2. april, 2011 | Vest

MDDSZ in Zavod za zaposlovanje o malem delu in njegovem vplivu

Na novinarski konferenci Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in Zavoda RS za zaposlovanje sta generalna direktorica Damjana Košir in generalna direktorica Lučka Žižek spregovorili na temo Zakona o malem delu in njegovem vplivu na brezposelne oz. zaposlovanje mladih.
 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

Vir: Vlada.si

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
8 x komentirano
 • Forestina je rekel/-la:

  http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042435266

  Kaj je značilno za ta sistem? Značilno je najprej, da sta politična in poslovna moč tesno povezani. Njun skupni jezik je denar. Politična moč prinaša poslovne koristi, poslovna moč odpira vrata v politiko. Vrata med politiko in biznisom niso nikdar zaprta. Strankarski funkcionar Ez si je zgradil gradbeniški imperij. Mansurju so politične zveze omogočale pobiranje smetane z velikih zunanjetrgovinskih poslov. Minister za kmetijstvo je trgoval z zemljišči. Kompanjon Hosnija Mubaraka Salem je imel monopol nad prodajo egipčanskega zemeljskega plina Izraelu. Turistične rente so pobirali politično povezani. In tako naprej.

  Za ta sistem je nadalje značilno, da poslovno-politične naveze služijo za dostop do javne lastnine, javnih dobrin in nacionalnega bogastva ter za prisvajanje tega bogastva in dobrin. Program je privatizacija. Privatizacija je gonilni motor tega sistema. Veliko omenjenih uglednih gospodov je prodajalo ali kupovalo javna zemljišča. Minister za kmetijstvo je, denimo, Abul-Eneinu za 5 milijonov in pol prodal zemljo, vredno 11 milijard. Isti minister je tajkunu Amru Mansiju ne le poceni prodal zemljišča na Sinaju, marveč mu je tudi dovolil to zemljo drago prodajati tujcem, čeprav zakon to prepoveduje. Zakon je prav tako javna dobrina, kot javno zemljišče. Tu sta bila privatizirana oba. Podobno so bili privatizirani deli javnega šolstva in zdravstva, kar je ostalo, pa je bilo prepuščeno propadanju. Za popravilo vdrte strehe nad avlo kairske univerze leta in leta ni bilo sredstev. Privatni razvojni projekti so imeli na voljo javno infrastrukturo - ceste, vodovod, električne napeljave, kanalizacijo -, medtem ko je bila ta infrastruktura tam, kjer je bila nezanimiva za privatno okoriščanje, zanemarjana. Z vsako tako privatizacijo so bili družba, javnost, ljudstvo razlaščeni in revnejši. Privatizacija se ni ustavila pri tem. S pomočjo mednarodnih institucij in programov - denimo tistih za razvijanje majhnih podjetij s pomočjo mikrokreditov - je posegla tudi po kulturnem in socialnem kapitalu egipčanskega ljudstva. Pod diktaturo ene stranke in gigantskega represivnega aparata se je vzpostavljal totalitarizem svobodnega trga.

  Ta sistem po navadi imenujemo neoliberalizem. Pri nas ga zagovarjajo in uveljavljajo vse etablirane politične sile.

 • klldmoll je rekel/-la:

  kaj je, Svetlik, a so zdravniški kriminalci iz ZPIZa še vedno na prostosti ??…

 • angie je rekel/-la:

  Bližje kot je datum referenduma, bolj smo zmedeni, kaj je boljše. Itak to ni tema, o kateri bi lahko kakovostno odločali volilci, kot ni pokojninska reforma ali zakono rtv.

  Edino, kar drži kot pribito je, da je treba izkoreniniti sedanji način študentskih servisov, ko se nakaj izbrasnih in prebrisanih posameznikov debelo okorišča z delom mladih.

  • klldmoll je rekel/-la:

   res je !

  • Samvrag je rekel/-la:

   Saj prav tile delajo največji kraval proti malemu delu. Če študenskega dela po starem ne bo več, se bodo morali lotiti kar velikega dela ,če bodo hoteli ohraniti svoj - na plečih študentov zgrajeni standard.

 • Forestina je rekel/-la:

  Malo delo po nemško in v slovenskem prevodu

  http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042434926

 • Forestina je rekel/-la:

  Vse ali nič?

  http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042435734

  Namesto tega vidimo ministra za delo Ivana Svetlika nastopati po napoleonsko “ali bo po moje ali nič”, kot da ne bi vsak otrok vedel, da se je ta zadeva potem končala na Sveti Heleni.