2. marec, 2010 | Blaž Zgaga

Patria – ena največjih evropskih afer

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Podkupovanje ob nakupu finskih oklepnikov Patria 8×8, ki sta ga 1. septembra 2008 razkrili finska televizija YLE in Vest, postaja ena največjih evropskih korupcijskih afer.

Če sta bili doslej v „prvi ligi“ mednarodnih afer s podkupovanjem tujih državnih uradnikov zlasti aferi britanskega podjetja British Aerospace (BAE) in nemškega Siemensa, se jima je zdaj brez dvoma pridružila tudi Patria.

Ugledno Mednarodno združenje odvetnikov (International Bar Association) s sedežem v Washingtonu, ZDA, bo od 21. do 23. aprila letos v Pragi priredilo 8. letno konferenco o preprečevanju korupcije.

Na njej bodo predavali predstavniki najbolj uveljavljenih svetovnih odvetniških in revizorskih družb, nekdanji in sedanji visoki uradniki ameriške vlade, predstavniki nekaterih največjih svetovnih podjetij, uradniki britanskega urada za resne goljufije in strokovnjaki uglednega baselskega inštituta za vladanje ter visoki možje iz Svetovne banke in Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Med vrsto predavateljev iz večinoma pravniških vrst bo predaval le en novinar. In to ni nihče drug kot Magnus Berglund, novinar finske javne televizije YLE.

Slednjega še danes številni slovenski novinarji obtožujejo neresničnih navedb in laži, češ da naj bi nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša pri nakupu oklepnikov Patria prejel podkupnino.

Še več. Janša zdaj Berglunda, televizijo YLE ter Bojana Potočnika in Milana Švajgerja, ki sta kot intervjuvanca nastopila v oddaji „Resnica o Patrii“, civilno toži za astronomskih 1,5 milijona evrov odškodnine. Janševa tožba še vedno odmeva v Evropi. Protestirali so tudi Novinarji brez meja (RSF). Kazenski pregon zoper Berglunda, ki ga na Janšev predlog izvaja slovensko tožilstvo pod vodstvom Barbare Brezigar, pa je v svojem letnem poročilu zabeležil tudi ugledni Odbor za zaščito novinarjev (Commitee to Protect Journalists) iz New Yorka.

Mednarodno združenje odvetnikov (IBA) je sicer vodilna globalna odvetniška organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1947 in združuje več kot 35.000 odvetnikov ter 195 odvetniških zbornic in nacionalnih združenj.

Vabilo Berglundu, da na strokovni konferenci predstavi razsežnosti podkupovanja v aferi Patria, kaže, da v mednarodnih krogih na razčiščevanje korupcije gledajo precej drugače kot v Sloveniji. Mediji, ki so blizu Slovenski demokratski stranki (SDS), namreč še vedno poskušajo predstaviti Berglundovo oddajo kot plod nekakšne levičarske zarote, stranka si je v ta namen izmislila celo fantomskega finskega novinarja ‘Vantija Vaattija‘, katerega domnevne zapise objavljajo na svoji spletni strani. Medtem generalna državna tožilka Barbara Brezigar nemoteno izvaja pritiske na tožilke, ki preiskujejo afero Patria. Policisti, ki se ukvarjajo z afero, pa naj bi morali zaradi določenih pritiskov imeti celo posebno dodatno varovanje.

Ob tem preseneča, da kljub očitnim kršitvam državnotožilskega reda in protipravnim posegom vodij tožilstev v delo pristojnih tožilcev predsednik vlade Borut Pahor najvišji tožilki v državi Barbari Brezigar še naprej izreka neomejeno podporo. Morda si tudi Pahor želi, da bi afero Patria, tako kot so pred leti trgovino z orožjem, pometli pod preprogo?

Kakorkoli, uvrstitev Patrie ob bok aferama BAE in Siemens s strani uglednih profesionalnih združenj kaže, da se v Evropi in svetu zavedajo resnosti podkupovanja tujih državnih uradnikov. Ter zlasti, da ne verjamejo, da gre za kakršno koli zaroto proti nekdanjemu predsedniku slovenske vlade Janezu Janši, temveč za sum navadnega kaznivega dejanja, ki ga je kot takega pač treba preganjati. Zapleten primer korupcije v primeru Patria pa si zaradi velikih razsežnosti in vpliva vpletenih oseb očitno še toliko bolj zasluži pozornost odvetniškega združenja.

Medtem Berglund na blogu podaja več podrobnosti o nastanku oddaje „Resnica o Patrii“. Za razliko od nekaterih slovenskih novinarjev, ki ne navajajo, da je podkupovanje prvi razkril finski novinar, je Berglund zapisal, da se je eden od slovenskih osumljencev kaznivih dejanj v aferi Patria očitno odločil posredovati dokumente iz kriminalistične preiskave dnevniku Delo in tedniku Mladina.

V zapisu finske televizije ob objavi dokazov iz policijske preiskave v slovenskih in hrvaških medijih je vodja kriminalistične preiskave Kaj Erik Björquist ponovno potrdil, da je bivši slovenski premier Janez Janša osumljen storitve kaznivega dejanja.

Berglund ob tem opozarja, da Janša še naprej vztraja, da ni imel nobene vloge pri nakupu oklepnikov. Ter da sistematično ponavlja, da se ni srečal z nikomer iz Patrie, niti prek posrednikov.

Pred osemnajstimi meseci sem dejal, da je Patria podkupila Janšo. Zame kot avtorja oddaje je bila ključna zaščita mojih novinarskih virov. Zato sem se odločil za neobičajno rešitev in v oddaji nisem predstavil nobenih dokazov. Zahvaljujoč slovenskim osumljencem je zdaj do objave nekaterih dokazov vendarle prišlo. Sam nisem imel nič pri objavi teh dokumentov,“ je zapisal Berglund.

Janševe trditve, da ni imel nobene vloge pri nakupu oklepnikov Patria, ti dokazi demantirajo, je poudaril.

Na blogu je Berglund objavil tudi pet dokumentov, ki so del gradiva, zbranega v policijski preiskavi, in  prikazujejo Janševo vlogo. „To je le majhen del dokumentov na podlagi katerih je bila narejena oddaja ‘Resnica o Patrii’. Tako jaz kot YLE se še naprej zavezujemo zaščiti naših virov, čeprav nam to morda v trenutnem položaju ne prinaša koristi. Kakorkoli, z zaščito novinarskih virov se ne trguje, niti se od nje ne odstopa,“ je še pribil.

Kaj bo Berglund povedal vodilnim svetovnim pravnikom in odvetnikom na konferenci v Pragi ni znano. Verjetno pa bo pojasnil, da je pri oddaji ‘Resnica o Patrii’ šlo le za običajno novinarsko preiskavo zapletenega in obsežnega korupcijskega posla. Kakor tudi, da pri tem ni šlo za nobeno zaroto.

Tisti, ki bodo želeli slišati predavanje, bodo morali globoko seči v žep. Samo kotizacija za udeležbo na konferenci IBA v Pragi namreč znaša najmanj 960 britanskih funtov, brez stroškov bivanja in prevoza. To je za ugledne svetovne odvetniške družbe seveda zanemarljiva vsota. A za slovenske pravnike in uradnike je lahko to precejšnja ovira.

Kot je videti iz marsikaterega medijskega zapisa v Sloveniji ali iz blodenj objavljenih na spletni strani SDS, pa utegne biti še večja ovira soočenje z realnostjo, ki jo na strokovnih konferencah podajajo uveljavljene svetovne pravniške organizacije - da je afera Patria ena od največjih evropskih afer.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
158 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Zgaga pa ostaja zgaga!

    • android je rekel/-la:

      Zgaga se lahko razume tudi nekoliko drugače:

      http://mediawatch.mirovni-institut.si/bilten/seznam/36/novinarji/

      Gojko Bervar

      Na črnem seznamu

      Blaž Zgaga je danes na cesti. Dobro, bodimo natančni, je svobodni novinar, ki pa mu skoraj nihče noče objavljati, torej je de facto na cesti.

      »Mafijsko ozadje tranzicijske levice Zgago že dalj časa uporablja in verjetno plačuje za umazane posle.« - Predsednik SDS Janez Janša[1]

      »Nikoli se nisem spraševal, ali je novinarstvo ugleden poklic ali ne, privlačilo me je to, da si vedno sredi dogajanj, pa to kakšna so razmerja med tistimi, ki odločajo in javnostjo.« - Blaž Zgaga[2]

      »Cena za novinarsko svobodo je strašna.« - Blaž Zgaga[3]

      Nič ni čudnega, da ima Janez Janša Blaža Zgago v želodcu. Očitno ga ima za glavnega avtorja afere Patria, saj hkrati dodaja, da so slovenski novinarji vse izjave o kupčiji z oklepniki položili v usta Fincem. Tolikšnega spoštovanja nad močjo novinarskega dela, ki ga kaže nekdanji predsednik vlade in sedanji šef največje opozicijske stranke, doslej ni izkazal še nihče od politikov. Čeprav uvodni navedek sicer namiguje na to, da je menda Blaž Zgaga le marioneta v rokah levičarskih politikov iz ozadja, pa je predsednik SDS novinarjem pripisal zares veličasten vpliv na oblikovanje javnega mnenja, ne le doma, ampak tudi v tujini. Janša ima seveda še vrsto drugih razlogov, da je Zgago uvrstil na svoj črni spisek – zanesljivo mu je grdo zagrenil življenje s peticijo proti cenzuri, ki je v javnost prišla ravno v pravem trenutku, torej tedaj, ko je vrsta novinarjev začutila, da je njihova poklicna svoboda ogrožena, da je treba nekaj narediti. Tako hudo, da je dve tretjini svojega nastopa ob glasovanju o zaupnici, ki jo je v parlamentu izsilil sam, namenil novinarski peticiji. Logika vsakega nastopa ob glasovanju o zaupnici vlade bi namreč bila, da predsednik vlade govori o dosedanjih uspehih, napove nova bleščeča dejanja – tako pa se je Janez Janša tedaj v glavnem ukvarjal z Blažem Zgago, 571 podpisniki in njihovimi domnevnimi botri. Samo mimogrede je nekaj navrgel še o uspehih vlade.

      Kdo je torej Blaž Zgaga, ki spravlja politike (in kot se bo pokazalo pozneje, tudi svoje urednike) iz tira in jim povzroča »bele noči«?

      Morda bi vsi mirneje spali če ne bilo avtoštopa – načina, s katerim je ta nekdanji Medvodčan največkrat prepotoval razdaljo med domom in gimnazijo v Šentvidu. Takrat je bila v zraku še možnost, da se odloči za študij fizike s poudarkom na astronomiji, a se je kmalu premislil in se odločil za ekonomijo in sociologijo. Avtoštop je spodbudil raziskavo Avtoštop – kultura in subkultura v okviru gibanja Znanost mladini. Novinar Dela Janko Svetina, mu je predlagal naj naredi povzetek, in iz tega je nastal njegov prvi članek, ki je bil takoj objavljen v Sobotni prilogi Dela – dosežek, ki za novopečene novinarje, ki se najprej dolge mesece ukvarjajo z vestičkami in tiskovnimi konferencami, pomeni le mokre sanje. Med počitnicami po prvem letniku je na Delu vprašal, če bi jih njegovo sodelovanje zanimalo – čez dva dni je že plaval v novinarskih vodah, ne da bi ga sploh vprašali, če zna plavati. In usoda, ta večna šaljivka, ki se igra z našimi življenji, mu je za prvo opravilo (tako kot vsem začetnikom) zapisala poročanje s tiskovne konference o knjigi Janeza Švanjcerja Ubranili domovino, ki so jo ob avtorju predstavljali vsi člani generalštaba in obrambni minister Janez Janša. Počitniško sodelovanje se je nadaljevalo v jesensko, jesensko v zimsko in iz ambiciozno zastavljenega načrta o dveh študijih izrinilo ekonomijo; ostala je le sociologija. Človek, ki je na Delo vstopil skozi glavna vrata (Sobotno prilogo), je zdaj opravljal ves drobižčkasti novinarski posel vseh začetnikov. A predstave, da je novinarstvo še kaj več od tega, so seveda ostale. Zanimivo se mu je zdelo, kako preiskovalno se je kolega Igor Guzelj loteval stranpoti privatizacije. In potem je prišla tudi njegova priložnost – zgodba o nakupu 40 milijonov nemških mark vrednih radarjev za vodenje zračnega prometa, ki so zaradi političnih spopadov obležali v skladišču. Vojna in vojska ga je ves čas zanimala kot socialni fenomen. In leta 1995 je novinarsko vstopil na področje, ki zaradi nujne skrivnostnosti pri enem delu dejavnosti ponuja možnosti zlorab pri drugih delih, ki bi morali biti sicer pod nadzorom javnosti. Njihova razkritja pa povzročajo eksplozije ob katerih obležijo mnogi – akterji, pa tudi tisti močno in le rahlo povezani, včasih tudi novinarji.

      Zgodba o smrti agentov
      »Kljub temu, da imajo le operativno znanje, so v Sovi ob reaktiviranju prevzeli vodstvene funkcije, ki zahtevajo visoko stopnjo izobrazbe in temu primerno plačo, medtem ko mladih, ki naj bi jih nasledili, do danes, po štirih letih, niso usposobili.« (Operativci plačani kot profesorji, Delo, 2. junij 1997)

      Čeprav je bil članek o ponovni zaposlitvi upokojenih uslužbencev podpisan s psevdonimom E. N., so v Sovi hitro izvedeli, kdo je pravi avtor. Urednik Sobotne priloge mu je zatem dejal, da ne bo nikoli več pisal za prilogo, kar je pripomoglo k prestopu na Večer.[4]

      Leta 1998 je prestopil k Večeru, kjer je bilo, kot pravi, najprej vzdušje takemu delu še naklonjeno, potem so ga začeli vse bolj stiskati. To je bilo hkrati njegovo najbolj plodovito obdobje. Ena od eksplozij z mednarodnim ozadjem (in poznejšim odzivnim pritiskom) je bila obravnave zgodbe o tem, da je slovenska obveščevalna služba velikodušno ponudila ameriški obrambni obveščevalni agenciji (DIA) svojo obveščevalno logistiko. Objavi je sledila preiskava v stanovanju, grožnje o pregonu zaradi izdaje vojaške skrivnosti, očitki, da je povzročil smrt nekaj ameriških agentov, končalo se je pa z molkom, umikom obtožbe v predkazenskem postopku in mednarodnim novinarskim zaznavanjem te zgodbe. Zgodba o smrti agentov se je izkazala za konstrukt, ki naj obremeni avtorja, a so ga pravočasno razkrili, čeprav se je kot laž v političnem prostoru ponavljala tudi po tem.

      »Vse do poznih nočnih ur in še včeraj od zgodnjega jutra do desetih dopoldne naj bi bili odgovorni čistili arhive OVS, predvsem podatke in dokumentacijo o tajni operaciji Sava.« (Izmenjava podatkov brez odobritve?, Večer, 9. junij 2000)

      Razkritju ameriške obveščevalne operacije so sledile hišne preiskave, grozilo mu je do pet let zapora. Obrambni minister Janez Janša ga je javno razglasil za »nevarno osebo«.[5]

      Delati z viri znotraj vojaških in obveščevalnih struktur je za novinarja veliko tveganje. Kako vedeti, da te nočejo izkoristiti za neke povsem zasebne, pa morda tudi za obveščevalne cilje. Zakaj so se obrnili ravno nate, ne na koga drugega? Blaž Zgaga pravi – zaradi zaupanja. Kot zdaj že zares izkušen novinar mora vedeti, da tudi zagotavljanje, da zaupajo prav njemu, še vedno nič ne pomeni. Kako torej odkriti, kaj je »zadaj«? Sam pravi: to rešuje čas. Včasih je pač treba čakati toliko časa, da stvari, ki bi zadovoljile neki zasebni interes, postanejo nepomembne, in ob tem tvegati, da bo obveščevalec šel k drugemu. Da ta metoda kar trdno stoji, dokazuje to, da ob vseh eksplozivnih temah, o katerih je pisal, ni doživel ne kazenskega pregona ne civilne tožbe. Preiskavo stanovanja da, zaslišanja tudi, tožbe pa ne niti pri zgodbi o Patrii, pri kateri Janez Janša sicer toži vsevprek.

      »Kot smo izvedeli od dveh virov v Sloveniji, želijo finski kriminalisti zaradi vpletenosti v afero zaslišati predsednika vlade in Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janšo. Da to drži, je potrdil tudi finski vir.« (Patria podkupila Janeza Janšo?, Vest.si, 1. september 2008)

      Predsednik vlade Janez Janša ga je dan zatem izpostavil kot krivca za zaroto pred volitvami. Janševim besedam še danes sledijo številni slovenski mediji, na spletu so se pojavili pozivi k fizični likvidaciji. Janšo so kriminalisti sicer zaslišali 15. oktobra 2009.[6]

      Zgaga ima za sabo kar precejšnjo kilometrino: objavil je več kot 2500 člankov, vesti, poročil in komentarjev v slovenskih medijih, njegova besedila so povzeta ali objavljena v vrsti tujih medijev – Guardianu, Observerju, Prague Post, Jane’s Defence Weekly, Jane’s Inteligence Review, Jane’s Sentinel Security Assessment; precejšnji del referenc ga navaja tudi kot prvega podpisanega pod novinarsko peticijo proti cenzuri. Človek bi rekel, da se po vsem tem zanj mediji kar tepejo. A ko se je s kritičnim člankom oktobra 2007 Dober Večer in lahko noč, v katerem je opisoval razmere v časopisu, poslovil od Večera, je, tako se zdi, za ostale medije postal kužen. Razen v neplačanih spletnih medijih vse teže objavlja, si njegovih storitev v slovenskih medijih nihče ne želi več. Zakaj se to dogaja, je pravzaprav težko ugotoviti.

      Če bi si dal, kaj dopovedati
      Odzive na poizvedovanje, zakaj je tako, je mogoče razdeliti v tri skupine. Njegovi novinarski kolegi najpogosteje pritrjujejo, da je Zgaga vztrajen in sposoben novinar z dobrimi viri. Mimogrede omenijo, da ga je izkušnja stigmatiziranja spremenila. Tudi sam pravi, da so napadi nanj vplivali tudi na njegove bližnje, da ti trpijo zaradi njegovega novinarskega dela. Na drugi strani ga uredniki, ki so imeli opravka z njim, najpogosteje prikazujejo kot težaškega in problematičnega tipa, polnega samega sebe, ki ne upošteva uredniških nasvetov, ki pa da bi jih krvavo potreboval. Eden od njih je celo dejal, da bi izvrstno funkcioniral, če bi si dal kaj dopovedati. Druga skrajnost med ocenami je, da je paranoik, ki povsod vidi zarote. Tretji urednik iskreno priznava, da je Zgaga problematičen – ne za uredništvo –, ampak za uprave, ki se bojijo, da bodo njegovim člankom sledile tožbe. Sam Blaž Zgaga pravi, da je bila večina sporov z uredniki pravzaprav spor o poklicnih merilih, kjer se uredniki niso znali izviti iz povezanosti z upravo in marketinškim delom hiše. Ta previdnost urednikov pa po svoje tudi pripoveduje zgodbo o sodobnem slovenskem novinarstvu.

      Blaž Zgaga je danes na cesti. Dobro, bodimo natančni, je svobodni novinar, ki pa mu skoraj nihče noče objavljati, torej je de facto na cesti. Ponudi članek, pa mu kratko malo ne odgovorijo. Za razliko od mnogih drugih »svobodnjakov« je za njim precej uspešna kariera, ki bi morala pomeniti referenco uspešnosti in kvalificiranosti, pa, namesto veselja, da imajo »izdelanega avtorja«, večino urednikov spodbuja k previdnosti – njegovo delo prinaša komplikacije. Kot sta, naj se malo igramo, komplikacije povzročila razkrivalca Watergata Carl Bernstein in Bob Woodward; čeprav pri tem ne primerjamo družbene teže novinarskih prispevkov, so ju prav tako sprva gledali sumničavo. Celo mediji in njihovi lastniki, ki dobičke kujejo tudi, če ne predvsem iz afer, tehtajo med stroški z odvetniki in sodišči, pa težavami, ki jih kakšno od razkritij prinese, in na drugi strani lagodnostjo, ki jo prinaša življenje brez teh raziskovalnih projektov. In izberejo lagodnost.

      1 Delo, 9. septembra 2009, str. 5.
      2 Blaž Zgaga v pogovoru z avtorjem, 12. oktobra 2009.
      3 Blaž Zgaga v pogovoru z avtorjem, 12. oktobra 2009.
      4 Iz arhiva Blaža Zgage.
      5 Iz arhiva Blaža Zgage.
      6 Iz arhiva Blaža Zgage.

    • ANDRO idi je rekel/-la:

      Lep komentar android.
      Dokler v sloveniji obstojijo navijači leve in desne istoznačne frakcije bo voz peljal vseskozi v isto smer.
      Realni sektor ustvarjalnih iz države - organiziran kriminal v državo.

    • šifra je rekel/-la:

      SPRAŠUJEM SE ZAKAJ NEKATERI ZGAGO IMAJO ZA ” ZGAGO”….?
      BREZ SKRBI SE, BO POKAZALO ,KDO JE (PRAVA)ZGAGA,KI DELA ZGAGO….!

    • konec je rekel/-la:

      rdeči prostitut , ki se ima za novinarja, je pač moral še enkrat na delo……..ha, ha, ha,ha, ha, ha, …

    • Rdeči komunistek je rekel/-la:

      Še dobro, da imamo Zgago, ki obudi kraljico afer vsake toliko. Čeprav desnica poskuša napihniti Ertla do te mere je jasno, da afere kot je Patria Slovenci še nismo imeli.

    • Na tone dokazov je rekel/-la:

      Berglund ima na tone dokazov.
      Kos ima na tone dokazov.
      Cvikl ima na tone dokazov.
      Zgaga ima na tone dokazov.

      Ampak kje je zadeva? Tam kjer je bila pred volitvami leta 2008. Pri famozmi oddaji iz Finske.

  • marko je rekel/-la:

    BOMBA od članka! :-)

    • Q_ je rekel/-la:

      …natančno tako. Žalost pa je, da bomo morali od zunaj odplesti domače štrene.

  • skorumpirani Janša je rekel/-la:

    Janša je največji skorumpiranec med evropskimi politiki. Glavni ‘junak’ največje evropske korupcijske zgodbe, v katero so bili vpleteni politiki iz držav članic EU. Lopovski bandit bi moral izginiti s politične scene…

    • postar je rekel/-la:

      res je!

      a ker noče sam, ga bodo pač morali odpeljati finski policaji :-)

    • Iax je rekel/-la:

      Med arestanti je menda precej t.i. povratnikov.

    • Na tone dokazov je rekel/-la:

      Zakaj Janša še ni v zaporu, če imajo vsi miljon dokazov? Zakaj se je potem Kos včeraj ven vlekel, da on ni nikoli govoril, da je Janša vpleten in da ga je vrglo na rit, ko je videl konec oddaje od nadobudnega Finca?

      Zgaga se samo znova in znova ponavlja in govori o nekih fantomskih dokazih, ki naj bi jih nekdo imel, a jih ni še nihče videl…

    • mujo je rekel/-la:

      morda pa jih Finci še nočejo pokazati slovenski policiji, ker bi jih Barbara Brezigar nemudoma pokazala osumljenemu Janši?

      niso tako butasti ti Finci.

  • nemesis je rekel/-la:

    Ma,dej Berglund,dokaze pošlji na sodišče v Novem mestu,pa bo.

    • Manitou je rekel/-la:

      Tale tožba na sodišču v Novem Mestu je ena največjih blamaž Janeza Janše. Približno tako, kot da bi Castro tožil ameriškega novinarja (ki živi v San Franciscu) na okrožnem sodišču v Havani.

    • obama je rekel/-la:

      Manitou je rekel/-la:
      2. marec, 2010 ob 12:04
      Tale tožba na sodišču v Novem Mestu je ena največjih blamaž Janeza Janše

      če se ne motim,smo skupaj s Finci v isti državi…

    • Manitou je rekel/-la:

      Zelo se motiš. Smo v isti zvezi držav.

    • Q_ je rekel/-la:

      ….ti ima jurisdikcijo samo nad delo delovanja njenih zveznih enot.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Ne čujem dobro! :)))

    Berglund na konferenco v Prago, J, BP in BB pa v mednarodno osamo. Še dobro, da poznamo svojo izhodno strategijo.

  • Šefket Ramadani je rekel/-la:

    belosvetska zavera protiv druga Janse!

  • partizan je rekel/-la:

    celo ameriški advokati so se zarotili proti Janši! haha

    še malo, pa se bo proti njemu zarotil ves svet. tako kot se je pred leti zoper Srbe in Miloševiča.

    in takrat bo res izgledal “svet kot zarota.” (Spomenka Hribar, 1996)

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če sklepam po tem, kake avtoritete so se ga lotile v svojih komentarjih, je z Janšem konec!

    Nekateri celo vedo, da je kriv, le dokaze skrivajo, kot kača noge!

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, nikomur ni nič dokazanega. Vsi so nedolžni. :)
      Potem smo lahko povsod preprosto tiho.
      Tako ko kaj očitamo kučanom, jankovićem, kresalkam, kot tudi ko janšam.
      A imamo kjerkoli kakršnekoli dokaze? Je kdo obtožen IN obsojen?
      No glede na to, da je odgovor negativen, očitno torej vsi sklepamo iz dosedaj videnega (in ne na podlagi dokazov oz. uradne resnice).

    • Forestina je rekel/-la:

      Vse je kriv Kučanov klan ;)

    • Mimi je rekel/-la:

      :) Palčkovski murgelj. :o)))

  • obama je rekel/-la:

    Predlagam,da sodelujočim na konferenci zapoje še major Troha…”Rapsodijo ugrabljenega” na besedilo Blaža Zgage

  • xxx je rekel/-la:

    V čem je razlika med dokazi o podkupninah in jetijem?

    Jetija so baje že videli.

  • Joško! je rekel/-la:

    Samo je pa treba priznat, da je Janša največji car od carjev! Toliko očitkov pa niti enega dokaza! Vsaka mu čast!

  • partizan je rekel/-la:

    domobrančki,

    preberite še enkrat:

    “V zapisu finske televizije ob objavi dokazov iz policijske preiskave v slovenskih in hrvaških medijih je vodja kriminalistične preiskave Kaj Erik Björquist ponovno potrdil, da je bivši slovenski premier Janez Janša osumljen storitve kaznivega dejanja.”

    tu ne gre za neko interpelacijo, gre za predkazenski postopek več evropkih policij zoper vašega vodjo!

    morda se bo lahko skril le kje na Tasmaniji, pa še tam mu bo verjetno Interpol za petami (tam ne zalagajo depeš, kot slovenska policija).

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PARTIZAN, še boš bežal pred domobrančki!

      V katerem bežbataljonu, si rekel, da si služil?

    • obama je rekel/-la:

      “V zapisu finske televizije ob objavi dokazov iz policijske preiskave v slovenskih in hrvaških medijih je vodja kriminalistične preiskave Kaj Erik Björquist ponovno potrdil, da je bivši slovenski premier Janez Janša osumljen storitve kaznivega dejanja.”

      ..kdaj bo pa obtožnica?

    • partizan je rekel/-la:

      @MEFISTO

      jok,

      vse kaže, da bo vaš vodja J bežal pred Interpolom kot navaden kriminalec. pa če se vsi po vrsti zberete na ulicah in trgih.

      @obama

      kaj ne znaš prebrati, kaj je v narekovajih?

      če bi zadevo vodila vaša Barbara Brezigar bi bilo že zdavnaj vse zavrženo, tako kot je zavrgla pregon policajskega ministra Mateja ob 57-milijonski investiciji brez javnega razpisa za hišno Janševo gradbeno podjetje Imos (le kdo je obnavljal Triglav oziroma MORS ali Bežigrajski dvor?)…

    • obama je rekel/-la:

      e moj Bata Živojinović,če si zadevo bolje sprelmlja,ni noben državni ogran vključno s Kardeljtesom odločil,da je pogodba nična…Alzo…

  • Joško! je rekel/-la:

    Zgaga naj bi prejel podkupnino od finske televizije YLE! Dokazi so, sojenje bo v sredini leta 2011! Če pa me bo Zgaga tožil bom pa spisal kakšen blog, ki bom ga obtoževal brez dokazov in razglasil za afero vseh afer! Če pa še to nebo dovolj bom pa poslal Ziherla v ogenj, da pove da se Zgagi blede! Če pa še to nebo dovolj bom pa še svojega odvetnika Zdolška aktiviral! Zmaga je zagotovljena….. v Severni Koreji!

    • Q_ je rekel/-la:

      …. ej, dej poskusi še enkrat z enostavnimi logičnimi povezavami. Prosim.

  • Goethe je rekel/-la:

    potem se bodo pa čudili ko bo J v naslednjem mandatu 2010-2017 preganjal te rdeče rokohitrce

    • partizan je rekel/-la:

      ja, Slovenija bo pa izolirana vatikanska provinca, izključena iz EU, v kateri bo z nasiljem vladal organizirani kriminal in fuehrer Janša.

    • obama je rekel/-la:

      upajmo da res…Na Metelkovi bo kapela in samostančič

  • marjetica je rekel/-la:

    Razmišljam ,če že danes lahko nazdravimo zmagi resnice?

    • obama je rekel/-la:

      lahko,lahko…kot že večkrat v zadnjih 18 mesecih

    • mojmir je rekel/-la:

      prav zaradi vse bližjega razkritja resnice v zadevi Patria se Janši in njegovi drhali tako mudi s spomladanskimi druženjem na ulicah in trgih.

      samo tako se lahko zaščiti pred sodnim pozivom - s prevratom!

      a glede na zgornji članek, v tujini prav dobro vedo, za kaj gre. zato verjetno namerno vzpodbujeni nemiri s strani Janševe falange ne bodo ostali brez posledic.

    • obama je rekel/-la:

      vejo,kakopak,da vejo..američani že eno leto nimajo ambasadorja v “drugorazredni komunistični državi”

  • Visosti je rekel/-la:

    Zaradi sence nekega vosla se prepirate, boh vas nima rad; državca pa tone, z njo vred pa vsi vi zravn

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    J je nedolžen, vam garantiram.

  • zorge je rekel/-la:

    Zadnji čas je, da se z JJ začne ukvarjati tudi mednarodno sodišče v Hagu.Saj je z n edovoljeno z orožjem po vsej verjetnosti vzpodbujal in daljšal vojno na Balkanu. V razmislek.

    • mojmir je rekel/-la:

      Hrvaška mora že poročati Haaškemu sodišču o transportih v Bosno. Prav danes so to objavili. Menda to zahteva Radovan Karađič.

      Če bo kaj podobnega zahtevalo tudi od Slovenije, bo veselo. Janša, Zagožen, Lovšin, Brezigar, sami vojni dobičkarji in orožarska banda!

    • obama je rekel/-la:

      Če bo kaj podobnega zahtevalo tudi od Slovenije, bo veselo. Janša, Zagožen, Lovšin, Brezigar, sami vojni dobičkarji in orožarska banda

      in nadaljujemo :Hasan Čengić,Alija Izetbegović,Milan Kurčan,Phillys Kaminsky,Šajke Dan,Šimon Perz,Jelko Kacin,Jure Cekuta,Walter Wolf,Heddy Laks..sami vojni dobičkarji in orožarska banda

    • angie je rekel/-la:

      Karađić zahteva tudi, da se razkrinkajo vsi prodajalci orožja, ki so omogočili masaker na brdovitom Balkanu.

  • MALI STALIN-KOZAVI je rekel/-la:

    UDbovsko zmene ZGAGA,čim prej se dobro skrij in bodi skrit!Že čez nekaj mesecev,to ti garantiram,boš kot se reče JEBAL JEŽA tako,da ti noben murhgeljski ali drugi hostarski relikt ne more več pomagati.Najebal si in ti še kar izzivaš svojo usodo.Tudi udbaši in pomagači ti ne morejo več pomagatiAdiee.

  • angie je rekel/-la:

    Neverjetno,
    glede na objavljeno v kolumno, bi človek pričakoval, da bodo Mefisto in njegova kamarila udarili z vsemi topovi po avtorju.

    Pa se je Mefist prjavil zgolj z nekaj vaškimi zamerljivkami na računa partizana….

    • mojmir je rekel/-la:

      morda pa so pred parlamentom demonstrirali z Ljudmilo Novak proti družinskemu zakoniku in trenirali za spomladanske ulice in trge ;-)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGY pravi: “Pa se je Mefist prijavil zgolj z nekaj vaškimi zameljivkami na račun partizana…”

      ANGY, površno si zadel mojo terminologijo!

      Jaz bi namreč v tem kontekstu uporabil besedno zvezo: “… bežečega partizana”

  • mujo je rekel/-la:

    Zanimivo, kako so desnjakarji tiho, ko dobijo v članku toliko dokazov z linki, da v Evropski uniji afero Patria sprejemajo kot resno kriminalistično preiskavo in ne kot zaroto.

    Je muca jezik popacala?

    • konec je rekel/-la:

      V Eu, ne vedo niti kje Slovenija, komaj toliko kje je Finska….., da o janši ne govorimo , o patriji pa itak …..
      recimo, ti vsevedi, ali bi vedel - ne da bi pogledal na internet, kdo vlada sedaj na norveškem, ali estoniji, ali kakšno ime večjega poljskega ali portugalskega podjetja……

      ……je le politika…le kurberije in laži…vsak novinar ima botra, lastnika, zgaga toliko bolj….

  • xxx je rekel/-la:

    Saj pravim… V čem je razlika med dokazi o podkupninah in jetijem?
    Jetija so baje že videli.

    Naj se že enkrat zadeva zaključi… torej dokaze ven in če je kaj spornega naj se ljudi zapre. Če to ni res pa naj se zapre tiste, ki so naredili konstrukt.

    Tudi prav je, da se novinarja toži. Če ima dokaze je stvar zaključena. Če jih nima pa naj odgovarja za svoj konstrukt.

    • mujo je rekel/-la:

      no,

      če je največje mednarodno združenje odvetnikov tolikanj zadovoljno z Berglundovimi dokazi, da ga povabijo kot predavatelja na letno konferenco, pa bi morda tudi tvoja malenkost verjetno lahko malce preverila možgansko kolesje.

      sicer pa je Berglund dokaze o Janševi vpletenosti objavil in komentiral na svojem blogu zgoraj:

      http://blogit.yle.fi/mot/vuotoja-sloveniasta

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Še dobro, da ni komentiral Marsovcev na svojem blogu.

    • mujo je rekel/-la:

      ko piše črno na belem, pa ne znati prebrati PM Jansa.

      pravi janšistični Butalci!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Pisanje Berglunda ima v mojih očeh ravno tolikšno vrednost kot besede Katarine Kresal in Gregorja Golobiča.

      Ampak saj ni problema; kar naj predloži dokaze o Janševih gorozodejstvih, ne pa da pisari po svojem zanikrnem blogu.

      Če jih seveda ima.

    • mujo je rekel/-la:

      še enkrat, posebej za licenciranega pisarja ( in za vse tiste, ki potrebujejo dodatno svetovanje za surfanje po internetu)!

      klikni na spodnji link:

      http://blogit.yle.fi/mot/vuotoja-sloveniasta

      v spodnjem delu besedila v finskem jeziku, ki se ti bo pojavilo na zaslonu, boš opazil 5 (pet) črnih številk v vrednosti od 1 (ena) do 5 (pet), poleg njih pa naslov dolg nekaj besed v modri barvi.

      Klikni na te modre besede in pred ekranom se ti bodo pojavili DOKAZI o vpletenosti Janše v afero Patria!

      Bo šlo?

      (Aja, dokazi so seveda v angleščini. Če ne znaš angleško, si pomagaj z google translate. Sporoči, če potrebuješ tudi navodila za uporabo prevajalnika.)

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ah, končno…

      Neizpodbiten dokaz zoper Janšo. Je že praktično obsojen.

      Zeeeeeh….

    • Mimi je rekel/-la:

      Mujo: hvala za link (in razlago! ;) glede na to da ne znam finsko, bi prec zaprla, ker pa si tako lepo obrazložil, sem na vse kliknila in je tako kot praviš).

      Dvorni… - kaj pa še hočeš?
      Bi ti bili zadovoljiv dokaz (ko bi videl med množico obremenilnih dokumentov v zadevi, s katero bi se ukvarjale ŠTIRI države) objavljeni številni kompromitirajoči maili Kresalove, Senice… Kučana, kogarkoli… v aferah, kjer se pa tebi zdi, da je vse na dlani in praktično dokazano?
      Skromno si upam predvidevat, da se ti ne bi zdelo tako zelo ‘zehh’. :)

    • postar je rekel/-la:

      heh

      dvorni pisar hoče dokaz, da je Janša nedolžen!

      ha ha

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Moje skromno mnenje o novinarskih dosežkih Zgage in Berglunda je nepomembno, kot tudi mnenje o teh njegovih “dokazih”.

      Preseneča pa me samo to, da po 18 mesecih še ni obtožnice, ko pa so vendar vsa tožilstva galaksije seznanjena s temi izjemnimi rezultati novinarsko - policijske preiskave.

  • konec je rekel/-la:

    ha, ha, ha, ha, ha, …prijatelja novinarja pač mislita, da sta zelo pomembna, ker razmišljata enako, ker služita za enake in občujeta z enakimi, …ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • konec je rekel/-la:

    a res kdo verjame tem plačancem, ki se imajo za novinarje?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Seveda takšna oseba obstaja.

      Sama sebe naziva z “Lucko”.

    • Mimi je rekel/-la:

      Smo na netu: ne rabim(o) (zgolj) verjeti novinarjem.
      Preprosto lahko spremljamo/gledamo politike, kaj kej pravijo (ki so si pač res izbrali nek medij za svoje izfuravanje, kadar govorimo o medijih kot posrednikih).
      Medij je pa tudi brez novinarjev (kot oseb oz. ne glede na njihovo osebno udeležbo, prepričanje itd.): nekdo preprosto posname s kamero (kar v tistem hipu vidi vsaj 500 očividcev), neka stranka objavi nekaj na svojem sajtu… itd.
      Pa človk lohk kaj sklene takole. :)

  • Valter Hudovernik je rekel/-la:

    Za Mednarodnim združenjem odvetnikov (International Bar Association) se ekriva levi trojcek z Milanom Kucanom na celu in namen konference je samo oblatiti ime Janeza Janse.

    • mujo je rekel/-la:

      bilo kuda, Udba svuda!

      hudo bo šele potem, ko bo J ugotovil, da mu je tudi Urško podtaknila Udba (U = U)

  • konec je rekel/-la:

    Senica bo gotovo tam, glede na znano “politično” orientacijo tega Združenja. Nato bo “pravim2 novinarjem povedal kaj napisati.
    Ta organizacija ima pač “liberalni” pedigree, to je bilo razvidno pri politične udejstvovanju prejšnji mesec na Poljskem (v veliko bolj pomembnem dogodku)…..oz. zgodba o Mirosławu Wyrzykowskiju.
    Ampak o tem bo rdeči prostitut vse zamolčal.

    • Q_ je rekel/-la:

      …. saj ne vem, ali upam ali ne, da sam sebi verjameš.

    • mujo je rekel/-la:

      pozabil si povedati, da so na konferenco menda povabili tudi kužke, zlasti bulmastife…

    • konec je rekel/-la:

      je pa lepo od vas, da ne skrivata vaše ignorance in neznanja…..ha, ha, ha, ha, ha

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Vsi joškoti in obamati in mefistoti in konci in podobni: VELIKI POK ŠELE PRIDE, pa se lahko tudi na trepalnice mečete: In to nima zveze z nobeno butasto politiko.
    In maščevanje kolaboracije je lustracija. To je to konec.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Prepisal bom prvih šest povedi iz članka slovenske wikipedije o drami: Čakajoč na Godota:

      Avtor Samuel Beckett je tragikomedijo Čakajoč Godota napisal najprej v francoščini, prvotni naslov je bil V Čakanju. Z grotesko je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu. Z ironijo je opisal človekovo tesnobo, obup, strahove, muke, pričakovanja in absurdnost bivanja. Dva potepuha- klošarja, Vladimir(Didi) in Estragon(Gogo) se vsak dan srečujeta na cesti, poleg nekega drevesa in čakata na Godota. Godot je prispodoba za boga, upanje in smisel. Vsak dan k njima prihaja deček, ki jima vliva upanje, da bo Godo zagotovo prišel naslednji dan.

      Ja dragi moji…saj bo. Buci, buci… Godot bo jutri nedvomno prišel.

      hahahahahahaha

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Pa še to. V veliko slovensko - avstrijsko - finsko - švedsko - ameriško - IBA zaroto proti JJ-ju je potrevbno nekako vkomponirati še afero bulmastifi. A ne bebci.
    Še dobro, da bodo vsaj bulmastifi potegnili z njim in ne proti njemu

    • konec je rekel/-la:

      a je to TO , samo zato ker si rdeči prostitut izmisli nekaj vrstic po naročilu?…ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha

  • 007 je rekel/-la:

    Črnuhi! Bliža se vam KONEC. Počas zberite novga Mesijo. Imam predlog. odličen nadomestek bi bil GRIMS.

    • konec je rekel/-la:

      sanja rdeča svinja kukurus….ha, ha, ha, ha, ha,

    • postar je rekel/-la:

      tudi kak Jerovšek al Gorenak ne bi bila slaba.

      en bolj blesav od drugega.

    • Forestina je rekel/-la:

      Virant čaka.

    • Mimi je rekel/-la:

      Meni se je zdel Virant v prejšnji vladi med redkimi OK do skoraj čisto konca.
      Potem se je pa še “okužil” s tem Janšinim negativizmom, sovražnim in malo nesramnejšim načinom, pa je izgubil precej pik pri meni.

    • pirančan je rekel/-la:

      Joj ali ni preveč podoben Goebels-u -samo usnjen plašč mu manjka.

  • ivan je rekel/-la:

    Administrator bi moral odstraniti grožnje z fizično likvidacijo, ki jih obljublja mali kozavi stalin. To kar on piše je kaznivo dejanje.

    • konec je rekel/-la:

      svinjarije morajo stati monopol rdečih svinj? a to želiš povedati?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Prebral sem zapis malega stalina -kozavega.

      Kje točno v njegovem pisanju prepoznaš grožnjo, kje fizično likvidacijo in kje kaznivo dejanje?

  • ska je rekel/-la:

    J - kot baraba!
    dejmo Barbara, z resnico na dan!!!
    Zakaj hudiča te država plačuje, upam, da za pošteno delo,,,

    • postar je rekel/-la:

      plačuje jo, da v Tožilstvu Brezigar d.o.o. na stroške davkoplačevalcev zaposluje svojo hčer in sina

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Pisarček. Lahko pride Godot, ali JJ, ali Bog, ali kdorkoli. Jaz ne rabim nobenega. Za razliko od..

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ne joči volkec…jutri bo prišel. Zagotovo. Obljubim.

      hehehe

  • France je rekel/-la:

    Dokazi so bli pa mu jih je pes pojedel!

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Belo SDS-ovsko zmene DVORNI PISAR Z LICENCO,čim prej se dobro skrij in bodi skrit! Že čez nekaj mesecev,to ti garantiram,boš kot se reče JEBAL JEŽA tako,da ti noben grosupeljski ali drugi beli relikt ne more več pomagati.Najebal si in ti še kar izzivaš svojo usodo.Tudi Črna roka in pomagači ti ne morejo več pomagati Adiee.

    Če misliš, da je to grožnja, si pa res bebec. A ne.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ponavljam vprašanje:

      Kje točno v komentarju malega stalina -kozavega vidiš grožnjo, kje fizično likvidacijo in kje kaznivo dejanje?

      Bo šlo ali ne?

  • Aljo je rekel/-la:

    In vrgel je kost, ter se histerično smejal…heh, nič ne bo od te afere. Preveč močnih ljudi in podjetij vpletenih, najebal bo pa kakšen kokošar…

    • mujo je rekel/-la:

      med močnimi ljudmi in podjetji, ki se bodo zbrali na konferenci IBA v Pragi bo predaval tudi Berglund.

      kaj bo iz te afere bodo povedali finski policaji.

    • kos 119 je rekel/-la:

      @mujo

      Če bi bil pismen, mujo, bi lahko že prebral in razbral, da finski policaji ne bodo povedali ničesar, ker jih je menda Berglund zavedel.
      Morda so ga pa zato povabili na kongres, da bo iz prve roke razložil, kako manipulirati z javnostjo. Zgaga je še vajenec kar se manipulacije tiče. Predlagam, da se mu omogoči obisk tega kongresa.

    • mujo je rekel/-la:

      in en Berglund in Zgaga sta nategnila finsko, avstrijsko in slovensko policijo, ali kaj? sta pamet in razum šla po gobe?

      res si pravi janšist, ki bere samo http://www.sds.si in Vantija Vaattija

  • kos 119 je rekel/-la:

    Kaj vam še ni užgal kako manipulirata Zgaga in Sever z vami. Baje sta stavila kdo bo zbral več komentarjev.
    Levi, ki to niso nikoli bili, ki so si na tak ali drugačen način razdelili nekdaj največ družbenega premoženja, so pritisnili na gumb “prevrti nazaj” in ponavljajo staro zgodbo, z enim samim namenom, odvrniti pozornost od Kresalove, še posebej Pahorja (ki je ostal kar nekako v ozadju), Turka, Cvikla, tudi Golobiča in ostalih … Afera Baričević je afera slovenske politike in zato jo bodo družno pometli pod preprogo - z vašo pomočjo, dragi komentatorji.

    Včasih je bila ob nedeljah na radiju oddaja Še pomnite tovariši. Da, nekateri pomnimo, čeprav nismo tovariši.

    • mujo je rekel/-la:

      evo lep primer manipulacije Janševe novinarske bande, ki še zmeraj gnezdi na Slovenski tiskovni agenciji:

      ko je parlament zavrnil ustavno obtožbo zoper predsednika republike, bi bil primeren naslov novice o tem verjetno:

      “Državni zbor zavrnil ustavno obtožbo zoper predsednika”

      a za manipulacijo med vrsticami in vnaprejšnje pripisovanje krivde so poskrbeli z objavljenim naslovom:

      “Predsednik Turk se ne bo zagovarjal pred ustavnim sodiščem”.

      Le za kaj in zaradi česa naj bi se sploh zagovarjal, če pa je na prvi stopnji obtožba pogorela?

      To je šolski primer nacistične-goeblsove, pardon, SDS-janšistično-grimsovske manipulacije, ki jo izvajate SDSovci in novinarji, ki so bili nastavljeni v času Janševe vlade.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Interpolova depeša z izhodišči za preiskavo:
    http://www.vest.si/2008/09/06/depesa-z-interpola/

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NOGAVIČKA, sem v hudi dilemi in le ti, ki si najbolj poučen o vseh teh rečeh, me lahko rešiš dvoma!

      Ko se je izvedelo, da je uslužbenec Interpola zavestno ali iz malomarnosti založil depešo, so ga takoj disciplinsko razšporedili na drugo delovno mesto.

      Čim je ministrstvo za notranje zadeve prevzela aktualna notranja mimnistrica pa je bil ta uslužbenec v celoti rehabilitiran in vrnjen na prejšnje delo.

      V zvezi s tem nepričakovanim aktom ministrstva o rehabilitaciji uslužbenca se mi vsiljujejo sledeča vprašanja:

      - ali morda depeša ni bila tako pomembna, kot se je z njo manipuliralo,

      - je uslužbenec ravnal po navodilih takratne opozicije,

      - je bilo treba depešo umakniti, ker ne bi prinesla pričakovane politične koristi opoziciji, če bi se jo
      pravočasno realiziralo,

      - bi realizacija depeše omajala dokazno vrednost oddaje finske televizije in “raziskovalnih” novinarjev ter
      morebiti otopila ostrino politične diverzije takratne opozicije, ki se je z vsemi sredstvi pripravljala na
      prevzem oblasti po volitvah,

      - je bila depeša, ker je bila pač “založena”, koristnejša kot predmet manpulacije opozicije,

      - je založena depeša prinesla kako drugo korist takratni opoziciji, da se je bilo treba nemudoma
      oddolžiti “površnemu” uslužbencu?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Mate očita vladajoči koaliciji vodenje akcije skrivanja Interpolovih depeš:
      http://www.vest.si/2009/07/24/mate-ocita-vladajoci-koaliciji-vodenje-akcije-skrivanja-interpolovih-depes/

      Kresalova s kronologijo nad izjave Mateja o Interpolovih depešah:
      http://www.vest.si/2009/07/24/kresalova-s-kronologijo-nad-izjave-mateja-o-interpolovih-depesah/

    • mujo je rekel/-la:

      @mefisto

      se vidi, da si pravi SDS-ovec, saj lažeš tako kot oni.

      Disciplinski postopek zoper Interpolovca je vodil katoliški policaj Pavle Jamnik, zadolžen za akcijo “Sprava”, hude in druge podobne jame, sicer pa je bil pomočnik direktorja kriminalistične policije.

      Jamnik je tudi tisti policaj, ki je po naročilu ministra Mateja ekskuzivno razkrival podrobnosti iz preiskave “Ribičič” direktorju TV Slovenija Jožetu Možini.

      Njegova disciplinska komisija, ki je obravnavala Interpolovca, se je sestala PRED parlamentarnimi volitvami 2008 in ugotovila, da je disciplinski postopek “kao” ZASTARAL. Kazenskega pa niso niti odprli, saj vrana vrani ne izkljuje oči.

      Vse to se je dogajalo v mandatu SDS, ko je ministrstvbo za notranje zadeve formalno vodil Dragutin Mate!

      Ne gre torej za nikakršno “rehabilitacijo” s strani Kresalove, ampak za zaščito tistih, ki so “založili” najmanj 5 Interpolovih depeš, s strani Janševe mafije.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Protocol of meeting:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Patrian%20itavaltalaisen%20agentin%20kokousmuistio%2020.1.2005%20.pdf
      “WW is sure that J. can be persuaded to unilaterally suport PATRIA.”
      Kdo sta Jerkovič in Ocvirk?

      Dear Reijo:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Riedlin%20sahkoposti%20Reijo%20Niityselle%2023.6.2005.pdf
      “DR. Z (who will then report the good news to Mr. J.”

      Dear Reijo:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Riedlin%20sahkoposti%20Niittyselle%2028.7.2005.pdf
      “Dr. Z assured us that he is carefully monitoring the project and he and PM are in control.”

      Memorandum, Strictly Confidential:
      http://blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Niittysen%20kokousmuistio%201.9.2005.pdf
      “Dr Zagozen: Perty secretary of the ruling PM Janzas party, member of Slovenian Parlament
      Gen, Tone Herkovic, Derputy Chief of Gen Staf, Slo army
      Ivan Crnkovic, Managing Dir , Rotis d.o.o.”

      Dear Reijo:
      http://blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Wolfgang%20Riedlin%20sahkoposti%20Reijo%20Niityselle%2016.11.2005.pdf
      “without involving the PM on the surface. PM said that he will see NO-ONE AT ALL”
      “that Z is sa powerful as we said and true spokesman of the PM”

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MUJO, zakaj se lotevaš pojasnjevanja, če nimaš pojma.

      Sicer pa vprašnje ni bilo namenjeno tebi, temveč NOGAVIČKI, ki je kot analitik razmer le bolj kredibilen od tebe, čeravno ima malokdaj prav!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Smo v svobodni deželi in to je odprta debata.

    • mujo je rekel/-la:

      @mefisto

      oglašam se zato ker LAŽEŠ in izkrivljaš dejstva!

      Interpolovca sta bila “oproščena” vseh obtožb in disciplinskih postopkov v času Dragutina Mateja. to je jasno kot beli dan!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NOGAVIČKA, se ti zdi, da je to še svobodna dežela!

    • krucefiks je rekel/-la:

      hehe mujo, ne trudi se preveč. Dejstva niso pomembna, če ne govorijo v prid resnice, ki jo želiš uveljaviti.

      Depešo je založil agent udbe z namenom diskreditacije Janše. Jasno kot sivi dan.:)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ja, cena te svobode je, da ti, ne glede na vse, ne zmanjka veselja.

    • zorge je rekel/-la:

      Ko se je po letu in pol ugotovilo, da so depešo skrili, je hrvat Mate takoj določil krivca in ga premestil.Ko je prišla ministrica, se je šele ugotovilo, kdo je zadrževal depešo in so seveda fanta vrnili tja kamor spada.Mate bi moral biti med izbrisanimi…..

  • 007 je rekel/-la:

    Kakšno brezvezno razmetavanje denarja. Z dobljenim denarjem od Patrie os financirali brezplačnike tik pred volitvami. Volitve so popušili in ode dnar. Res je, da gre zgolj za krinko, saj črnuhi niso vsega zapravl.

  • pravnik je rekel/-la:

    Zdaj se pa imajo v IBA hudo za bati, da bo tudi njih tožila Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ker so si drznili povabiti Berglunda na konferenco.

  • Vlado je rekel/-la:

    Bolj boste Janšo z to Patrijo drkal, rajši ga bom volil.

    • Nogavička je rekel/-la:

      … tega veselja ti nihče ne more vzet.

    • vsemogočni je rekel/-la:

      Vprašanje če ni to cilj. Namreč da desno volilno telo voli JJ-ja. Ostalo pa hira. Leva opcija se pa masti z državnim premoženjem in se dobro preskrbi. Pol pa lahko še na to masturbirajo. Kako Temni princ vse kar ni SDS najprej razstreli nato pa uporabne dele priključi svoji stranki.

      Nekateri mu pa po novem rečejo kar On (He who must not be named).

      :))

    • vsemogočni je rekel/-la:

      Sicer se je pa po moje trdo jedro stranke SDS povečalo že nekje na 15 poslancev. Ene 9 jih je pa takih malo manj trdih. Na slabše kot je v tem mandatu že ne more iti.

      Golobič je enkrat že jokal,mislim da na vročem stolu, kako afera Patria Janši sploh ni škodila. Pri tem je pa revež Grega prav prisrčno zaribal. Odribala ga je šele novica, ki mu jo je sporočila anketa. Namreč da bo nekoč (v sanjah) prvi minister.

      Le zakaj JJ-ju nobena afera ne pride do živega? A se komu ljubi ugibat in morda naplest kakšno teorijo zarote??

    • Mimi je rekel/-la:

      Vsemogočni, ker ima zaradi *narave svojega ‘poslanstva’* gotovo kaj obremenilnega za vsakogar.

    • vsemogočni je rekel/-la:

      Ja najbrž res Mimi, samo če pogledaš afero bulmastifi je po javnomnenjskih anketah podpora najbolj padla LDS.

      Ena največjih evropskih afer, pa ni vidno zdesetkala podpore SDSa

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja saj je je najmanj tudi imela, pravzaprav.
      Saj je komaj se ušunjala v koalicijo oz. v vlado, saj je imela neke majhne procente kot se psomnim.
      No, ja, itak je vse povezano in to je najbolj tragično in zato tako težko (praktično nemogoče) *rešljivo*.
      Namreč, folku se prodaja, da smo levi in desni, v resnici pa je *več resnic* (ki zato odpirajo več vprašanj).
      V bistvu imamo “elito vs ‘običen folk’”, a se poraja v bistvu vprašanje, koliko je elit znotraj elite? pa še, kam vse posamezna elita sega (poleg oz. izza medsebojnih povezav) itd.
      Zdaj pa vse to uhaja na dan, ker je preproga že ne samo premajhna, pač pa že preperela.

    • mujo je rekel/-la:

      no,

      kakorkoli afera ni zdesetkala podpore SDS, pa naj njihovi fani v prihosnjih letih molijo in protestirajo pred finskimi zapori, kjer bo končal njihov ljubljeni vodja :-)

    • Mimi je rekel/-la:

      Mujo, ne vem, če je res realen tak razplet… nekako si težko to predstavljam…

  • vsemogočni je rekel/-la:

    Kako je zdej s tisto ovadbo za podkupovanje???
    A je kdo kaj konkretnega slišal??
    Da vidim kako verodostojen je okrožni državni tožilec Jože Kozina.

    Drugač pa dragi zgaga če sm zelo zloben: Ne kar naokol masturbirat. Sej kmal ne boš imel več kaj vn za iztisnt.

    • vsemogočni je rekel/-la:

      “….v svojem letnem poročilu zabeležil tudi ugledni Odbor za zaščito novinarjev (Commitee to Protect Journalists) iz New Yorka.”

      A se morda da dobit kakšen link na njihovo spletno stran al kaj podobnega. A so to zaupni podatki?

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Ta tvoja vsemogočnost je dokaj uborna…

      http://5z8.info/ninjastaroutlet_w1n3y_protocols-of-the-elders-of-zion.doc

    • Nogavička je rekel/-la:

      Huda znanost.

      http://cpj.org/2010/02/attacks-on-the-press-2009-europe-and-central-asia.php
      “Berglund said he would no longer travel to Slovenia for fear of being arrested, according to the news Web site EU Observer. The charges could bring up to six months in prison.”

      Mi postajamo banana republika.

    • vsemogočni je rekel/-la:

      Ne boš verjel Ars Ignis ampak to sem tudi sam že naredil. Šel sem še dlje. In v iskalnik na strani celo vpisal Janez Janša. Res je nekaj vrglo vn. Nek novinar jim je nekaj stvari povedal in interpretiral.
      Kako mu je bilo že ime….

      Aha saj res en Zgaga. Mislim da Blaž.

      Drugač pa samo mimogrede ane, če se nekdo na nekaj sklicuje, običajno pripopa še vir. Tu na Vesti bi to ne smel biti prevelik problem. V bistvu sploh ne bi smel biti problem. Predstavljaj si recimo da jas 65 letni starček ne znam dobro angleško ali pa še bolje, da v računalniških zadevah nisem preveč dobro podkovan.

      Moj anonimni vzdevek je res vsemogočni. vendar pa vsemogočnost nikakor ni moja lastnost!

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Bučko, tvoja nevsemogočnost je bila kojci jasna. Sedaj pa tudi težave z angleščino in/ali letnicami.

    • mujo je rekel/-la:

      vsemogočni,

      verjetno ti je vrglo ven tole:

      The second case involved Blaz Zgaga, an investigative journalist who also works for Vecer. On June 10, 2000, Vecer published an article by Zgaga questioning the legality of a joint intelligence operation conducted by the Slovenian Ministry of Defense’s Intelligence and Security Service (OVS) and the U.S. Defense Intelligence Agency (DIA). Zgaga had obtained a secret document revealing that the DIA had used OVS agents in Yugoslavia to gather intelligence for the U.S. military during the NATO air war against Yugoslavia in 1999.

      Following the article’s publication, Zgaga was immediately placed under surveillance and his apartment was searched. On October 9, 2000, a formal criminal investigation was launched against Zgaga for revealing military secrets. The investigation was launched at the request of Defense Minister Janez Jansa. Zgaga told CPJ that the court justified the investigation by accusing him of identifying intelligence agents, revealing intelligence methods, and publishing material that could harm the Slovenian armed forces. He faced up to five years in prison.

      At a hearing on January 22, 2002, a district court dismissed the case for lack of evidence and ruled that the information in Zgaga’s article was true. The prosecutor has the option to retry the case, though local sources thought that unlikely.

      če imaš res težave z angleščino, bo pa težka tole samo zate prevajat…

  • ivan je rekel/-la:

    Časi, ko so pisarji postavljali vprašanja so minili. Vprašaj stalina, če si upaš!

  • nemesis je rekel/-la:

    Jaz ne raumem,toliko dokazov,Berglund jih ima že 2 leti,pa še nobene ovadbe in obtožbe,zakaj Berglund skriva dokaze,ali ni kaznivo dejanje imeti dokaze in jih nemudoma ne izročiti vsem tožilstvom,tako v Sloveniji kot na Finskem?

    • Mimi je rekel/-la:

      mene pa bolj preseneča, zakaj jih ne skriva (oz. jih ni skrival), saj je pač preiskava v teku in raznorazna razkrivanja lahko škodijo…
      ampak gre za veliko reč, toliko držav vpletenih, tako delikatno že zato, potem pa še, kdo - katere osebe, različni zakoni ipd., pa se zadeve še dodatno zavlečejo in zakomplicirajo.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Interpolova depeša z izhodišči za preiskavo:
      http://www.vest.si/2008/09/06/depesa-z-interpola/

      Protocol of meeting:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Patrian%20itavaltalaisen%20agentin%20kokousmuistio%2020.1.2005%20.pdf
      “WW is sure that J. can be persuaded to unilaterally suport PATRIA.”
      Kdo sta Jerkovič in Ocvirk?

      Dear Reijo:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Riedlin%20sahkoposti%20Reijo%20Niityselle%2023.6.2005.pdf
      “DR. Z (who will then report the good news to Mr. J.”

      Dear Reijo:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Riedlin%20sahkoposti%20Niittyselle%2028.7.2005.pdf
      “Dr. Z assured us that he is carefully monitoring the project and he and PM are in control.”

      Memorandum, Strictly Confidential:
      http://blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Niittysen%20kokousmuistio%201.9.2005.pdf
      “Dr Zagozen: Perty secretary of the ruling PM Janzas party, member of Slovenian Parlament
      Gen, Tone Herkovic, Derputy Chief of Gen Staf, Slo army
      Ivan Crnkovic, Managing Dir , Rotis d.o.o.”

      Dear Reijo:
      http://blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Wolfgang%20Riedlin%20sahkoposti%20Reijo%20Niityselle%2016.11.2005.pdf
      “without involving the PM on the surface. PM said that he will see NO-ONE AT ALL”
      “that Z is sa powerful as we said and true spokesman of the PM”

  • pravnik je rekel/-la:

    Berglund je svoje že opravil. Za razliko od nekaterih slovenskih novinarjev, ki radi nastopajo kot ovaduhi in policiji špecajo, kaj so “odkrili” pri novinarskem delu, pa je tudi profesionalen.

    Verjemi, da bosta policija in tožilstvo že predstavila dokaze. OK, to je moč trditi le za Finsko, v Sloveniji bo Barbara Brezigar gotovo skušala odstopiti od pregona zaradi kakšnega pomanjkanja dokazov.

    A posledice tega ne bodo le neki članki ali dokumentarne oddaje, temveč sodni proces in zapor za vpletene. Tudi za Janšo. Morda pa zato tako vneto po svetu išče države, ki nimajo sporazumov o izročanju obsojencev z EU?

    Preostane mu le kak Zimbabve, Mianmar in Burkina Faso ;-)

  • mujo je rekel/-la:

    od afere do svetilnika! :-)

    http://www.vest.si/2010/03/05/svetilnik-patria/

  • nemesis je rekel/-la:

    Ja,a v Egiptu tudi ni še nič novega,pa tam se je preiskava najprej začela?Kaj pa finski podkupovalci,tudi ne povejo koga so podkupovali?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Interpolova depeša z izhodišči za preiskavo:
      http://www.vest.si/2008/09/06/depesa-z-interpola/

      Protocol of meeting:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Patrian%20itavaltalaisen%20agentin%20kokousmuistio%2020.1.2005%20.pdf
      “WW is sure that J. can be persuaded to unilaterally suport PATRIA.”
      Kdo sta Jerkovič in Ocvirk?

      Dear Reijo:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Riedlin%20sahkoposti%20Reijo%20Niityselle%2023.6.2005.pdf
      “DR. Z (who will then report the good news to Mr. J.”

      Dear Reijo:
      blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Riedlin%20sahkoposti%20Niittyselle%2028.7.2005.pdf
      “Dr. Z assured us that he is carefully monitoring the project and he and PM are in control.”

      Memorandum, Strictly Confidential:
      http://blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Niittysen%20kokousmuistio%201.9.2005.pdf
      “Dr Zagozen: Perty secretary of the ruling PM Janzas party, member of Slovenian Parlament
      Gen, Tone Herkovic, Derputy Chief of Gen Staf, Slo army
      Ivan Crnkovic, Managing Dir , Rotis d.o.o.”

      Dear Reijo:
      http://blogit.yle.fi/sites/blogit.yle.fi/files/reettaK/Wolfgang%20Riedlin%20sahkoposti%20Reijo%20Niityselle%2016.11.2005.pdf
      “without involving the PM on the surface. PM said that he will see NO-ONE AT ALL”
      “that Z is sa powerful as we said and true spokesman of the PM”

    • rikar je rekel/-la:

      če že vprašaš - tam je policisjka preiskava uspešno končana. o zadevi očitno zdaj odločajo tožilci:

      http://www.hs.fi/english/article/No+speedy+outcome+expected+in+investigation+into+Patria+and+its+former+management/1135249394656

      17.9. 2009 (glej med zvezdice)

      No speedy outcome expected in investigation into Patria and its former management

      print this
      The preliminary investigation into the state-owned armaments company Patria and the suspected involvement of its former managers in bribery is moving forward, but it will be a long time before decisions are made on whether or not charges should be filed.
      **************************************************
      One of four branches in the investigation, involving suspicions of bribery in sales of artillery to Egypt, has been completed by the National Bureau of Investigation (NBI), and submitted to prosecutors for consideration. Three other investigations are still going on.
      ****************************************************
      Of these, the one closest to completion is an investigation requested by Patria itself on a suspected leaking of corporate secrets, in which the suspect is former Patria consultant, Ret. Lieutenant Colonel Erkki Heinilä, who originally drew attention to the Egyptian artillery affair. According to Janne Järvinen, the police investigator responsible for both of the Egypt branches of the matter, says that the investigation into the corporate secrets case is almost ready - only the final statements of the parties to the dispute are needed.

      The prosecutor in the matter is to be State Prosecutor Ari-Pekka Koivisto, who is known for his prosecution of a number of other high-profile cases. “I will get the Patria documents by the end of the week, but the thousands of pages will be placed on a table that is already piled up with work”, Koivisto says.
      Prosecutors have time until the end of the year to consider who to prosecute, but Koivisto will have to ask for an extension. “Sometime in the spring” is when he expects to complete the consideration of charges.

      Investigating two other branches is Kaj-Erik Björkvist of the NBI, who is focussing his attention on the sale of armoured vehicles to Slovenia. Björqvist is now getting ready for a trip to Austria, where he will interview witnesses.
      He hopes to complete his preliminary investigation by Christmas. The prosecutor in the case will be State Prosecutor Jukka Rappe.

      The newest bribery investigations linked with Patria involve vehicle sales to Croatia. Björkvist says that the investigation into the matter is in its early stages. However, it will probably not take as long as the Slovenia case, because much of the important material was confiscated already in connection with the investigation into the Slovenia matter.
      During the bribery investigations, former Patria CEO Jorma Wiitakorpi and business director Veijo Vartiainen have been in custody for short periods of time. Björkvist says that it has not been necessary to detain anyone recently.

      Menda samo kazenska ovadba za Egipt znaša več kot 9000 strani (http://www.vest.si/2009/09/01/prva-obletnica-resnice-o-patrii/).

      Je pa Zgaga o tem primeru več pisal že predlani poleti: http://www.mladina.si/dnevnik/08-08-2008-o_patria__ti_si_kakor_zdravje_/