našega naroda so le pošteni ljudje,
  veljak ni vsak, ki se na prestol zavihti
  in nato s »ČE«ji svojo dvoličnost megli!

 • obama je rekel/-la:

  end fajnali,Štrovs twelve points

  • Mirjana je rekel/-la:

   Avtor Štrovs, dobil si čestitke..12 puntov! to pa ni mau, …:O)

 • konec je rekel/-la:

  našim rdečuhom se je popolnoma zmešalo…..
  če bi rdeče svinje ne imele mladičev, bi svet bil veliko lepši in boljši…..

  • Mastermind je rekel/-la:

   Socialno tkivo mora biti. Če se komu zdi, da veziva ni - nasilje sledi.

  • Rad je rekel/-la:

   @ Konec

   res bi rad vsaj enkrat slišal kakšen svet si želiš ti, kako bi moral delovat, za kaj si prizadevat, in točno kako bi to dosegli.

   …ker se mi zdi, da si le profesionalen pljuvalec, brez vedenja, kam se boš usmeril, ko ti bo zmanjkalo sline.

  • konec je rekel/-la:

   Pošten, civilen, strpen, spoštljiv, kjer so pravila enaka za vse, ni pa nujno, da so vsi enaki, kjer so skrajneži kulturno marginalni, sem za skupno evropo, sem za nato, sem za to, da se dobro plača kdor dela, tiste pa , ki skušajo skrivati njihovo lenobo za bla, bla, bla, bla, bla in še bla pa popoljuva do KONCA

 • nostradamus je rekel/-la:

  Če včeraj ne bi bil dež, bi bil danes in če bi bil danes, bi stopil v lužo in če bi stopil v lužo, bi bil jezen in če bi bil jezen, bi mulcu navil ušesa in če bi mulcu navil ušesa, bi mulc jokal in če bi mulc jokal, bi ga mama tolažila in če bi ga tolažila, bi se name jezila in če bi se name jezila, jaz ne bi zvečer bezal in če jaz ne bi zvečer bezal….o še dobro, da je bil včeraj dež…..

 • peter je rekel/-la:

  Ups, pozabil sem še cel sklop ozemeljsko-revolucionarnih izjav, se posipam s pepelom in takoj popravljam (konkretne izjave naših Voditeljev si pa izbrskajte sami, ne bo težko):
  .
  “Če ne bi bilo OF / NOB / Tita / partizanov / komunistične revolucije, ne bi dobili Primorske.”
  .
  Tovrstne izjave so blazno popularne, čeprav pa so skregane z logiko, se zaradi neskončnega ponavljanja pri narodu dobro prijemljejo, pač po Goebbelsovem receptu. To so izjave tipa:
  - Če ne bi bilo ustaške NDH, Hrvaška ne bi prvič v zgodovini dobila celotne Istre, Kvarnerja, Dalmacije in otokov.
  .
  Čeprav se da isto “logiko” uporabiti tudi drugače, pa izjav take vrste začuda ne slišimo na proslavah:
  - Če bi imeli nekomunistične partizane, bi Slovenija poleg današnje Primorske dobila tudi Trst in Gorico z zaledjem, celotno Istro in nesporen, širok đankšen kot se šika.
  - Če vrh naše zmagovite revolucionarne kamarile ob koncu vojne ne bi sklenil kupčije z zmagovitimi angleškimi imperialisti (”meso” za zemljo) - ne le, da ne bi imeli povojnih pobojev, ampak bi dobili tudi Koroško.
  - Če bi se namesto za Stalina - ob koncu vojne odločili za demokratično stran železne zavese, bi nam bil prihranjen celoten socialistični eksperiment, Slovenija pa bi bila že dolgo “druga Švica”, vsekakor pa bi živeli mnogo bolje kot v Avstriji in Italiji.

  .
  Še vzpodbuda komentatorjem:
  v glavnem se super držite, le tako naprej, logika tu nima praktično nobenih šans, zmaga vam gotovo ne uide! :))

  • Mirjana je rekel/-la:

   peter, si pa mal dost predstavljaš,..kdo se drži, proti komu?, kdo pa si?,..če čebula nebi če imela, bi čebula bula bila…ma kakšne teme…navlažena vlagota vode… Dejstvo je dečko, da je NOB bil, da smo bili okupirani, da so partizani (v skolopu…) zmagali, da, ko izda ta je pizda,..pa velja prav za vse…:)
   Drugo dejstvo pa je, da jo je takozvana “alterscena” zbrisala čez lužo, pa tam čakala 60 let, da se vrne,…in to brez ki ker ko da če..dej no :))

  • Neja je rekel/-la:

   Mirjana, ne veš, da je Peter tako ali drugače povezan z nekim ideološko prežetim zgodovinarjem /najnovejše zgodovine/, ki se, kot marsikateri drugi zdravljeni alkoholiki, fanatično, črno-belo, bori “proti” in ne nepristransko, strokovno “za”? Če Peter ne bi imel nekje razstave, pa bi bilo drugače. /Da napišem na njegov način./

  • konec je rekel/-la:

   peter, če bi mirjana imela pamet, bi ne pisala vseh teh neumnosti……ha, ha,ha, ha, ha,

 • butalec je rekel/-la:

  V boju s pametjo smo zmagali butalci, kar jasno piše v naši knjigi. Zato ne priznavamo ne preteklega ne prihodnjega časa. Za nas obstaja samo sedanji čas , ki ga živimo in ta je najlepši. Drugega nimamo!

 • K&K je rekel/-la:

  Kakšno copatarsko teslo na položaju predsednika vlade!

  Brez Kidriča ne bi bilo Peterjetove vlade. Sledi, da potem tudi Drnovškove, Bajukove, Ropove, Janševe in sedaj copatarjeve ne bi bilo.

  Ampak ne pozabit, da je Kidrič postavil svojo vlado zaradi Hitlerjeve vlade.

  Ergo, paradajzarji si lastijo zasluge na pikniku v Ajdovščini in tako “potiho” slavijo Hitlerja. Dejstvo je, da je malar začel vso pizdarijo v prejšnem stoletju.

  • svit je rekel/-la:

   “”Dejstvo je, da je malar začel vso pizdarijo v prejšnem stoletju.”"
   In nitke so vlekli gospodje v Vatikanu.

 • pina je rekel/-la:

  Peter Štrovs vedno poskrbi za čisti užitek, v nadaljevanju pa dobro voljo začinijo še komentatorji.

  • Mimi je rekel/-la:

   Kul. Me veseli da uživaš. :)
   Imamo pač različne okuse, ti se očitno navdušuješ nad spajsi hrano (sicer tudi jaz, vendar mi je tudi okus pomemben, vemo pa, da so hrane, kuhane z jezo/v jezi, manj okusne kot te, ki so pripravljene z ljubeznijo). :)
   Poleg tega se pa večina folka pali na sladkaraj (torte itd.), meni je pa to preveč zagatno in se palim na paradajz, redkvice in olive (torej sem praktično defintivino *paradajzar* :))…
   Tako da - čisti užitek za nekoga mi pravzaprav ni neka referenca, sploh če sem zadevo tudi sama okušala in imela pol denimo celo malo zgage al pa česa (čeprav imam sicer izvrstno prebavo).

 • MEFISTO je rekel/-la:

  Če ne bi bilo Hitlerja, Tito ne bi bil zmagovalec.

  Če ne bi bil Tito zmagovalec,

  - se Nemci po vojni ne bi prej kopali v Jadranu kot Jugoslovani,

  - ne bi Jugoslovani po vojni imeli za ceno zdravja in življenja kam bežati s trebuhom za kruhom,

  - bili bi prikrajšani za grenko jugoslovansko izkušnjo,

  - Nemčija ne bi posrkala kak milijon brezposelnih Jugoslovanov, tudi Slovencev,

  - ne bi imeli kje prosjačiti za kredite in gospodarsko pomoč,

  - nekoč ne bi imeli najnaprednejšega družbenega reda, ki ga ohranjajo le še v Severni Koreji
  in na Kubi,

  - prihranili bi kakih milijon državljanov, ki so jih sami pobili med državljansko vojno in med povojnim
  ustvarjanjem pravičnejšega reda, in ki bi le povečevali množico ljudi brez dela in brez prihodnosti,

  - po vojni ne biimeli uničevalnih koncentracijskih taborišč, zaradi katerih nam ni treba zardevati
  pred podobnimi ustanovami v Hitlerjevi Nemčiji ali Stalinovi Sovjetski zvezi,

  - be bi padali iz ene družbene in gospodarske krize v drugo krizo,

  - prikrajšani bi bili za izkušnjo, kaki politični biseri so lahko SD, LDS in ZARES ter DESUS,

  - ne bi imeli Fakultete za družbene vede in Kranjske Sorbone in

  - še marsičesane bi imeli, kar drugi imajo ter marsikaj bi imeli, za kar so bili drugi na njihovo
  srečo prikrajšani.

 • nostradamus je rekel/-la:

  Če ne bi bilo jajca, ne bi bilo kure, če ne bi bilo kure, ne bi bilo jajca in tako dalje do konca in naprej…

 • zirosi je rekel/-la:

  Lep prikaz težav, v katere zaide človek, če ne zna ločevati med argumentacijo in interpretacijo. Vse zgornje problematične izjave so samo interpretacije dejstev, ki imajo lahko boljšo ali slabšo obliko sklepanja in premis. Proti dejstvom ni mogoče argumentirati oziroma se takšnega početja lahko lotimo, vendar zaidemo v butalske neumnosti v smislu, če čebula če ne bi imela, ne bi bila čebula, ampak bula.

  • Mastermind je rekel/-la:

   Kar se čebule tiče:
   - če jo lupiš sloj za slojem rado zajočeš.

   če bu, potem la. Bu je bil, la-ja pa še ne.

   Koliko sploh stane la?

 • Forestina je rekel/-la:

  In upajmo da bo voda prišla do suhih grl.

  Še malo naprej od Grčije pa na levo.

  http://www.slotraveler.com/charities/show/1/VRTALNA%20NAPRAVA%20ZA%20DARFUR.html

 • Forestina je rekel/-la:

  Neandertalska DNK je prisotna le pri ljudeh, ki ne izvirajo iz Afrike, ker se je homo sapiens z neandertalcem po tej novi teoriji križal po selitvi homo sapiensa z izvornega afriškega kontinenta na območja, ki so jih poseljevali neandertalci.

  http://www.siol.net/Svet/Znanost_in_okolje/2010/05/Tudi_neandertalci_so_predniki_cloveka.aspx

  • Mastermind je rekel/-la:

   Da so šli pa naredili te fotke, so pa nekje še časovni potniki - homo sapiens superior.

 • Duko je rekel/-la:

  Kar zanimivo sklepanje, humorno seveda, ampak v njegovem delu: “ne da bi doživeli blagoslov revolucionarne vlade Borisa Kidriča - pa so kljub temu dosti prej doživeli demokracijo, da o 65 letih precej višjega standarda ne govorim.” se skriva logična napaka. Komedijant Godnič, nedvomno iskrena oseba, ki imitira Tita je - tokrat povsem resno - na Piramidi trdil, da nam je Titova oblast dala tudi visok življenjski standard. Kdo je torej tak standard imel, mi ali oni? Ali pa so oni imeli še višjega? Morda to ve Godnič.

 • Mastermind je rekel/-la:

  v izrojenem kapitalizmu sfrj, ni bilo pravega trga, sami oligopoli. In tako tudi konkurence ne.
  Za rajo se je poskrbelo tako, da so si lahko kupili za jest in obleko, stanovanja so jim pa
  večinoma nekoč kupila dobrostoječa podjetja - svojim delavcem.

  Kdo lahko hodi v službo če je klošar. Če doma živi predolgo, mu pa verjetno samostojnosti - kakaršnekoli že - po teoriji manjka. Ker je pač ni razvil.

 • krucefiks je rekel/-la:

  @Mefisto:
  Tole me pa res zanima, ko imaš mnogokrat precej za povedat čez Fakulteto za družbene vede. A Janezu, ko se srečata na jubilejnih kampiranjih v Lepeni, tudi oporekaš njegovo izobrazbo, pridobljeno na tej fakulteti?

  • MEFISTO je rekel/-la:

   Janez je brihten že po naravi in bi enako dobro shajal tudi brez FDV.

  • anton je rekel/-la:

   “Janez je brihten že po naravi in bi enako dobro shajal tudi brez FDV.”.
   Mefisto, prav imate!
   Če bi dokončal “ključavničarsko” dopolnilno usposabljanje, bi pa zadostil vsem pogojem za dosmrtno predsedovanje RS, ali vsaj izvršnemu vodenju politike v RS!

 • ivan je rekel/-la:

  Hudič zagovarja vse kar ni dobro. Dve možnosti sta: Mefisto ni hudič, ali pa Janez ni dober.

 • anton je rekel/-la:

  Zanimivo branje! Ko, jaz, fosil, lahko takole mimogrede, pogledam v možgančke nekega mladega gospodiča Petra.
  Vehementen v svojih sodbah, vedenje pa… iz sekundarnih virov! Me zanima, je bil, denimo v hosti na Kureščku vsaj takrat, ko se je Slovenija osamosvajala? Čeprav… v hosto so šli v štiridesetih prejšnjega stoletja zaradi golega preživetja (jajca!), v devetdesetih pa tudi tako, da so bili “na vajah”. Uradno, kot jim je pisalo v “bukvici”.
  Gospod Peter! Za oborožen upor, ali “terorizem”… nikoli ne veš, kako bo to ovrednoteno, ker zgodovino pišejo zmagovalci, moraš imeti kaj več kot vešče sprevračanje dejstev in besed. Dobesedno, “jajca”!
  Pa še:
  Če ne bi bilo Petrovega atija… ne bi bilo Petra. Če bi zmagal Dolfe, bi se vsi vozili v audijih? Namesto razglašene koalicije (moram požreti cmok!), bi nam vladal “samo bivši komunist”! Ki se ob tla meče od veselja, da je izgubil volitve. V tistem trenutku, ob pravem času. Ko ima njegov, bivši, gospodarski minister toliko dobrih idej… kot jih ni imel v vsem svojem mandatu?! Skoraj “Edi”… Kardelj.
  Fantki, ne se hecat! Pustite pri miru naše zdrahe. Mislite na to, da morate vi živeti in preživeti. Že jutri, tako se vam bo zdelo, kjer smo danes mi.
  No ja, Peter, se mi zdi, že danes izstopa iz povprečja. Blagor mu!