8. januar, 2010 | Blaž Zgaga

Obramboslovka in častniki brez časti

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

„(1) Uradna oseba, ki v uradno listino, knjigo, ali spis vpiše lažne podatke, ali ne vpiše kakšnega pomembnega podatka, ali s svojim podpisom oziroma pečatom potrdi uradno listino, knjigo ali spis z lažno vsebino, ali s svojim podpisom oziroma uradnim pečatom omogoči sestavo uradne listine, knjige ali spisa z lažno vsebino, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Enako se kaznuje tudi uradna oseba, ki uradno listino, knjigo ali spis z lažno vsebino uporabi v službi kot resnične ali ki uradno listino, knjigo ali spis uniči, skrije, jih precej poškoduje ali kako drugače napravi nerabne.”

Kazenski zakonik Republike Slovenije, 265. člen - Ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige ali spisa

„Dolžni smo zaščititi vojake pred kriminalizacijo, ki nima podlage v sodnih postopkih, dolžni smo zaščititi vojake pred neprimerno diskreditacijo.“

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič v obrambi namestnika načelnika generalštaba Branimirja Furlana pred odborom za obrambo DZ, 1. oktober 2009



Policijska preiskava podkupovanja v zadevi Patria razgalja neetičnost in neprofesionalnost vrha Slovenske vojske. Čeprav se v Sloveniji oficirji od leta 1991 po avstro-ogrskem vzoru nazivajo „častniki,“ so nekateri izmed njih že večkrat dokazali, da so povsem brez časti. Ni ga namreč bolj nečastnega dejanja od nakupa slabe oborožitve v zameno za podkupnine.

Zadnji iz serije dokumentov, ki jih kot po tekočem traku ter ob vratolomnih interpretacijah objavlja časnik Delo, namreč kaže, da je v hude nepravilnosti in kazniva dejanja vpleten skoraj celoten vrh Slovenske vojske.

Nekdanjega načelnika generalštaba Albina Gutmana, skupaj z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, čaka obtožni predlog zaradi nevestnega dela pri nakupu oklepnikov. Kot osumljenec domnevne storitve kaznivega dejanja je v preiskavi tudi namestnik načelnika generalštaba brigadir Branimir Furlan, ki ga je obrambna ministrica javno že vzela v bran. Nedavno objavljen del kazenske ovadbe pa kaže, da je sedanji načelnik generalštaba generalmajor Albin Šteiner naročil uničenje internega poročila, ki je razkrivalo neutemeljenost in nesmotrnost največjega orožarskega nakupa v zgodovini samostojne Slovenije.

To, da je Šteiner kot predsedujoči projektnemu svetu naročil uničenje neprijetnih papirjev, konkretno poročilo vodje projektne skupine Mihe Matka, ima lahko znake kaznivega dejanja. Kot je videti, omenjeno poročilo ni bilo uničeno, saj je postalo del sodnega spisa. Vendar se zastavlja vprašanje, ali na obrambnem ministrstvu in v generalštabu po podpisu pogodbe s finsko Patrio niso naročili uničiti še česa obremenjujočega in to tudi uspešno uničili?

Drugače pa je danes že jasno, da so bila napredovanja najvišjih poveljnikov Slovenske vojske v neposredni povezavi z njihovo vlogo pri nakupu oklepnikov.

Kateri oklepnik je boljši za Slovensko vojsko, so spomladi leta 2006 izbirali člani strokovne komisije za izvedbo postopka naročila zaupne narave. Vodil jo je polkovnik Bojan Pograjc, ki je bil 12. maja 2006 povišan v čin brigadirja. Istega dne je bil v brigadirja povišan tudi Branimir Furlan, ki ga je vodil vojaško-tehnični del ‘Pograjčeve’ komisije.

Prvega junija 2006 je Janševa vlada zamenjala načelnika generalštaba generalmajorja Ladislava Lipiča z generalpodpolkovnikom Albinom Gutmanom. Zanimivo je, da je na isti dan projektni svet za nakup oklepnikov potrdil odločitev strokovne komisije za nakup finskih oklepnikov. Projektni svet je bil sicer zamišljen kot najvišje strokovno svetovalno telo za nakup oklepnikov v Slovenski vojski, ki naj bi bedelo nad podrejeno projektno skupino in strokovno komisijo za izvedbo postopka naročila zaupne narave.

Odločitev, da so izbrali trzinsko podjetje Rotis oziroma finsko Patrio, so javnosti predstavili 12. junija. Malo kasneje, 27. junija, so se že pričeli pogajati z njim. Pogajalsko skupino pa je vodil polkovnik Dragan Bavčar, brat nekdanjega notranjega ministra in bivšega direktorja in lastnika bankrotiranega podjetja Istrabenz Igorja Bavčarja. Polkovnik je bil v oddaji finskega novinarja Magnusa Berglunda izrecno imenovan kot eden od prejemnikov podkupnine. Dragan Bavčar je po „uspešnih“ pogajanjih napredoval v brigadirja, vendar pozneje, 13. maja 2008.

Ob koncu leta 2006 je prišlo še do enega pomembnega napredovanja. V čin generalmajorja je bil 20. novembra povišan Alojz Šteiner, 1. decembra pa je bil imenovan za namestnika načelnika generalštaba. Kot je razvidno iz dokumentacije, je v kritičnem trenutku ob podpisu pogodbe z Rotisom vodil projektni svet za nakup oklepnikov.

Vendar je do „pravih“ napredovanj prišlo šele po volitvah, ko je ministrovanje prevzela Ljubica Jelušič. Maja 2009 je namreč za načelnika generalštaba Slovenske imenovala generalmajorja Alojza Šteinerja, za namestnika načelnika generalštaba brigadirja Branimirja Furlana, za poveljnika poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje pa brigadirja Bojana Pograjca.

Namesto, da bi vse častnike, ki so imeli pomembno vlogo pri nakupu oklepnikov, začasno umaknila z najbolj odgovornih mest v vojaški hierarhiji in jih denimo umaknila na mesta vojaških atašejev v tujini, dokler se ne bi v preiskavi pokazalo, ali so odgovorni za nepravilnosti ali ne, jih je postavila kar na najvišja poveljniška mesta.

Če imata vojska in ministrstvo zaradi tega, ker je vojaški vrh v kazenski preiskavi, danes resne težave, je za to odgovorna samo obrambna ministica Ljubica Jelušič. To je tudi njena največja strateška napaka v mandatu, ki je Slovensko vojsko potisnila še globlje v blato. Hkrati je to dodaten dokaz, da je ministrica Ljubica Jelušič padla pod odločilen vpliv „orožarskega lobija“, ki na obrambnem ministrstvu kraljuje vse od leta 1990 in je bil vpleten v skoraj vse sumljive nakupe orožja do današnjega dne.

Za vojake, še bolj pa za oficirje, po slovensko „častnike“, je ena najpomembnejših vrednot čast. Ohraniti dostojanstvo v vojni, kjer je najhuje, in častno prenesti poraz ali dostojanstveno in častno ravnati z vojnim ujetnikom, je tisto, kar naredi oficirsko profesijo za res veliko. Imeti čast pomeni tudi, da je treba ravnati pošteno in pravično ter v korist skupnosti in ne zgolj za lastne interese. Da se pri tem spoštuje zakone, je seveda samoumevno.

Ni pa to samoumevno za tiste slovenske častnike, ki so prejeli podkupnine ali v nasprotju z vojaško stroko odobrili nespameten nakup oklepnikov, ki bo davkoplačevalce stal ogromno denarja. Prav tako spoštovanje zakonov ni samoumevno za obrambno ministrstvo, ki ga vodi lobi obramboslovcev in „mati“ slovenske obramboslovne stroke Ljubica Jelušič.

Ministrstvo namreč brezbrižno krši svoj temeljni zakon o obrambi, kateri mora biti sprejet z ustavno dvotretjinsko večino. Ministrica pa za nameček celo javno razlaga, da je treba vojake zaščititi pred kriminalizacijo in diskreditacijo. Mar ne bi bilo bolje, da se pusti policiji, da opravi svoje delo? Da nečastni častniki enkrat za vselej zapustijo poveljniške položaje? In da si Slovenska vojska pridobi oziroma znova povrne svojo čast?

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
134 x komentirano
  • konec je rekel/-la:

    kdo sploh še verjame rdečim svinjam?

    • android je rekel/-la:

      a takšnim “svinjam”? morda si neskončna svinja prav ti!

      http://mediawatch.mirovni-institut.si/bilten/seznam/36/novinarji/

      Gojko Bervar

      Na črnem seznamu

      Blaž Zgaga je danes na cesti. Dobro, bodimo natančni, je svobodni novinar, ki pa mu skoraj nihče noče objavljati, torej je de facto na cesti.

      »Mafijsko ozadje tranzicijske levice Zgago že dalj časa uporablja in verjetno plačuje za umazane posle.« - Predsednik SDS Janez Janša[1]

      »Nikoli se nisem spraševal, ali je novinarstvo ugleden poklic ali ne, privlačilo me je to, da si vedno sredi dogajanj, pa to kakšna so razmerja med tistimi, ki odločajo in javnostjo.« - Blaž Zgaga[2]

      »Cena za novinarsko svobodo je strašna.« - Blaž Zgaga[3]

      Nič ni čudnega, da ima Janez Janša Blaža Zgago v želodcu. Očitno ga ima za glavnega avtorja afere Patria, saj hkrati dodaja, da so slovenski novinarji vse izjave o kupčiji z oklepniki položili v usta Fincem. Tolikšnega spoštovanja nad močjo novinarskega dela, ki ga kaže nekdanji predsednik vlade in sedanji šef največje opozicijske stranke, doslej ni izkazal še nihče od politikov. Čeprav uvodni navedek sicer namiguje na to, da je menda Blaž Zgaga le marioneta v rokah levičarskih politikov iz ozadja, pa je predsednik SDS novinarjem pripisal zares veličasten vpliv na oblikovanje javnega mnenja, ne le doma, ampak tudi v tujini. Janša ima seveda še vrsto drugih razlogov, da je Zgago uvrstil na svoj črni spisek – zanesljivo mu je grdo zagrenil življenje s peticijo proti cenzuri, ki je v javnost prišla ravno v pravem trenutku, torej tedaj, ko je vrsta novinarjev začutila, da je njihova poklicna svoboda ogrožena, da je treba nekaj narediti. Tako hudo, da je dve tretjini svojega nastopa ob glasovanju o zaupnici, ki jo je v parlamentu izsilil sam, namenil novinarski peticiji. Logika vsakega nastopa ob glasovanju o zaupnici vlade bi namreč bila, da predsednik vlade govori o dosedanjih uspehih, napove nova bleščeča dejanja – tako pa se je Janez Janša tedaj v glavnem ukvarjal z Blažem Zgago, 571 podpisniki in njihovimi domnevnimi botri. Samo mimogrede je nekaj navrgel še o uspehih vlade.

      Kdo je torej Blaž Zgaga, ki spravlja politike (in kot se bo pokazalo pozneje, tudi svoje urednike) iz tira in jim povzroča »bele noči«?

      Morda bi vsi mirneje spali če ne bilo avtoštopa – načina, s katerim je ta nekdanji Medvodčan največkrat prepotoval razdaljo med domom in gimnazijo v Šentvidu. Takrat je bila v zraku še možnost, da se odloči za študij fizike s poudarkom na astronomiji, a se je kmalu premislil in se odločil za ekonomijo in sociologijo. Avtoštop je spodbudil raziskavo Avtoštop – kultura in subkultura v okviru gibanja Znanost mladini. Novinar Dela Janko Svetina, mu je predlagal naj naredi povzetek, in iz tega je nastal njegov prvi članek, ki je bil takoj objavljen v Sobotni prilogi Dela – dosežek, ki za novopečene novinarje, ki se najprej dolge mesece ukvarjajo z vestičkami in tiskovnimi konferencami, pomeni le mokre sanje. Med počitnicami po prvem letniku je na Delu vprašal, če bi jih njegovo sodelovanje zanimalo – čez dva dni je že plaval v novinarskih vodah, ne da bi ga sploh vprašali, če zna plavati. In usoda, ta večna šaljivka, ki se igra z našimi življenji, mu je za prvo opravilo (tako kot vsem začetnikom) zapisala poročanje s tiskovne konference o knjigi Janeza Švanjcerja Ubranili domovino, ki so jo ob avtorju predstavljali vsi člani generalštaba in obrambni minister Janez Janša. Počitniško sodelovanje se je nadaljevalo v jesensko, jesensko v zimsko in iz ambiciozno zastavljenega načrta o dveh študijih izrinilo ekonomijo; ostala je le sociologija. Človek, ki je na Delo vstopil skozi glavna vrata (Sobotno prilogo), je zdaj opravljal ves drobižčkasti novinarski posel vseh začetnikov. A predstave, da je novinarstvo še kaj več od tega, so seveda ostale. Zanimivo se mu je zdelo, kako preiskovalno se je kolega Igor Guzelj loteval stranpoti privatizacije. In potem je prišla tudi njegova priložnost – zgodba o nakupu 40 milijonov nemških mark vrednih radarjev za vodenje zračnega prometa, ki so zaradi političnih spopadov obležali v skladišču. Vojna in vojska ga je ves čas zanimala kot socialni fenomen. In leta 1995 je novinarsko vstopil na področje, ki zaradi nujne skrivnostnosti pri enem delu dejavnosti ponuja možnosti zlorab pri drugih delih, ki bi morali biti sicer pod nadzorom javnosti. Njihova razkritja pa povzročajo eksplozije ob katerih obležijo mnogi – akterji, pa tudi tisti močno in le rahlo povezani, včasih tudi novinarji.

      Zgodba o smrti agentov
      »Kljub temu, da imajo le operativno znanje, so v Sovi ob reaktiviranju prevzeli vodstvene funkcije, ki zahtevajo visoko stopnjo izobrazbe in temu primerno plačo, medtem ko mladih, ki naj bi jih nasledili, do danes, po štirih letih, niso usposobili.« (Operativci plačani kot profesorji, Delo, 2. junij 1997)

      Čeprav je bil članek o ponovni zaposlitvi upokojenih uslužbencev podpisan s psevdonimom E. N., so v Sovi hitro izvedeli, kdo je pravi avtor. Urednik Sobotne priloge mu je zatem dejal, da ne bo nikoli več pisal za prilogo, kar je pripomoglo k prestopu na Večer.[4]

      Leta 1998 je prestopil k Večeru, kjer je bilo, kot pravi, najprej vzdušje takemu delu še naklonjeno, potem so ga začeli vse bolj stiskati. To je bilo hkrati njegovo najbolj plodovito obdobje. Ena od eksplozij z mednarodnim ozadjem (in poznejšim odzivnim pritiskom) je bila obravnave zgodbe o tem, da je slovenska obveščevalna služba velikodušno ponudila ameriški obrambni obveščevalni agenciji (DIA) svojo obveščevalno logistiko. Objavi je sledila preiskava v stanovanju, grožnje o pregonu zaradi izdaje vojaške skrivnosti, očitki, da je povzročil smrt nekaj ameriških agentov, končalo se je pa z molkom, umikom obtožbe v predkazenskem postopku in mednarodnim novinarskim zaznavanjem te zgodbe. Zgodba o smrti agentov se je izkazala za konstrukt, ki naj obremeni avtorja, a so ga pravočasno razkrili, čeprav se je kot laž v političnem prostoru ponavljala tudi po tem.

      »Vse do poznih nočnih ur in še včeraj od zgodnjega jutra do desetih dopoldne naj bi bili odgovorni čistili arhive OVS, predvsem podatke in dokumentacijo o tajni operaciji Sava.« (Izmenjava podatkov brez odobritve?, Večer, 9. junij 2000)

      Razkritju ameriške obveščevalne operacije so sledile hišne preiskave, grozilo mu je do pet let zapora. Obrambni minister Janez Janša ga je javno razglasil za »nevarno osebo«.[5]

      Delati z viri znotraj vojaških in obveščevalnih struktur je za novinarja veliko tveganje. Kako vedeti, da te nočejo izkoristiti za neke povsem zasebne, pa morda tudi za obveščevalne cilje. Zakaj so se obrnili ravno nate, ne na koga drugega? Blaž Zgaga pravi – zaradi zaupanja. Kot zdaj že zares izkušen novinar mora vedeti, da tudi zagotavljanje, da zaupajo prav njemu, še vedno nič ne pomeni. Kako torej odkriti, kaj je »zadaj«? Sam pravi: to rešuje čas. Včasih je pač treba čakati toliko časa, da stvari, ki bi zadovoljile neki zasebni interes, postanejo nepomembne, in ob tem tvegati, da bo obveščevalec šel k drugemu. Da ta metoda kar trdno stoji, dokazuje to, da ob vseh eksplozivnih temah, o katerih je pisal, ni doživel ne kazenskega pregona ne civilne tožbe. Preiskavo stanovanja da, zaslišanja tudi, tožbe pa ne niti pri zgodbi o Patrii, pri kateri Janez Janša sicer toži vsevprek.

      »Kot smo izvedeli od dveh virov v Sloveniji, želijo finski kriminalisti zaradi vpletenosti v afero zaslišati predsednika vlade in Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janšo. Da to drži, je potrdil tudi finski vir.« (Patria podkupila Janeza Janšo?, Vest.si, 1. september 2008)

      Predsednik vlade Janez Janša ga je dan zatem izpostavil kot krivca za zaroto pred volitvami. Janševim besedam še danes sledijo številni slovenski mediji, na spletu so se pojavili pozivi k fizični likvidaciji. Janšo so kriminalisti sicer zaslišali 15. oktobra 2009.[6]

      Zgaga ima za sabo kar precejšnjo kilometrino: objavil je več kot 2500 člankov, vesti, poročil in komentarjev v slovenskih medijih, njegova besedila so povzeta ali objavljena v vrsti tujih medijev – Guardianu, Observerju, Prague Post, Jane’s Defence Weekly, Jane’s Inteligence Review, Jane’s Sentinel Security Assessment; precejšnji del referenc ga navaja tudi kot prvega podpisanega pod novinarsko peticijo proti cenzuri. Človek bi rekel, da se po vsem tem zanj mediji kar tepejo. A ko se je s kritičnim člankom oktobra 2007 Dober Večer in lahko noč, v katerem je opisoval razmere v časopisu, poslovil od Večera, je, tako se zdi, za ostale medije postal kužen. Razen v neplačanih spletnih medijih vse teže objavlja, si njegovih storitev v slovenskih medijih nihče ne želi več. Zakaj se to dogaja, je pravzaprav težko ugotoviti.

      Če bi si dal, kaj dopovedati
      Odzive na poizvedovanje, zakaj je tako, je mogoče razdeliti v tri skupine. Njegovi novinarski kolegi najpogosteje pritrjujejo, da je Zgaga vztrajen in sposoben novinar z dobrimi viri. Mimogrede omenijo, da ga je izkušnja stigmatiziranja spremenila. Tudi sam pravi, da so napadi nanj vplivali tudi na njegove bližnje, da ti trpijo zaradi njegovega novinarskega dela. Na drugi strani ga uredniki, ki so imeli opravka z njim, najpogosteje prikazujejo kot težaškega in problematičnega tipa, polnega samega sebe, ki ne upošteva uredniških nasvetov, ki pa da bi jih krvavo potreboval. Eden od njih je celo dejal, da bi izvrstno funkcioniral, če bi si dal kaj dopovedati. Druga skrajnost med ocenami je, da je paranoik, ki povsod vidi zarote. Tretji urednik iskreno priznava, da je Zgaga problematičen – ne za uredništvo –, ampak za uprave, ki se bojijo, da bodo njegovim člankom sledile tožbe. Sam Blaž Zgaga pravi, da je bila večina sporov z uredniki pravzaprav spor o poklicnih merilih, kjer se uredniki niso znali izviti iz povezanosti z upravo in marketinškim delom hiše. Ta previdnost urednikov pa po svoje tudi pripoveduje zgodbo o sodobnem slovenskem novinarstvu.

      Blaž Zgaga je danes na cesti. Dobro, bodimo natančni, je svobodni novinar, ki pa mu skoraj nihče noče objavljati, torej je de facto na cesti. Ponudi članek, pa mu kratko malo ne odgovorijo. Za razliko od mnogih drugih »svobodnjakov« je za njim precej uspešna kariera, ki bi morala pomeniti referenco uspešnosti in kvalificiranosti, pa, namesto veselja, da imajo »izdelanega avtorja«, večino urednikov spodbuja k previdnosti – njegovo delo prinaša komplikacije. Kot sta, naj se malo igramo, komplikacije povzročila razkrivalca Watergata Carl Bernstein in Bob Woodward; čeprav pri tem ne primerjamo družbene teže novinarskih prispevkov, so ju prav tako sprva gledali sumničavo. Celo mediji in njihovi lastniki, ki dobičke kujejo tudi, če ne predvsem iz afer, tehtajo med stroški z odvetniki in sodišči, pa težavami, ki jih kakšno od razkritij prinese, in na drugi strani lagodnostjo, ki jo prinaša življenje brez teh raziskovalnih projektov. In izberejo lagodnost.

      1 Delo, 9. septembra 2009, str. 5.
      2 Blaž Zgaga v pogovoru z avtorjem, 12. oktobra 2009.
      3 Blaž Zgaga v pogovoru z avtorjem, 12. oktobra 2009.
      4 Iz arhiva Blaža Zgage.
      5 Iz arhiva Blaža Zgage.
      6 Iz arhiva Blaža Zgage.

    • konec je rekel/-la:

      ok, priznam, ni prvi v lestvici, prej sta tudi repovž in praprotnik……..zgleda, da je v koritu ostalo samo še za dve rdeči svinji……ha, ha, ha, ha, ha, ha,

    • konec je rekel/-la:

      android, sedaj pa resno vprašanje: zakaj se ti kao NOVINARJI nikoli ne UBADAJO z rdečuhi? in to RESNO?
      Zakaj?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ob tem prispevku so mi stopile solze v oči!

      Pa ne solze žalostnice, temveč smejalne solze! Gre za samoizpoved Blaža Zgage ali pa za izprošen komentar prikakem od redkih somišljenikov!

    • KAKTUS je rekel/-la:

      SE ZGAGA Z LAŽJO PREHRANJUJE ,

      GA RESNICA POKONČUJE !

      Posojilo se vračila veseli !

  • konec je rekel/-la:

    ne gre mi brat tega dreka, kajti je že vsem jasno, zakaj ta rdeča svinja sploh piše in za koga………..

  • začetek je rekel/-la:

    kdo sploh še verjame črnim svinjam ?

  • začetek je rekel/-la:

    črne prasice jedo lastni drek …

  • konec je rekel/-la:

    res sem drek…pa kaj ?

    • konec je rekel/-la:

      vidite, ko rdečuhi ne vedo kako in zakaj začno z dizinformacijo., lažni in ostalimi svinjarijami………… ZGORNJE NISEM NAPISAL JAZ ampak en obupani, zverinsko jezni in maščevalni RDEČUH….ha, ha, ha, ha

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Boli ane, bit blesav :)

  • WHMH je rekel/-la:

    uf

    • KAKTUS je rekel/-la:

      SE ZGAGA Z LAŽJO PREHRANJUJE ,
      GA RESNICA POKONĆUJE !
      Naj ZGAGA ne joka preveč, KUČANOVI mu bodo hvaležni, do smrti ! Bo že kaj še padlo iz bogatinovih miz , tudi za “zgago” !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če nekaj napiše BLAŽ ZGAGA, to ni vredno ne prebrati, ne komentirat!

    Utelešena sramota za svoj stan in ceh!

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Na te militantne prasice sem vedno bolj jezen, še posebej ob preletih nad glavo.

    Naj grejo v Afganistan za Blackwater plačance in naj nehajo delati škodo, zlo in sramoto slovenski državi.

    Hlapčevski plačanci.

  • obeliks je rekel/-la:

    ta vojska se je naučila švercati z orožjem že leta 1991, ko je vsakemu častniku v žep padel kakšen sveženj bankovcev. cele omare svežnjev pa so bile v pisarni obrambnega ministra Janeza Janše.

    • WHMH je rekel/-la:

      Tebi pa te zgodbice res ne gredo iz glave …

    • anton je rekel/-la:

      Obeliks, res je! Čeprav radijska postaja (WHMH)?… negira. Takratni minister in njegovi “častniki” v pretorijanski gardi so postavili standarde. In osebne finančne temelje. Zato so zdaj “častniki in gentlemani”!
      Državljani pa imamo “demokracijo”… ker ste vi tako hoteli… pa Ustavo (pravno in socialno državo?), ki je vredna toliko kot stroški papirja, na katerem ja zapisana.
      Je normalno, za demokracijo, da nam skoraj dvajset let življenje kroji krožek enakomislečih osebkov (z leve, sredine in z desne), ki vodoravno rotira s funkcije na funkcijo, s položaja na položaj?!
      Ne, 2010 ne bo bolje.

  • Pepinjo je rekel/-la:

    Gospodu Blaži Zgagi odlika za pogum! Očitno se ne boji, da bi tovornjak iz neznanega razloga zeljal v levo - vanj! (vojaški tovornjak?) Častnik je on in ne umazani pokvahjeni phasci!

  • Pepinjo je rekel/-la:

    pahdon, ne “zeljal”, temveč “zapeljal”

  • potemkin je rekel/-la:

    Brvar,takšnih brutalnih hvalospevov in od nisem prebral vse od časov glorificiranja kumrovškega rdećega povzpetnika.Brvar,če sta z notoričnim špicljem,ovaduhom in skrivajočem zgagecu v poslovni-lažni španoviji, potemtudi za tebe velja:udbovsko-špiceljsko zmene ,ki mu preostane samo še tajno skrivališče in jamsko udobje.Zgagecpiše o časti in častnosti?Prepričan sem,da se pravi lov na zgageca šele začne.Ne bo mu lahko.

  • Karmen je rekel/-la:

    Potemkin, ti si bolnik!

    • konec je rekel/-la:

      če je preveč rdečih svinj, je celo možno, da je dobil prašičjo, drugače je kar Ok

  • potemkin je rekel/-la:

    Stalinistični svojat je že v pogonu..Besednjak vreden velikega zločinca in stalinovega krvnika Molotova.Kar nadaljujta.

  • Takle mamo je rekel/-la:

    Bravo Blaž

  • Nogavička je rekel/-la:

    Še ena največja napaka iščočega se premieja, ki je v silni želji po kompromisih z največjo opozicijsko stranko pripravljen požirati vso umazanijo, ki mu jo speljejo na prag; verjetno se bo kmalu pojavila debata, ki smo jo bili deležni ob imenovanju letečega Rupla po vzoru trebanjskih.

    Vse takele kolobocije z orožjem na drugi strani že dobivajo obrise tudi pri energetiki (Kopač je včeraj zmogel nič več kot braniti se z besedami “vi ne veste nič”. Javna naročila pri gradnji cest in zdravstvenih ustanov, in ene policijske(!), železnice, tožilstvo, zdravniki ter zbiranje jabolk pri farmacevtih kažejo na to, da presenečenj še ni konec.

    Pocarji, ker smo jim to dopustili.

    • anton je rekel/-la:

      Nogavička, zadnjo alinejo podpišem!
      Še bolj grozno pa je, da… jim še kar dopuščamo. Če smo mi izpraznili nabojnik z osamosvojitvijo, z vstopom v EU, NATO… in kar je še takih perspektivnih zadev… kako smo vzgojili potomce?
      Dokler so žurke in se ne podraži burek, je videti, da so z realnostjo kar zadovoljni. Vsaj do 35. leta, ko ati in mami odideta, ali pa s pokojnino 500 evrov preprosto ne moreta več kupovati bureka.?

  • nemesis je rekel/-la:

    Da pa Gaspari blokira milijardo EUR od EU,ker hoče,da ta sredstva pridejo do določenih oseb,je pa vse v redu,saj ni krize?

    • anton je rekel/-la:

      Saj, tudi Gaspariju bi morali na r… zapičiti medaljo za “zasluge”, nato pa ga, z močno brco, poslati… nekam.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Dovolim si osebno podporo novinarju,… ni sam, vedno več nas je….vztrajati je potrebno. Drži se Blaž!
    Tudi Francu Juriju so zapirali mediji vrata (edini vir preživetja) ker je pisal kritično o terminalih, drugih nepravilnostih…in danes se (skoraj edini) bori za iste pravice v parlamentu. Takšnee rabimo. Ljudje niso vsi slepi, pa tudi blesavi ne. Prebujanje je počasno a vztrajno.

    • WHMH je rekel/-la:

      ma ja da, Blaž in Franco sta človeka za katerimi bi morali jokati … Smetarski avto zgodovine bo kaj kmalu pred vrati …

    • Mirjana je rekel/-la:

      Mišek, nihče ne bo jokal, le skup bomo fajtal, zgodovina pa je verjetno tvoje področje ne moje,…v tisti smetarski avto pa so začeli že padati,.. .)

    • rambo je rekel/-la:

      prva bo v smeti padla Kahla! :-)

    • konec je rekel/-la:

      mirjana, rdeči novinarji ne ostanejo nikoli na cesti….to je lepa pravljica za ostalo čredo…….

    • konec je rekel/-la:

      mpa še to, zakaj so ti rdeči nestrpneži tako všeč?

    • WMH je rekel/-la:

      Mirjana, pomojem sem prej lahko tvoj fotr, tako da Miško ni na mestu :)

  • ivan je rekel/-la:

    Splošno je znano, da proces vodenja pozna nalogodajalca in izvrševalca. Če nalogodajalec zahteva izdelavo poročila ima pravico in dolžnost, da osnutek poročila v celoti ali deloma zavrne. Praviloma se zavrnjeni osnutki ali priloge uničijo, kar je Šteiner pisno naročil. Listina namreč postane uradna takrat ko je verificirana in poslana v arhiv in uporabnikomi. S tem se prepreči zloraba. In ravno to je napravil Matko. Ni uničil dokumenta, temveč ga je celo hranil in razkril v javnosti. Mogoče bi se Blaž moral pozanimati zakaj je Matko to napravil in zakaj zdaj, saj ima dokument že dve leti? Ali mu je pri tem kdo prišepetaval? Pričakujem, da bo proti Matku uveden disciplinski postopek. Preventivno bi moral biti suspendiran za delo na zaupnih dokumentih.

    • Mirjana je rekel/-la:

      ivan, morda, pa v tistem obdobju ni tega mogel…saj veš, sproščena slo. ni bila tako sproščena kot se je sloganiziralo.
      A si že kdaj slišal za pritiske, grožnje, neučinkovitost pravne države?…ali ti je novo?..no enivej sedaj veš.
      lep dan.

    • WHMH je rekel/-la:

      Mirjana, važno je da si ti sedaj popolnoma sproščena ..

    • Mirjana je rekel/-la:

      Jaz ja, se počutim bolj sproščeno,..pa ti? …

    • porto je rekel/-la:

      ivan,

      a vodja projekta Ministrstva za obrambo lahko sam napiše poročilo, ki velja kot listina, ali ne?

      številka Matkovega poročila je: (430-91/2006-180-23723)!

      od jutra do zdaj še nisi odgovoril.

      naj to razumemo, kot da se motiš?

    • WMH je rekel/-la:

      Jaz sem bil popolnoma sproščen že leta 1965 …

    • anton je rekel/-la:

      WHM, jejhata no, ne ga biksat, krucifiks!
      Za takele izjave vam bodo stisnili “kohones”… komunajzarji, črnuhi in demokrati!
      Vsi enaki, vsi prebarvani!

  • ivan je rekel/-la:

    Tega ni smel narediti ne takrat ne sedaj. Državni uradnik mora delati zakonito.Zdi se mi, da ne razlikuješ uradne listine od predloga, ki ga predstojnik šele mora verificirati in takrat postane listina. Državni uradnik lahko ukrepa po zakoniti poti tudi proti šefu. Zakaj ni tega napravil? Hočeš pravno državo. Kako naj bo pravna, če si vsak uradnik lahko privošči osebno arhiviranje in metanje državnih dokumentov skozi okno. Zaradi takšnih država ne deluje. Sicer pa menim, da dotični zamegljuje prizorišče. Več jih bo sumljivih, manj se bodo videli tisti, ki so posel napravili.

    • porto je rekel/-la:

      Poročilo o projektu, ki ga je izdelal vodja projekta Miha Matek dne 28.12. 2006 nosi številko (430-91/2006-180-23723) in je priloga št. 36 kazenske ovadbe zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnika Albina Gutmana.

      Vsaj tako je razbrati iz kopije ene strani ovadbe, ki je bila objavljena v Delu.

      Kolikor je znano delo v državni upravi, svoje identifikacijske številke osnutki in delovna gradiva NE DOBIJO. Svojo številko DOBIJO SAMO dokončno izdelani uradni spisi in dokumenti, kar je očitno bilo tudi “poročilo o projektu” Mihe Matka!

    • porto je rekel/-la:

      p.s. in uničenje uradnega poročila vodje projekta Mihe Matka je naročil tedanji vodja projektnega sveta generalmajor Alojz Šteiner, danes načelnik generalštaba Slovenske vojske.

      Le zakaj, če pa se je že izkazalo, da je vsebina tega poročila - da SV z nakupom Patriinih oklepnikov 8 x 8 ne bo izpolnila svojih investicijskih ciljev in da ne bo izpolnila zavez danih zvezi Nato - točna? Morda zato, da se prikrije resnico?

    • Mirjana je rekel/-la:

      ivan, se hecaš?
      Slednje sem naredila jaz, rezultat vržena na vesto kot kup *** To je naredil Perič, letel na cetso kot kup ****, to je naredil Tavčar,…letel na cesto kot kup ****…pa še jih je…ne nas basat ivan z zgodbicami za male otroke. Za pravno državo se šele borimo, in ne bo mlahka.
      pa lep dan

    • anton je rekel/-la:

      Ivan, zakaj se čudite?… “kako naj bo pravna…”
      Nek apartčik, nekoč, si je, v pravni, mednarodno priznani državi, privoščil “osebno arhiviranje in metanje državnih dokumentov skozi okno”. Danes je “heroj”, način delovanja pa standard!
      Sledili so mu vidni “apartčiki”, ker so hoteli ugajati, so arhivirane dokumente prenašali kar v kovčkih! Vsi drugi, danes elita, niso bili nori. Če gre, zakaj pa ne?

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Generali spodaj brez

    Na drugi strani je neznani junak afere Patria. Ta junak so tisti vojaki in uradniki, novinarski viri, ki so v letih 2006, 2007 in 2008 tvegali vse ter s svojimi informacijami pomagali rezati meglo iz delavnice mojstra Erjavca. Povedali so, da je cesar gol, da je kupil tudi oklepnike brez motorjev in koles, da nimajo topov, da orožje ne deluje, da vozila puščajo vodo… Ti ljudje z visoko integriteto niso bili lojalni politiki, ampak državi.
    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042328646

  • MEFISTO je rekel/-la:

    MIRJANA bošla še na štrik, če se ne bo ujčkalo njenih izbrancev!

    Celo na “dr” Perića ni pozabila!

    • panda je rekel/-la:

      mefisto,

      svojo pištolo, ki to jo je za zasluge podaril Janez Janša, v usta in BUM!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Panda,

      spoštovani gospod Mefisto je dober človek.

      Ne bo ti potisnil pištole v usta, kljub tvoji prošnji.

      To ni njegov slog.

  • Mirjana je rekel/-la:

    ehehe mefistek, o dr, še posebej sedečih v parlamnentu bi se dalo tudi kakšno reči,…kaj je že tisti gospod, ki je oziroma ni, oziroma so mu drugi pisali izpit?, pa kr je s kmetov doma ne ve da mora plačevat položnice?.-…aja, predsednik parlijamentarne komisije proti korupciji…sploh pa, lahko še povečaš tvoje inicialke,..si le eno bogo revše, ki se v anonimi, skrit za zvenečim nikom sami sebi zdiš kul…hm kul pa kul :)))

    • Mirjana je rekel/-la:

      Pa še to, a ni tisti gosod, ki ga je Perič razkrinkal danes okrašen s celim roznkrancem kazenivih dejanj, ki mu visijo okoli vratu??..kako mu je bilo že ime,..boš bolje vedel, ker je s tvojga žaklja .)

    • rambo je rekel/-la:

      mirjana,

      pa ti govoriš o ČUDEŽNEM DEČKU SDS Domnu ZAvrlu!

      Kot vodjo strokovnega odbora SDS za finance, so ga Janševi imeli celo v mislih za finančnega ministra. Pa so potem raje izbrali drugega kradljivca domobranske vrste, s poreklom v skorumpirani Argentini.

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      S tistim, ki je je za SDS nalagal u Enron :)

    • konec je rekel/-la:

      ali tu vi slišite veliko sovražnega, svinjskega, nestrpnega KRULJENJA? ha, ha, ha, ha, ha,

    • anton je rekel/-la:

      Konec, ne utrujaj, seveda te slišimo!

  • Neja je rekel/-la:

    Le kdaj bomo zvedeli vso resnico?

    • Mimi je rekel/-la:

      Nikoli. Zanamci se bodo čez 100 let kregali, kako je pravzaprav bilo.
      Če se ne bomo med sabo že pobili in izumrli.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Za vso resnico že vemo. Problem je le v tem, da smo dopustili, da sistem nanje odgovori z odločnim “so what” in na vsako novo vedno lažje postanemo imuni.

      Sistem bi se moral čistiti od znotraj. Postalo je pa povsem sprejemljivo, da sistem čisti okoli sebe in tako niža standarde 4. veje oblasti ter pričakovanja volilcev do sistema samega.

  • potemkin je rekel/-la:

    Zgagec je že skrit.Vojaška policijska patrulja mu je tesno na slediScenarij je znan.

    • rambo je rekel/-la:

      kakšne so bile in so domobranske potemkinove vasi, je dobro znano!

    • WHMH je rekel/-la:

      Rambo, ni vsak, ki ima poln kurac socializma, tudi domobranec. Dokazano, sam nekaterim to nikoli ne bo jasno …

    • rambo je rekel/-la:

      socializma je bilo v teh krajih konec 1990!

      mislim, da ima folk prej poln kurac kapitalizma, ki ste ga uvedli domobranci in njihovi sinovi ter vnuki.

      izdajalci naroda, delovnih in poštenih ljudi, ki ste se prodali privatizacijski in orožarski mafiji!

    • konec je rekel/-la:

      socializma na balkanu ni bilo še KONEC .to je to. In KONEC

    • WMH je rekel/-la:

      ps. : vsi moji so bli partizani, nekateri izgnani v bosno; tako da k sreči z domobranci nisem nikoli imel nič. Še nobenga živga v življenju srečal, na žalost pa komunajzarjev še sedaj ni zmankal. Škoda za vse nas …

  • potemkin je rekel/-la:

    Ubožec ,klećeplazni in v murgelski manirivzgojenrambek!Iz pretekle zgodovine slovencev,so ti za vekomaj vcepili v mini možgančke samo slavne tekovine in revolucionarni boj .O psovkah domobranca in podobih žaljivkah, pa dobro premisli pri naslednjih žalitvah in psovkah.

    • rambo je rekel/-la:

      potemkin,

      pazi, da se ti od murgel ne bo še zmešalo!

      kajti videti je, da v svojih domobranskih blodnjah nenehno sanjaš murgle in tamkajšnje prebivalce.

      iz žalitev in psovk pa si ti naredil že najmanj tri doktorate. po moje ti jih bo za nazaj podelila kar proslula katoliška univerza v Ljubljani.

    • vem je rekel/-la:

      tvoj nnick je čist ta prav…za veliko bučo se skriva prazen nič z enim možganskim navojem več kot pri kuri…tistim, ki ti preprečuje srat po dvorišču, zato pa toliko bolj pogumno in pogosto serješ po forumih. Driskač!

    • rambo je rekel/-la:

      ne žali kure oziroma kokoši, ki je visoko razvito bitje!

      jaz bi nastavil potemkinove možganske navoje kar nekaj razredov nižje - tam nekje pri nevretenčarjih ;-)

    • konec je rekel/-la:

      rambić ne kruli preveč, meso se ti pokvari

    • anton je rekel/-la:

      Potemkin, vi bi pa res morali več vedeti o “potemkinovi vasi”! Ko že upate govoriti o “murglariji”. Ki je tipična “potemkinova vas”, o katerih je znano, da “vladarji” v njih niso živeli, le peljali so se mimo!
      Murgle, naselje nekakšnih montažnih pritličnih skrapucal, kjer danes niti policijskih varnostnikov ni videti, pa lahko odnese že vsaka stoletna voda.
      Kdo še stanuje tam, razen tistega malega 0,3, če ga merimo od temena do pet? Čeprav je res, da ga merimo drugače! Še se ga bojite?! Naj se vaša bojazen uresniči.

  • Mimi je rekel/-la:

    … Nekateri očitno pozabljate na svoje visoke etične in moralne standarde, ko ste bili takoj v luftu ob recimo Golobičevi “napaki” ;)), strašno ste skratka občutljivi na vse najmanjše možne nepravilnosti, a ponekod pa vam tale instrument popolnoma odpove. ;||

    Ko bi vrh sedanje vlade skupaj z obrambnim ministrstvom ubodel tak “transparenten posel” kot se je zgodilo pod prejšnjo vlado v zadevi Patria, bi bili že zdajle pri enemu metru snega na ulicah, ne bi čakali na maj. ;)

    Res, Blaž Zgaga, se strinjam, popolnoma brez časti, dostojanstva, nekih osnovnih človeških vrednot.
    Prav je, da se piše o tem, čestitke za pogum vsem (takim) novinarjem!
    Ko bi le bilo več takih!

    • WHMH je rekel/-la:

      kje si pa ti živela zadnjih 20 let ???

    • Mimi je rekel/-la:

      Vseh 45 v Ljubljani, Slovenija. :)
      Pa ti?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      In zagrenjena ter sama!

    • Mimi je rekel/-la:

      Mislim kok se pa ti vtikaš vame skoz!
      Sicer te nima kej brigat, ampak ja (sej ni nobena skrivnost): že par let sem po svoji izbiri samska in moram rečt, da prav uživam (zadnje kar v tem hipu potrebujem, je kakšen tip).
      Se prileže mal samote po skoraj dvajsetletnem sobivanju z nekom. Potem po divji zvezici (nuklearna reakcija ob vsakem srečanju) pa še bolj (tako da mi je ta hip to vse skupaj prenaporno). :D
      Sicer pa, če še ne veš (ti k vse veš): imam sina tik pred polnoletnostjo (ki je razumen in omikan in super mlad mož), kej za pokazat narejenega, svojega, ustvarjalnega, tko da se imam za srečnega človeka, pravzaprav.
      Real life v Sloveniji je pa druga pesem - tle pa itak težko najdemo koga ki ni zagrenjen (ce ni politik ali mene_žder).
      Te še kej zanima?
      Tehtam cca 54 kil, visoka sem 170, obseg okol zapestja imam pa 14.8 cm.
      Pritisk imam 120/80, utrip pa cca 75.
      V glavnem, sem popolnoma povprečna ženska srednjih let, vsakdo ki me pozna, pa bi se smejal tvoji oceni… mislim da med nama nisem jaz tista, ki je zagrenjena. ;)
      Lep večerček - z ali brez. ;)

    • WMH je rekel/-la:

      Ni ti videt.
      Vedno pa ponavljam, da ena generacija ne bo dosti, potrebni bosta dve, da se gnojnica prejšnjega sistema razkadi …

    • Mimi je rekel/-la:

      Haha, kaj mi ni videt? A da tehtam 54, ti si mislil, da tehtam vsaj tono? ;D

      Ja, morda mi ni videti…. (da sem že vseskoz tu) in vendar sem pred dobrimi dvajsetimi leti dnevno srečevala Janšo na štengah (ker je bil njihov kabinet -ozn- tik pod nasim -video sekcija), pa celo sestankovala z ‘gantarji’, Roške pa samo slučajno nisem snemala, ker smo mel menda samo eno stacionarno…
      Na Šubički je bil Janša moj (za nekaj časa nadomesten) prfox za obrambo, tako da ga poznam od leta 80′, imela pa sva celo majhen konfliktek, smešen, ampak dovolj nazoren…
      Predstavljala sem Jugo (ampak sklepam da to zate ni neka referenca ;o)) na mediteranskem festivalu, na podlagi narejenega pred več kot 20 leti pa mi še danes pišejo iz vsega sveta (nazadnje pred 2 tedni, iz ZDA, če bi ponatisnili našo plato). Škoda ker mi niso tega ponujali prej. ;o)
      Moja svoboda je bila VSAKODNEVNO kratena, saj obstaja celo anekdota o tem, da je bil cel čudež, če me policaji kakšen dan NISO ustavili, popisovali, me maltretirali.
      Zaradi dolgega jezika pa sem celo bila v zaporu (haha, sicer samo za eno noč).
      Tako da če kdo prepozna (in je alergičen na) *komunajzarje*, sem to jaz.
      Vendar sem se pa tolk strenirala, da prepoznam komunajzarstvo v VSAKI obliki.
      Pa ša kaj je bilo, seveda, v teh 20 letih, ki mi jih naprej mečeš, predvsem pa borba za lajf, če ne fitaš nikamor in si SVOJE GLAV. ;)

    • Mimi je rekel/-la:

      … se pa strinjam, da bi bila potrebna ornk čistka, sveže vode, sveži vetrovi…
      Vendar nisem jaz tista, ki se veže na okostenelost prejšnjih režimov, ponujajo se mi namreč bodisi komunajzarji, bodisi komunajzarji.
      Tu jaz ne vidim svežine.

    • anton je rekel/-la:

      Mimi, ali ni škoda, da ste padli na “finto”… frustracijam drugih?
      Vaše mnenje, o zapisanem v kolumni, tako ne velja. Saj ne polemizirajo s piscem in temo. Diskreditirajo. Zdaj, ko pišete o sebi, bodo še rajši pljunili!

    • Mimi je rekel/-la:

      Anton, ne skrbite, namenoma sem pisala vse to. ;)
      Vedno je govor namesto o člankih bodisi o kolumnistu, bodisi o osebah, ki nastopajo notri, ali pa seveda o komentatorjih. In kdo bo vedel, če ne vsakdo sam, kako z njim stvari stojijo, pa sem kar sama povedala o sebi (da ne bo potrebno ugibat) in to je to. Mislijo, da te bodo nekako razkrinkali, ko bodo o čem osebnem pisali, pa včas takšnim rada odvzamem ta užitek. :)
      Saj ni nič takega, pa tudi, ni mi všeč nekakšna stigmatizacija samskih ljudi (še posebej žensk), da bi moralo bit človeka skoraj sram, če si je t(ak)o izbral.
      Poleg tega pa imajo vsi toliko povedati o drugih, o sebi so pa tiho. Poleg tega pa menijo, da je dovolj da se človek podpiše s polnim imenom (meni pa ime samo nič ne pove).
      In zaradi tega, ker imam obseg zapestja 14.8, pa naj kar pljuvajo, kdor želi. ;)
      Na ‘pljunke’ sem itak odporna, navadno pa se odbijejo nazaj v pljuvača. :)

    • Nogavička je rekel/-la:

      http://www.vest.si/2010/01/09/proti-zapravljanju-denarja-pri-volilnih-kampanjah/comment-page-1/#comment-483782

      Mimi, kakšno stališče zastopaš glede anonimnega obračunavanja na osebni ravni tistih, ki svet vidijo enopartijsko avtoritarno?

    • Mimi je rekel/-la:

      Saj je jasno, kakšnega: zdi se mi pod, sama pa se oglašam (in tako kot se) ravno in natančno zato: da malo uravnovešam, ker ob obilju kletvic in žaljivk ti lahko samo vse pade dol…. no jaz imam pa dovolj dobre živce (in si vzamem nekaj časa), očitno, zgolj zato, da ne bo to prevladalo (žaljivke in govedarjenje).
      Vsi so najbolj pametni in vedo vse povedati o drugih, vsak ima skratka tolk jajc, da o drugem grdo govori, ne pa toliko, da bi iskreno iz sebe/svoje osebe kaj povedal.
      Potem se nadpomembno in/ali vzvišeno, oddaljeno, od zgoraj, kao (kot da nismo vsi ljudje in vsi v isti mineštri) naštepajo kakšni kopipejsti ali eseji, cele študije (tudi jaz znam it kaj na gugl najdt, pa sem pretrmasta in prelena in vedno govorim iz glave) in to je pa zdaj blazno pametno ali pomembno.
      Če pa govoriš v prvi osebi in o sebi (kar pravzaprav še najbolj lahko), si pa bebček, naivnež, gledajo nate pokroviteljsko. No mene to tudi malo zabava. ;))
      Vidim po netu, da je ful komentarjev popolnoma podobnih, skoraj enakih: kar ene floskule, ki jih vsi ponavljajo, vsak z enega svojega otoka al kaj, drug od drugega oddaljeni, nasprotniki, namesto sodelavci.
      Tako da vedno bolj verjamem, da dejansko obstajajo plačani komentatorji (tega nisem mogla in hotela verjeti), ker saj ni možno, da bi toliko ljudi pisalo povsem brezosebno, hladno… in ponavljalo iste parole.
      No in tudi zato jaz namenoma pišem osebno. me ni nič sram, ker sem (oseba).
      (sori, malo zmedeno pišem al kakšno, se vidi da je Merkur retrograden ;)).

      Članka pa še nisem prebrala… ga bom.
      Zdej moram pa šibat, že tako sem se preveč zadržala tu in jasno naložila 100/h. :))

    • Nogavička je rekel/-la:

      No, hvala za odgovor ;) Ampak, vseeno, kako bi se ti govedarjenju zoperstavila; lahko tudi moje malenkosti, če ti je tako ljubo? Razmišljala si o podpisovanju s polnim imenom.

    • Mimi je rekel/-la:

      Tako kot se: da sama ne govedarim, ampak se skušam strpno pogovarjati, drugega ne morem (jaz).
      Sem se že podpisala s polnim imenom, s svojim imenom itak objavim vse komentarje na spletu, razen na Vesti, kjer sem se pa odločla uporabit nick, pišem pa itak enako ali celo isto kot ko pišem z imenom.
      Zakaj tvojemu govedarjenju? Ga nisem zaznala…. Morda se nekaj nisva razumela (bi morala prebrat članek, ki ga še nisem ;o)).
      Sem urednica spletnega portala in se mi zdi logično, da tam pišem s pravim imenom, potem pa sem na Vesti izvedla tale *eksperimentek*, v bistvu naključno, en članek me je spodbudil, ker me je zanimalo, kako se človek počuti kot obiskovalec, anonimnež itd., pisala pa sem namenoma (in itak) enako kot pišem vedno - samo ime je drugo.
      Ker vedno poudarjam, da je pomembnejše, KAJ kdo pove, kot KDO kaj pove.
      Tako da anonimnost me moti samo v primeru, če nekdo govedari, s svojim imenom pa si tega ne bi upal (na)pisati. Če govoriš iz sebe, je popolnoma vseeno, katere črke so nametane spodaj. :)
      Ne pa seveda ko si javna oseba, kot je to recimo novinar. Tudi v tem primeru me recimo samo kratice motijo oz. potem ne morem jemati prispevka kot verodostojnega.
      Anonimno komentatorstvo se mi zdi pa logično, na nek način, saj se tudi naključnim soobiskovalcem česarkoli (recimo tržnice ali shoda… ko smo ravno pri forumih in tem) ne predstaviš z imenom; pač eni ljudje, skupina enih posameznikov. Kaj pa je važno, ali si janez ali Štefan?
      Pri vseh, ki pa krojijo javno mnenje, pa ni nepomembno, oni bi se pa moral podpisat.

    • Mimi je rekel/-la:

      p.s. sem zdaj prebrala tudi komentarje z linka (hvala!), ja, sej, sej sem že povedala, to pač mislim, kar sem zgoraj napisala, sem za, takoj se strinjam. Pisala bom enako, kot to že počnem. :)

      Lp, Marsa ;)

      Sori vsem (še posebej Mefistu) za solatke. ;))

    • Nogavička je rekel/-la:

      Zelo podrobno ;)

      Ali je regulacija smiselna v kontekstu najbolj ekstremnih primerov? Mislim, da sem že bil na tvojem portalu, a zaradi narave njegove vsebine, kolikor se spomnim, ne pričakujem, da bi se pojavljali najbolj ekstremni komentatorji v obliki mefista in konca. Ali pa se motim ?) Ko si me spomnila na portal, sem le še bolj prepričan, da si kompetentna sogovornica.

      Torej, ne gre toliko za naju, ampak za mladino, ki je pri obšolskih in pošolskih prostočasnih dejavnostih deležna novačenja vrstnikov v imenu patriotizma. Ko na oknu avtobusa tabornikov preberem čefurji raus, se spomnem še najinih anonimnih znancev in mi je takoj jasno, da nekatere stvari niso (več) prepuščene naključju … in stanje duha mi pomeni veliko.

    • Mimi je rekel/-la:

      Hvala da si se prebi(ja)l. ;o)
      In hvala tud za… sej veš. :)
      Razumem tvoj point in tudi sama to mislim in se mi tudi zato zdi tako pomembno; naj zgled vleče!
      Morda na nekaterih področjih nisem najboljši zgled ;), vendar se mi zdi najbolj pomembno biti iskren in transparenten, iskren pa do toliko, dokler ne ogrožaš drugih. In pri meni se je vedno izkazalo, da sem z iskreno besedo se vse zmenila, pa povsod tako ravnam…
      Ta pristop se je obnesel dobro tudi na mojem portalu, kjer furam demokracijo, sem mnenja, da smo odrasli ljudje in nikakor nočem bit učiteljica ali celo policajka :), tako da praviloma ne posegam, ampak izjemoma pa.
      Sama imam kar visok prag zdržljivosti in še kar debelo kožo, vendar niso vsi takšni in koga pa kaj prizadane, v tem primeru ima ON prav (torej če posegajo v njegove pravice, mu ugodim, vendar seveda ne vedno - vedno je končna moja presoja, saj ko bi se šla takšno -prevneto- moderiranje, bi lahko zbrisala 1/2 komentarjev).
      Tako da jaz nastopam z imenom, razumem pa tiste, ki nočejo in morajo vsekakor imeti to možnost.

      Hm, morda niso taki komentarji oz. da jih količinsko ni toliko (pri nas), so pa - imamo tudi Luciferje in Belcebube, ki podobno nastopajo kot tule Mefisto. :))
      recimo nekdo pride in mi sikne: rdeča si kot paprika! :D Pa tudi rdečuhinjo ali komunajzarko, celo čefurko včas dobim in še grše, samo ker sem fair, so kar kul do mene, se kar razumemo, v bistvu. :) In pogosto je itak izrečeno v hecu, no jaz na to itak ponavadi ne trzam kej dost (ko gre zame). :)
      Rečem recimo, ohoho, kaksna hot primerjava (ko rečejo da sem kot rdeča paprika)! ;))
      Odprejo tudi teme z mojim imenom, da “sem neumna” :)))) - pa to recimo puščam.
      Kot rečeno, mene ne vznemirja, razumem pa, da koga drugega ja, tako da včasih pač moram posegati in potem povzročim viharje. :)
      Ker sem nasprotnik obeh vpletenih (recimo ne upoštevam pa vedno pritožb, čeprav jih vedno obravnavam - če je nekdo sam povedal nekaj, je to njegova odgovornost in naj vzame na znanje, da mu bo to ob priliki lahko postreženo)…
      Tako da jaz furam demokracijo. Nekateri me zato ne marajo (nisem dovolj zaščitniška ali/in ker se ne postavim na njihovo stran), a se pa ostali počutijo svobodno, meni pa to veliko pomeni.
      Mi je všeč, da se lahko izražam tako jaz kot tudi drugi, zato se pa tudi ‘grem’ to.

      Evo pa sem spet naložila… ;P

    • Mimi je rekel/-la:

      naložila, ne pa povedala bistva oz. ga zavila v sto ovojev.
      V glavnem; nisem za klestenje in onemogočanje, saj se to v praksi ne obnese dobro, tako ali tako pa se oni-moteči konekta z novim nickom, če se ufura, in jovo na novo. V končni fazi ti izgubiš (več živcev in časa).
      V teh primerih svetujem ostalim komentatorjem, naj preslišijo, zignorirajo, vendar je včasih težko (saj tudi sama se včasih odzovem, pa bi bilo čisto ok, če se ne bi), če pa uporabijo možnost ignoriranja komentatorjev (kar je pri nas možno), pa ni smiselno, ker potem kdo citira ta tekst in ga ta spet gleda, čeprav je avtorja dal na ignore.
      Tako da menim da je najbolj elegantno se preprosto sprehodit z miško dalje in se ne odzivat.
      Oglašat pa se s svojimi pointi, pa naj vsakdo sam presoja, ali gre za mnenje ali novačenje… ne moreš nikogar prisilit, da bo videl s *pravimi očmi*. :)
      Saj tudi nas so posiljevali in nam tumbali, pa smo moral tudi sami poštekat. ;)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Madona si se razpisala :)

      Ja, vzamem, da si mora vsak sam prit gor. Ni pa tako preprosto, saj ideje o superiornosti rase niso prepuščene naključju ampak so prirejene tako množičnim medijem kot domačim krožkom kameradov.

      Mandelbrot je opozoril na problem, ki sem ga že nadgradil s svojo izkušnjo:
      http://www.vest.si/2010/01/11/kdo-pritiska-na-tozilce/comment-page-1/#comment-484057

      Globalizacija. ! ?

    • Mimi je rekel/-la:

      :|| ;)
      Ja, se strinjam, je veliko širši problem… poznam tudi jaz ful teh zgodb (in že moj tamal, ko so kateri njegovi znanci ali ex sošolci ipd. postali skini, poleg tega da so mu že težil in grozil in mu 1x vzel cash (20€), 1x pa mobi).
      Ampak še vedno ne vidim druge rešitve, kot pri sebi začeti, pred svojim pragom.
      Jaz lahko samo nase vplivam in deloma na svojega tamalega - to pa z vzgojo in zgledom, pa smo spet tu… Zato se mi zdi pa tako pomembno se oglašat sem pa tja.
      Ne vidim druge rešitve…

  • KAKTUS je rekel/-la:

    SE ZGAGA Z LAŽJO PREHRANJUJE,

    GA RESNICA POKONČUJE !!!

  • Radio Erevan je rekel/-la:

    »Kot smo izvedeli želijo finski kriminalisti zaradi vpletenosti v afero zaslišati Janeza Janšo. 1. september 2008) Janšo so kriminalisti zaslišali 15. oktobra 2009.

    Vprašanje: Ali je res, da objavljene želje finskih kriminalistov ne vplivajo na izid volitev v Sloveniji?

    Odgovor: Načelno ne, samo če niso istočasno na TV objavljene nedokazane trditve tik pred volitvami.

    • toldo je rekel/-la:

      precej čuden je ta Radio:

      1. september 2008:
      Kot smo izvedeli želijo finski kriminalisti zaradi vpletenosti v afero zaslišati Janeza Janšo.

      15. oktober 2009:
      Janšo so kriminalisti zaslišali 15. oktobra 2009.

      Novinar Zgaga je torej eno leto in petnajst dni vnaprej napovedal, da bo policija zaslišala takratnega predsednika vlade Janeza Janšo zaradi vpletenosti v veliko korupcijsko afero. Nisem še slišal za slovenskega novinarja, ki bi se lahko pohvalil s čim takim!

    • NoMercy je rekel/-la:

      A TV in Radio medijcem je pa kaj za verjeti ??
      Ups … JJ se je tudi šel medijca in še danes ima fetiš, da naj drugi poišejo in mislijo kot je on :)

    • anton je rekel/-la:

      Radiju Erevan absolutno verjamem! Ko ga je poslušalka povprašala, ali lahko zanosi ob vnosu hofmanovih kapljic (blago zdravilo!), so ji odgovorili: “Načelno, da… a je vse odvisno od gospoda Hofmana.”!
      Zato, absolutno, verjamem vsemu, kar objavijo na RTV Slovenija.

  • potemkin je rekel/-la:

    Rambo,ničvredno,cerebralno poneumljeno bitjice z popolnim stalinistično-kardeljnskimbesednjakom.Seveda te boli in stiska pri rdeči duši,ko ti serviramo utopično-boljševistične zablode in nedoživete pravljice,vendar NIMAŠ moralne pravice in verodostojnosti za preživeli besednjak iz časov kardeljanske tolpe štirih.Spokaj in odpeketaj!

    • rambo je rekel/-la:

      pridi ti pome, če si upaš! ;-)

      če ne boš prišel, bom jaz prišel pote!

    • anton je rekel/-la:

      Potemkin, Potemkin! Rambu obešate…. “te boli in stiska pri rdeči duši, ko ti serviramo”… in, da… “nimaš moralne pravice in verodostojnosti za preživeli besednjak…”?!
      Nekomu, po skoraj dvajsetih letih “demokracije”, obešate utopično-boljševistične zablode? In ga zmerjate z “ničvrednim… cerebralnim”?
      Blagor ubogim na duhu! Spokajte in odpeketajte.

  • konec je rekel/-la:

    osebe, ki bi morale v demokratičnem sistemu kot je v EU-ju nujno v v zapor : mali palček in visoki golob, kardeljev in ribičičev sorodnik,…………….ostali naslednjič.

  • Pleh je rekel/-la:

    jest pa nečesa ne razumem. recmo de bi jest bil minister za obrambo. jest ne bi za use na svetu naroču karoserij. al pa teh kolesnikov brez orožja. Sej ti mora že zdrava pamet rečt de to ni uporabn,ne u miru ne u vojni. mater a smo med norci, a volmo norce. al smo pa mi norci, pa so uni ultrapameten . ne vem kaj to počnejo u sloveniji. nora država. al usak ka pride za ministra zboli za čudno boleznijo.

    • panda je rekel/-la:

      huje je to, da potem taki ministri še norce brijejo iz nas!

      saj imajo kar prav, glede na to, da jim dovolimo vse to.

    • Mimi je rekel/-la:

      Dovolimo?
      Kaj pa čmo?
      Saj si kar sami dovolijo, ko so taki luknjasti pa zanje elastični zakoni!

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      tej bolezni se reče sindrom letenja oz. megalomanija (da ga mega lomijo :))

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Oz po domaše Luciferjev efekt, kar je najnazorneje od nepolitičnih oseb znala prikazati Salome. Ko popolnoma normalen človek postane neustavljivo zloben in se izživlja nad drugimi. Med poltiki pa rula JJ.

      Angelca se z obema razume :)) za nekaj časa :)

    • Mirjana je rekel/-la:

      Mimi, tudi te luknjaste zakone si dovolimo mi. Malo več slediti našim poslancem, sejam DZ, zna bit dolgočasno, a vsaj dobimo lastno mnenje, pa še reagiramo dokler je še čas. Ni lažjega kot reč kaj čmo.,…kajti to pomeni natanko to čmo.
      Ko otrok nčesa noče, da jasno razumeti, da teg a noče, mi pa se slepimo z večnim kaj čmo.

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, sej vem, Mirjana, sam kaj narest?
      To sem mislila.. Saj tud če jih spremljamo, za vrat dihamo in vse, se ne pustijo motit….
      V faco lažejo, kradejo, se norčujejo, kaj pa mi?
      Tule se kregarimo po forumih. :||

      Sem razmišljala, da bi bojkotirala volitve, če ne ponudijo koga svežega, novega, kompetentnega itd.
      Samo kaj se bo zgodilo? Nič!
      Moral bi razveljavit vsake volitve, ki nimajo vsaj 60% udeležbe.

      Ja, res zna bit dolgočasno… ;o)))

    • WHMH je rekel/-la:

      Ni nam potrebno nič nardit, saj se bodo stari fantastični časi kar sami vrnili …

    • WHMH je rekel/-la:

      Še en dokaz, da se v 20 letih nismo prestavili za ped od našega prejšnjega sistema: vrednoste, ljudje, vse je isto …

  • ivan je rekel/-la:

    Porto! Seveda ima številko, ker projektne skupine imajo projektno pisarno v kateri se v naprej dodeli številka dokumenta. Uničenje je bilo zahtevano samo za del dokumenta, ki navaja podatke iz pogodbe. Skupina, ki jo je vodil Steiner se ni ukvarjala s sklepanjem pogodbe temveč kakovostjo, njene pristojnosti pa so svetovalne narave. Odločitev o sklenitvi posla je bila drugje. Seveda poročilo obstoja, saj je Matko moral napisati novo brez spornih podatkov za katere je Steiner pisno zahteval naj jih odstrani. Sporno je to, da je Matko hranil listino, ki bi jo moral uničiti in jo po tolikem času privlekel na dan. Ponavljam, če bi si državni uradniki smeli privoščili osebno arhiviranje in objavljanje dokumentov, potem pravna država ne more delovati. Pravna država je tista v kateri vsi spoštujejo zakone, predvsem pa državni uradniki in tisti, ki trdijo, da ni pravne države, ker ne vedo kaj to je. Osebno sem zagovornik raziskovalnega novinarstva, ki je eden od kontrolnih sistemov s katerim civilna družba v demokratični ureditvi vpliva na postopke vsakokratne oblasti. Prepričan sem, da je posel slabo opravljen, prav tako sem prepričan da JJ ni prejel podkupnine. Je pa vedel za posel, ki je vreden toliko miljonov. Če kot predsednik vlade tega ni vedel, potem je kriv zaradi nemarnega opravljanja službe..S tem sem končal.

    • porto je rekel/-la:

      @ivan,

      torej lahko tudi JJ faše najmanj obtožni predlog zaradi nevestnega dela v službi? ;-)

      ali pa kar za sprejemanje daril za nezakonito posredovanje, česar je osumljen v predkazenskem postopku!

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Vestno so si basali le lastne žepe.

    • konec je rekel/-la:

      glede na svinjarije, ki jih počenjajo rdečuhi so bili pravi diletanti……naši rdečuhi lahko napolnijo jame z nedolžnimi otroci , ženami pa jim bodo vsi ploskali, celo sodstvo……to je mojstrovina.

  • konec je rekel/-la:

    glede na svinjarije, ki jih počenjajo rdečuhi so bili pravi diletanti……naši rdečuhi lahko napolnijo jame z nedolžnimi otroci , ženami pa jim bodo vsi ploskali, celo sodstvo……to je mojstrovina.

  • panda je rekel/-la:

    konec, ti si pa mojster debilizma in sovražnega govora!

  • MALI STALIN je rekel/-la:

    Konecm vse čestitke in priznanje za vztrajnost pri razkrinkavanju rdečih pisunovin pisunk,ki za lepe denarce in boljše službebrutalno in v postkomunistični maniri grozijo, zastrašujejo,žalijo,manipulirajo z vsemi,ki živimo v drugem miselnem okolju in nazoru.Nadaljuj!

  • ska je rekel/-la:

    konec@ - spet tablete popuščajo…
    … ali pa si pričel z branjem 74 idej o rešitvi države, ki jih predlaga tvoja bivša komunistična, rdeča svinja ?

  • zorge je rekel/-la:

    No kakor koli.Ljubica bo naredila red.Častniki ali nečastniki,delat bo treba.Se štemplat ko prideš v službo in ko odideš.Še prej pa pokazat kaj si naredu.Vrniti službene avtomobile in kartice,ter popravt sedeže v avtomobilih,kjer so se valal, pa domov k ženam se nej povrnejo in jim pomagat, ker so vse na tabletah, al pri advokatih za ločitev.Ljubica v glavnem rabi eno ornh kuhalnico, da jim zbije z glave razne provizije in neumnosti.

  • krucefiks je rekel/-la:

    Zanimiv članek. Čeprav mam že vrh glave afere Patria.

    • Mimi je rekel/-la:

      a ne? tudi jaz.

      Samo ko pa vse potihne okol Patrie, pa rečejo, kaj pa kaj Patria, a zdaj je pa vse tiho?
      Normalno da nas to zelo zanima (razplet) in tudi prav je, da nas.
      Ko nam v trgovini ‘pozabijo’ vrniti kak drobiž, se takoj pobunimo, ko pa nas pokradejo za milijone in nas spravijo v neroden in škodljiv in celo nevaren položaj (neprimerna vojaška oprema?! saj to je nevarno!, to pomeni da smo nemočni, namesto da bi bili močni), no ko pa nas dejansko oškodujejo, se pa med sabo obtožujemo in prepiramo… noro da bolj noro ne bi moglo bit.

      No, tudi če ne bomo nikoli izvedeli VSE resnice oz. se slednje ne bo moglo dokazat, je vseeno totalno koristno, da vsaj enkrat malo vidimo bolj od blizu in to s svojimi očmi (in ne samo sklepamo v mislih), kako te zadeve funkiconirajo, kako je dejansko vse prepleteno in zlizano med sabo in kakšne vse vijevaje so in kakšni blazotni denarji so v igri.
      Sicer se ne pustijo motit, ampak švicajo pa vseen mal - kar naj. ;)