24. julij, 2010 | Jaka Tomc

Tomčev knjižni kotiček: Umirajoča žival

Odličen roman Philipa Rotha.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Protagonist romana Philipa Rotha Umirajoča žival (The Dying Animal) je ostareli profesor David Kepesh, ki pri svojih 62 letih še vedno hrepeni po mladih ženskih spremljevalkah. In ravno njegov poklic mu omogoča, da to hrepenenje nahrani. In tako ljubimka s svojimi študentkami, dekleti sredi dvajsetih let svojega življenja.

Dokler ne spozna Consuelle Castillo, 24-letnega kubanskega dekleta, katere velike čvrste prsi postanejo Davidova obsesija. Odkar jih prvič vidi v učilnici, pod tenko svileno bluzo, jih želi gnesti, ljubkovati, ležati na njih ali jih samo gledati. Obsesija počasi preraste v razmerje, v katerem imajo Consuelline prsi še vedno osrednjo vlogo.

Kljub temu, da David, kot eden od glasnih zagovornikov seksualne revolucije v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja, nima predsodkov v spolnosti, ga na koncu ravno ta obsesija, ta močna želja po mladem, živem mesu, to freudovsko čaščenje Consuellinih prsi žene v propad. Prav to, kar ga je ohranjalo živega, mladostnega, ga pripelje do spoznanja, da je pravzaprav starec, ki ga njegova mlada Šeherezada lahko v vsakem trenutku zamenja za enega od mladih, bogatih konkurentov. Njegova obsedenost preraste v strah, njegov strah v blaznost.

David nas skozi svoja dejanja, še bolj pa skozi razmišljanja popelje skozi začetke ameriške seksualne revolucije, skozi rušenje tabujev in iskanje izpopolnitve. Popelje nas v čas osvobojenja človeške duše od ozkoglednih cerkvenih naukov, ki človeka omejujejo in mu ne dovolijo izraziti svojega bistva in doseči razsvetljenja skozi seksualno eksperimentiranje. Človeka prikaže kot čuteče, hrepeneče bitje in ne kot ovco, ki slepo sledi samooklicanim pastirjem.

Jaka Tomc v sodelovanju z založbo Manični poet

Tomčev knjižni kotiček: Of Mice And Men

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano
  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Slučajno sem videl tudi film po tej knjigi, ki pa je nisem bral, Consuello igra v filmu Penélope Cruz, ki po mojem ni bila nikjer drugje tako ljubka (mogoče še v Vse o moji materi), jaz pravim ljubka in ne fukiš, kakršna je v Vrni se ali Zlomljenih objemih ali pa kakršna se mi zdi iz te predstavitve. Morda se film in knjiga tu razlikujeta, ne vem, obenem Jaka ni rekel nobene o sklepnem preobratu, predvidevam, da je tudi v knjigi, in sijajno, da ni rekel, meni se zdi sijajno, kako se jima na koncu podobno ampak bolj zanimivo (stvarno) kot paru v filmu Benjamin Button zamenjata starostni perspektivi.